Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Noć na protivgradnoj stanici (15.07.2011.)  (Pročitano 4194 puta)

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
Noć na protivgradnoj stanici (15.07.2011.)
« poslato: 18. Jul 2011. u 14:12 »
Bio je to dug dan za ljubitelje oluja. Dugo se čekalo da krenu razvoji ... ulje na vatru dodao je i ESTOFEX sa svojom "dvojkom" za Vojvodinu!
Sutra dvojka za Vojvodinu, danas su promašili za više od 100km

I konačno nešto pre 20h krenuo je žestok razvoj u Bačkoj. Neverovatno kojom brzinom se oblak razvijao! :-[ Ubrzo odraz preko 50dBz ...
Ovde se lepo vidi kako je buknuo odjednom ... http://vrijeme.hr/aktpod.php?id=bradar&param=anim ...  :selam:
EDIT:  :)

Kao da sam osećao da će biti akcije, pa napisah ovaj post ...
Polako proviruje ...  :) ... pita se, jesam li kod kuće ...  :D ... samo neka dođe, spreman sam!  :super:

Na www.met.hu se videlo da ima dosta kiše ...
Baš lud ... pazi ovo ...

Odavno nisam video ovakve boje na mađarskom radaru, a u Vojvodini ...

Max odraz u 20:30h:

Front se dalje razvija, lako moze biti supercelija negde u ovim oblacima:

Nije lose, palo je 14mm. Ne prestaje da seva i grmi...
Naredni radarski snimci pokazuju da oblačnost i dalje jača i pomera se polako ka meni!

I dalje jača ... pa dokle ...  :o

na cro radaru se vidi da je oko srbobrana bilo odraza i preko 60 dBZ, iskreno se nadam da nije bilo grada.
jel ima neko iz tog kraja da da izveštaj?

Uvek sam voleo da vidim kako oluja kod mene izgleda sa distance ... pogled iz Hrvatske ...
sjevanje na istoku bez prestanka:

Dvije predvečer, kasnije je bio predivan over shooting top.

Oblačnost se približava našoj teritoriji ... prvo su poslati strelci Kikinde i Novog Bečeja a za njima i mi (opština Žitište), Zrenjanin, Nova Crnja ...
Kiše ima, na nekih 12 km NW od grada za sada oko 20 mm, u centru nije bilo grada (možda par kuglica, nisam video sa sprata); biće da je "najgušći" oblak prošao nešto južnije, valjda nije B.Gradište pazarilo ?!

Po dolasku na protivgradnu, pokušao sam da snimim koju munju pre nego što počne kiša. Međutim, munja je bilo jako malo, ali je zato bilo non-stop blicanja koje je otkrivalo kakvi nam oblaci dolaze!

Ubrzo počinje kiša tako da odustajem od daljeg munjolova. Evo kako je blicalo oko 22h ...
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=CmKhAzt8JsY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=CmKhAzt8JsY</a>
Ubrzo nakon 22h dobijamo komandu da ispalimo dve rakete ...  :jupi: ... prvo noćno snimanje ispaljivanja raketa ... evo kako je bilo ... obratite pažnju na drugi deo snimka ... usporio sam do maksimuma samo ispaljivanje raketa ...  :super:
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=8ZiQjfSSCcI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=8ZiQjfSSCcI</a>
Nekoliko minuta kasnije počinje jača kiša a sa njom i sugradica koja je trajala oko 30 sekundi.
Kasnije dobijamo još jednu komandu. Po najvećem pljusku i grmljavini uspevamo da postavimo i druge dve rakete u lanser, međutim, rakete su bile neispravne, tako da nismo pucali drugi put!  >:(
Oblačnost je u tom trenutku otprilike izgledala ovako ...
U 23.55 pljusak u Staroj Pazovi - nista spektakularno (u poredjenju sa nekim mestima na severoistoku Vojvodine, ovo je zanemarljivo) ali eto, bar nesto kise je palo...

S obzirom da više nismo imali raketa, mogli smo da idemo kući ... za kraj sam uspeo da uslikam jednu munju koja je udarila malo bliže i to je sve ...

Na kraju da napomenem da je palo 21mm kiše, štete nije bilo (bar kod nas).
Hvala: Dejo, laky, gabesz20, zalivač, Coja, Profiamater!  :-*

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
Odg: Noć na protivgradnoj stanici (15.07.2011.)
« Odgovor #1 poslato: 18. Jul 2011. u 14:17 »
Super reportaža  :first:

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #2 poslato: 18. Jul 2011. u 14:44 »
Svaka čast za reportažu, super propraćeno! :) Šteta što više munja nije uletjelo.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #3 poslato: 18. Jul 2011. u 14:59 »
Svaka čast za reportažu, super propraćeno! :) Šteta što više munja nije uletjelo.
Hvala ... jednostavno to nije bilo veče munja nego više samo sevanja što se vidi i na snimku ...  :(

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #4 poslato: 18. Jul 2011. u 15:24 »
Super reportaža, čak je i kiša pala...

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #5 poslato: 18. Jul 2011. u 17:50 »
Svaka cast komsija!  :first:

Kod mene je u komsiluku opet udario grom, kao i uvek. Sta mogu kad imam toranj u basti :D
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #6 poslato: 18. Jul 2011. u 21:02 »
odlichna reportaza...

