Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Košava  (Pročitano 41294 puta)

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
Košava
« poslato: 10. April 2006. u 15:46 »
Da li neko moze da objasni kako nastaje J-I vetar poznatiji kao Kosava koji najcesce duva u Beogradu, i koji su najace registrovani udari ovog vetra u BG.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
Re: Košava
« Odgovor #1 poslato: 10. April 2006. u 20:30 »
Košava je hladan istočni i jugoistočni vetar, srednjeg do jakog intenziteta, koji duva u Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj. Prouzrokovan je međusobnim vezama između meteorološke situacije i orografije Karpata i Balkanskih planina. Duva iz područja Ukrajine i severnog dela Crnog mora preko Vlaške nizije i Južnih Karpata, kada se uspostavi gradijent pritiska usmeren od istočne ili jugoistočne Evrope prema zapadnom Mediteranu. Košava se javlja kada se centar ciklona nalazi iznad zapadnog Mediterana pri čemu se može javiti, nešto ređa, topla košava koja donosi suvo vreme sa malo oblaka i nešto više temperature. Tada košava duva uglavnom iz jugoistočnog smera. Drugi razlog za nastajanje košave je kada se centar anticiklona nalazi u istočnoj Evropi. Ova košava je izuzetno česta zimi donoseći izuzetno hladan vazduh i suvo vreme. Tada košava osim jugoistočnog smera može imati i istočni smer. U Srbiji košava duva u Vojvodini, Podunavlju i istočnoj Srbiji i to najčešće u jesen, zimu i u rano proleće, dostižući brzinu i od 70km/h. Većinom duva pri zemljinoj površini, do visine od 2km, na mahove snažnim udarima koji su posebno neprijatni zimi jer kada se pomeša hladan vazduh koji donosi košava i jačina vetra subjektivni osećaj temperature može biti i oko -15 -20 C. Košava u većini slučajeva donosi suvo i veoma hladno vreme. Po prestanku košave (koja nekad traje i po više nedelja) obično nastaje kraći ili duži period kiše ili snega. Najčešće duva dva do tri dana. Najduži zabeležen period u kom je duvala košava je 31 dan (14.01-13.02.1972). Javljajući se u naletima košava se ponaša kao čistač atmosfere, ponekad je veoma korisna kada počne da duva nakon maglovitog razdoblja kada se poveća procenat smoga u gradovima. Takođe je interesantna činjenica da iako duva na ograničenom prostoru, često se dešava da je njen uticaj slabiji u Južnom banatu i Smederevu, a da u Vršcu duva velikim intenzitetom. Pravi razlozi se još neznaju ili bar meni nisu poznati. Predpostavlja se da je to zbog konstitucije terena. Ta oblast još nije dovoljno istražena. Inače košava je reč Turskog porekla i sastoji se od reči kos-brz i hava-vazduh.

To je sve što znam. Malo ću potražiti rekorde vezane za ovaj vetar.  :wink:

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #2 poslato: 10. April 2006. u 23:12 »
Sto se tice rekorda ja se secam da je 2002 u aprilu u Beogradu Kosava duvala do 100 km/h a u juznom Banatu do 130 km/h

Inace dana kad je Kosava najjace duvala secam se da je cak bila i poneka snezna pahulja, iako je bilo toplo za sneg.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #3 poslato: 23. Februar 2007. u 19:20 »
Evo na ovoj karti se lepo vidi oblast u kojoj duva Košava (zelena boja)

Van mreže mia77

• *
« Odgovor #4 poslato: 24. Februar 2007. u 09:30 »
Nisam videla da ima ova tema... :oops:

...evo konačno jedan lep, školski primer hladne Košave...
anticiklonalno polje iznad istočne Evrope, nagomilava se hladan i teži vazduh sa severa na Karpatima i Homoljskim planinama, i kad se "prebaci" preko planina, kreće se velikom brzinom...ne može da se zagreje, pa donosi hladan vazduh koji zbog velike vertikalne komponente i smicanja vetra duva na udare...
Mehanizam nastanka Košave sličan je nastajanju Bure, samo što je smer vetra drugačiji...

Evo kako izgleda sinoptička situacija...ETA, na sajtu RHMZ Srbije:

..jesen je moje godisnje doba...

Van mreže mia77

• *
« Odgovor #5 poslato: 24. Februar 2007. u 09:55 »
Kao što već rekoh, Košava nastaje tako što se hladan vazduh, sa anticiklonom u istočnoj Evropi, gomila sa navetrene strane Homoljskih planina (istočna Srbija) i ne može da je pređe...u jednom momentu, taj tako težak i hladan vazduhuh se jednostavno "prelije" preko planine, ali ga ima puno i samo se sjuri velikom brzinom u Srbiju...

