Bio je to dug dan za ljubitelje oluja. Dugo se čekalo da krenu razvoji ... ulje na vatru dodao je i ESTOFEX sa svojom "dvojkom" za Vojvodinu!
Sutra dvojka za Vojvodinu, danas su promašili za više od 100km
I konačno nešto pre 20h krenuo je žestok razvoj u Bačkoj. Neverovatno kojom brzinom se oblak razvijao!
Ubrzo odraz preko 50dBz ...
Ovde se lepo vidi kako je buknuo odjednom ... http://vrijeme.hr/aktpod.php?id=bradar¶m=anim ...
EDIT:
Kao da sam osećao da će biti akcije, pa napisah ovaj post ...
Polako proviruje ... ... pita se, jesam li kod kuće ... ... samo neka dođe, spreman sam!
Na
www.met.hu se videlo da ima dosta kiše ...
Baš lud ... pazi ovo ...
Odavno nisam video ovakve boje na mađarskom radaru, a u Vojvodini ...
Max odraz u 20:30h:
Front se dalje razvija, lako moze biti supercelija negde u ovim oblacima:
Nije lose, palo je 14mm. Ne prestaje da seva i grmi...
Naredni radarski snimci pokazuju da oblačnost i dalje jača i pomera se polako ka meni!
I dalje jača ... pa dokle ... :o
na cro radaru se vidi da je oko srbobrana bilo odraza i preko 60 dBZ, iskreno se nadam da nije bilo grada.
jel ima neko iz tog kraja da da izveštaj?
Uvek sam voleo da vidim kako oluja kod mene izgleda sa distance ... pogled iz Hrvatske ...
sjevanje na istoku bez prestanka:
Dvije predvečer, kasnije je bio predivan over shooting top.
Oblačnost se približava našoj teritoriji ... prvo su poslati strelci Kikinde i Novog Bečeja a za njima i mi (opština Žitište), Zrenjanin, Nova Crnja ...
Kiše ima, na nekih 12 km NW od grada za sada oko 20 mm, u centru nije bilo grada (možda par kuglica, nisam video sa sprata); biće da je "najgušći" oblak prošao nešto južnije, valjda nije B.Gradište pazarilo ?!
Po dolasku na protivgradnu, pokušao sam da snimim koju munju pre nego što počne kiša. Međutim, munja je bilo jako malo, ali je zato bilo non-stop blicanja koje je otkrivalo kakvi nam oblaci dolaze!
Ubrzo počinje kiša tako da odustajem od daljeg munjolova. Evo kako je blicalo oko 22h ...
Ubrzo nakon 22h dobijamo komandu da ispalimo dve rakete ...
... prvo noćno snimanje ispaljivanja raketa ... evo kako je bilo ... obratite pažnju na drugi deo snimka ... usporio sam do maksimuma samo ispaljivanje raketa ...
Nekoliko minuta kasnije počinje jača kiša a sa njom i sugradica koja je trajala oko 30 sekundi.
Kasnije dobijamo još jednu komandu. Po najvećem pljusku i grmljavini uspevamo da postavimo i druge dve rakete u lanser, međutim, rakete su bile neispravne, tako da nismo pucali drugi put! >
Oblačnost je u tom trenutku otprilike izgledala ovako ...
U 23.55 pljusak u Staroj Pazovi - nista spektakularno (u poredjenju sa nekim mestima na severoistoku Vojvodine, ovo je zanemarljivo) ali eto, bar nesto kise je palo...
S obzirom da više nismo imali raketa, mogli smo da idemo kući ... za kraj sam uspeo da uslikam jednu munju koja je udarila malo bliže i to je sve ...
Na kraju da napomenem da je palo 21mm kiše, štete nije bilo (bar kod nas).
Hvala: Dejo, laky, gabesz20, zalivač, Coja, Profiamater! :-*