Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Atlantske vazdušne mase  (Pročitano 7128 puta)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Atlantske vazdušne mase
« poslato: 01. Decembar 2009. u 22:30 »
Evo pošto je od prve polovine Novembra pa i do sada glavno obeležje vremena je dosta jaka aktivnost Atlantika.E imam jedno konkretno pitanje :

Pazite,rekli smo da su vazdušne mase koje dolaze sa Atlantika tople i vlažne.U redu.

Međutim,moralo je da vam upadne u oko ovo:Kako je taj vazduh koji sa Atlatika probija preko Velike Britanije topao,a poreklo te vazdušne mase je najčešće Island ili Grenland  ...... Konkretno kako je taj vazduh topao a prodire gotovo iz Arktičkih oblasti  :?:  :?:
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Re: Atlantske vazdušne mase
« Odgovor #1 poslato: 02. Decembar 2009. u 07:51 »
Lepo pitanje i znam da ćeš ovde dobiti odlične odgovore.
Evo jedno moje objašnjenje.
Ono što je važno jeste da znaš rasporede baričkih sistema na evropskim prostorima. Imamo islandski minimum (polje niskog vazdušnog pritiska) koje je prisutno u toku cele godine, azorski maksimim (polje visokog vazdušnog pritiska) karakterističan za leto, sibirski maksimum (polje visokog vazdušnog pritiska) karakterističan za zimu. U toku zime se stvara jedisntveno polje visokog vazdušnog pritiska (azorski + sibirski) praćeno minimumom koji se stvara u Sredozemlju. Takva situacija donosi severna i severoistočna strujanja praćena snežnim padavinama (hladna bloking situacija).
E sad da se vratim na tvoje pitanje. Situacija koju smo imali u prethodnom periodu jeste bila sa aktivnošću Atlantika. U tom slučaju nama ciklonalna aktivnost nad atlantikom (vazdušna masa rotira suprotno od kazaljke na satu) donosi na prednjoj strani ciklona jugozapadna strujanja i topli maritimni vazduh, koji se uz duboko polje visokog vazdušnog pritiska iznad južne Evrope tako dugo zadržao tzv. topla bloking situacija.
I sam znaš za situacije kada nam front sa severozapada donese izuzetno hladan vazduh. A to je opet usled atlantskih vazdušnih masa. Tako da ona sama po sebi nije topla vazdušna masa. Znači puno zavisi od položaja osnovnih baričkih sistema nad Evropom da li će nam front doneti hladnu vazdušnu masu ili će nam ciklon iznad Britanskih ostrva donositi toplu vazdušnu masu na prednjoj strani ciklona.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #2 poslato: 02. Decembar 2009. u 11:10 »
Odlično, kolega! Pa da učestvujem u odgovoru i ja.

Poreklo vazdušne mase označeno kao Atlantik je vrlo širok pojam, i kreće se od Islanda na severu do Zelenortskih ostrva na jugu (uzimam samo severnu poluloptu, jer zbog opšpte cirkulacije atmosfere, vazdušne mase južne polulopte ne dolaze na severnu). Do Srbije taj 'Atlantik' slabo dolazi, a ako dolazi, dolazi iz oblasti Biskajskog zaliva, preko Francuske i Alpa. Maritimne vazdušne mase koje dolaze do Srbije su uglavnom iz Sredozemlja.
Zimska polovina godine je doba u kojem je površina okeana toplija od površine kopna. Zato je i pojačana ciklonalna aktivnost nad morima i okeanima (termički razlozi), a opšta cirkulacija atmosfere se sezonski menja u skladu sa novim toplotnim bilansom, pa se često sastaju strujanja sa severozapada (Atlantik) i sa jugozapada (Mediteran), pa dolazi do stvaranja ciklona u oblasti južno od Alpa (Đenovski ciklon). Tako stvoren ciklon daje toplo i padavinsko vreme. Pri tome, toplo ne znači uvek vrućinu, već znači dolazak vazdušne mase viših temperatura po visini.

Nadam se da je dovoljno jasno. Ovo je kratko objašnjenje, da ne raspredam priče nadugačko i naširoko.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #3 poslato: 02. Decembar 2009. u 11:21 »
Hvala Ptprince i Boce na objašnjenju  :)  ;)
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #4 poslato: 03. Decembar 2009. u 03:01 »
Ako se kaze Atlantik misli se na pojam izrazene ciklonalne aktivnosti iznad voda Atlantika(barem koliko ja citam forume).
U takvoj situaciji dovoljno je pogledati izobare na kartama i znati Bejs-Balotovo pravilo i bice nam jasno zasto su takve vazdusne mase tople.Tada se mi nalazimo sa prednje strane (toplom sektoru) masivnih ciklona, koji povlace vazduh sa juga-jugozapada.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #5 poslato: 03. Decembar 2009. u 09:21 »
U takvoj situaciji dovoljno je pogledati izobare na kartama i znati Bejs-Balotovo pravilo i bice nam jasno zasto su takve vazdusne mase tople.Tada se mi nalazimo sa prednje strane (toplom sektoru) masivnih ciklona, koji povlace vazduh sa juga-jugozapada.

Bejs-Balotovo pravilo si mogao ukratko da zameniš objašnjenjem, da ne otvaramo novu temu. Mislim da ima tema o tome na forumu, ali da je načeta ko zna kad.
Ukratko, Bejs-Balotovo pravilo glasi: Ako smo (na severnoj polulopti) okrenuti leđima vetru, niži pritisak se nalazi sa naše leve strane.

Ono je bilo vrlo značajno u dobu povoja sinoptike. Danas se to kaže drugačije (tačnije, poslednjih 100 godina, od doba Tora Beržerona i Bergenske škole):

...ciklonalna aktivnost nad atlantikom (vazdušna masa rotira suprotno od kazaljke na satu) ...

Izvini, kolega, što sam ovu tvrdnju iščupao iz konteksta, ali složićeš se da se ovde sasvim lepo uklapa.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #6 poslato: 03. Decembar 2009. u 11:06 »
 :redface:

Ja mislio da je to opste poznato pravilo.Pomenuo sam ga jer sam mislio da je to najpogodnije za snalazenje.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #7 poslato: 03. Decembar 2009. u 11:21 »
I jeste opstepoznato pravilo, ali nije zgoreg objasniti ga.

Van mreže marko79

• *
  • Starost: 45
  • carpe diem
« Odgovor #8 poslato: 04. Decembar 2009. u 22:40 »
izvinjavam se što upadam,gencicevo objašnjenje je odlicno. jasno je dakle da sve dok je ciklon na atlantiku izražen, kod nas nema zime, tj. nema šanse da imamo period od više vezanih hladnih dana, jer imamo konstantan priliv toplog vazduha sa prednje strane atlanske ciklone. što je taj ciklon jači, pretpostavljam da je jače "uvlačenje" toplog vazduha u naše krajeve.čak i kad se stvori sekundarni ciklon(đenovski, pr), može da donese zahlađenje i sneg prelazeći preko jadranskog i jonskog mora, ali to je obično prolazng karaktera. uzgred,imam jedno pitanje-da li se neko seća ili zna da li je serija tirenskih ciklona u prvoj dekadi januara 2003. godine bila sekundarnog karaktera, tj. da li su to bili sekundarni centri atlanskog ciklona?