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #7 poslato: 18. Jul 2011. u 22:33 »
super reportaza Ljubisa, 15-og mi je bila godisnjica veze sa devojkom i posle lepe vecere smo uzivali u dugooooojjj setnji, uzivajuci u letnjoj noci posmatrajuci munje do kasno u noc :)

Van mreže laky

« Odgovor #8 poslato: 18. Jul 2011. u 22:43 »
Ljubisa odlicna reportaza!!!

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #9 poslato: 19. Jul 2011. u 04:22 »
odlična reportaža ljubiša! drago mi je pto imamo nekog da nas izveštava sa svog radnog mesta ;) zanimljivo je videti noćno ispaljivanje raketa

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #10 poslato: 19. Jul 2011. u 08:25 »
Super reportaža, čak je i kiša pala...
???
Svaka cast komsija!  :first:

Kod mene je u komsiluku opet udario grom, kao i uvek. Sta mogu kad imam toranj u basti :D
odlichna reportaza...
Ljubisa odlicna reportaza!!!
Hvala!  :-*
odlična reportaža ljubiša! drago mi je pto imamo nekog da nas izveštava sa svog radnog mesta ;) zanimljivo je videti noćno ispaljivanje raketa
Nije radno mesto ... više kao hobi ...  ;)
super reportaza Ljubisa, 15-og mi je bila godisnjica veze sa devojkom i posle lepe vecere smo uzivali u dugooooojjj setnji, uzivajuci u letnjoj noci posmatrajuci munje do kasno u noc :)
Lepo! Imali ste prelep "prirodni vatromet"!  :popcorn:

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #11 poslato: 19. Jul 2011. u 10:06 »
Evo i mene da iskomentarišem ovu reportažu.

Mnogo mi se dopalo noćno ispaljivanje raketa. Mislim da je tvoj snimak zaista jedinstven, da ga nemaju ni 'mupovci'.

Međutim, ovo je ustvari kombinacija dve reportaže. Jedna, preovlađujuća, je o internet praćenju nailaska nevremena, što se ovde regularno radi. Druga je ona prava, o boravku i radu na protivgradnoj stanici. Iako je sve već objašnjeno u odgovarajućoj temi, iako postoji video sa ispaljivanjem raketa, mislim da je tema ostala dosta uskraćena. Voleo bih jednom da prikažeš kako se to zovu strelci, ide na PGS, priprema za dejstvo, prima komanda, beleže podaci o pojavama i raketama i odlazi kući posle dejstva. Naravno, treba zvučno prekriti nepotrebne informacije, a ostaviti onu neposrednu komunikaciju sa RC-om.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #12 poslato: 19. Jul 2011. u 10:23 »
Mnogo mi se dopalo noćno ispaljivanje raketa. Mislim da je tvoj snimak zaista jedinstven, da ga nemaju ni 'mupovci'.
Hvala, i meni se sviđa!  ;)
Međutim, ovo je ustvari kombinacija dve reportaže. Jedna, preovlađujuća, je o internet praćenju nailaska nevremena, što se ovde regularno radi. Druga je ona prava, o boravku i radu na protivgradnoj stanici.
Nisam hteo da bude samo reportaža sa protivgradne stanice, nego da ima i uvod a to su konemtari, radarske slike ... "razrada" se dešava na PGS!  :)
Voleo bih jednom da prikažeš kako se to zovu strelci, ide na PGS, priprema za dejstvo, prima komanda, beleže podaci o pojavama i raketama i odlazi kući posle dejstva. Naravno, treba zvučno prekriti nepotrebne informacije, a ostaviti onu neposrednu komunikaciju sa RC-om.
I ja bih to voleo, ali je to teško izvesti. Mnogo je stvari o kojima treba da brinem, a još i kamera, fotoaparat ... ako usput krene i kiša, pa oblači kabanicu ... veruj mi, tada nastane pometnja ... gde staviti kameru, gde fotoaparat ... motorolu, mobilni ...
Noću je sve još teže ... vidiš da nisam puno ni slikao ... jednostavno kada je akcija, ne stignem!  :(
Možda pokušam kada nas pošalju preko dana, a ne bude previše posla. Ipak ništa neću da obećam!  ;D

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #13 poslato: 19. Jul 2011. u 11:36 »
I ja bih to voleo, ali je to teško izvesti. Mnogo je stvari o kojima treba da brinem, a još i kamera, fotoaparat ... ako usput krene i kiša, pa oblači kabanicu ... veruj mi, tada nastane pometnja ... gde staviti kameru, gde fotoaparat ... motorolu, mobilni ...
Noću je sve još teže ... vidiš da nisam puno ni slikao ... jednostavno kada je akcija, ne stignem!  :(
Možda pokušam kada nas pošalju preko dana, a ne bude previše posla. Ipak ništa neću da obećam!  ;D

Ah, naravno da je sve skopčano sa praktičnim problemima te vrste. Potreban ti je pomoćnik koji će da snima, ili da radiš iz fragmenata, kako koji uloviš (iz više dejstava ili slanja na stanice), pa da napraviš kompilaciju. Treba vremena, priznajem, ali vredeće, svakako. I nije neophodna noć, to je samo šlagvort.

Ne obećavaj, naravno. Mi ćemo samo da se nadamo da jednog dana... :D
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...