Međutim, nisam naglasila da nije svaki jugoistočni vetar Košava  :!:   nego samo onaj koji je slapovit tj. ima veliku brzinu u duva na udare... :wink:

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #6 poslato: 25. Februar 2007. u 17:26 »
Zanima me Mia jel košava uvek stvara temperaturnu inverziju i zašto se to dešava? To mi je veoma zanimljivo. Primetio sam da se čak dešava da pada ledena kiša kada duva košava.
« Poslednja izmena: 18. Decembar 2008. u 18:05 Joe »

Van mreže mia77

• *
« Odgovor #7 poslato: 28. Februar 2007. u 23:11 »
Joe, već rekoh, hladan i težak vazduh ne može da pređe planinu i gomila sa njene navetrene strane...međutim, kada se dovoljno nakupi, kao da se prelije preko planine...taj hladan vazduh ne stigne da se zagreje i to dovodi do inverzije...u prizemlju hladan vazduh, a sa visinom topliji...

Van mreže Sale

• **
  • Starost: 44
« Odgovor #8 poslato: 15. Decembar 2008. u 20:27 »
u Nisu trenutno 10 C ,oblacno je i vetrovito,ali prijatno s obzirom na datum...

Van mreže Bronki

• *
« Odgovor #9 poslato: 15. Decembar 2008. u 23:09 »
Dobro Sale ne moraš da se hvališ kako je prijatno kod tebe kad nemaš košavu niti ćeš je ikad imati  :lmao:

Moraću da iskritikujem Branka iz Meteosa zato što tvrdi da je ovo topla varijanata košave!  :lmao: kakva bre topla varijanta košave! ja tvrdim da je hladnija! evo sad je 5 stepeni ja imam osećaj kao da je 0

Van mreže Sale

• **
« Odgovor #10 poslato: 16. Decembar 2008. u 17:40 »
Dobro Sale ne moraš da se hvališ kako je prijatno kod tebe kad nemaš košavu niti ćeš je ikad imati  :lmao:

Kako to mislis nemam kosavu? Pa duva vec nedelju dana bez prestanka samo je juce malo oslabila pa je zato i prijatnije.
« Poslednja izmena: 18. Decembar 2008. u 18:06 Joe »

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #11 poslato: 16. Decembar 2008. u 19:16 »
Kako to mislis nemam kosavu? Pa duva vec nedelju dana bez prestanka samo je juce malo oslabila pa je zato i prijatnije.
Trenutno u Nisu 9 C,delimicno oblacno sa kosavom od 4m/s

Mislim Sale da to nije košava. Košava nije samo jugoistočni vetar, već vetar koji nastaje na karakterističan način slično buri na moru, prelivanjem vazduha preko planine (Karpata). Duva na udare i najčešće iz pravca jugoistoka.
Mislim da je u Nišu u pitanju običan, pojačan istočni i jugoistočni vetar koji se ne zove košava. 

Jugoistočni vetar prati dolinu Dunava, nailazi na Karpate, i kada krene da preliva preko Karpata duva na udare i zove se košava.

Evo ovde se lepo vidi područje na kojem duva košava.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #12 poslato: 16. Decembar 2008. u 19:27 »
Moraću da iskritikujem Branka iz Meteosa zato što tvrdi da je ovo topla varijanata košave!  :lmao: kakva bre topla varijanta košave! ja tvrdim da je hladnija! evo sad je 5 stepeni ja imam osećaj kao da je 0

Ovo i jeste topla košava koju izaziva ciklon zapadnije od nas. Donela je otopljavanje i više temperature nego što je to uobičajeno za ovo doba godine. Subjektivni osećaj temperature nije merodavan da oceni realnu toplotu vetra, zato je i subjektivni, a ne objektivni.  ;)

Van mreže Sale

• **
« Odgovor #13 poslato: 16. Decembar 2008. u 21:54 »
Pa ne znam sta je ali duva,mozda ne tako jako kao u Vojvodini,ali jeste kosava sigurno,pitajte Boceta on ce vam reci.Kosava na jugu dopire do Nisa i to kroz dolinu Velike i Juzne Morave.Nekad ume da bude i olujne jacine,i to sigurno nije obican ,pojacan vetar kako ti kazes.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #14 poslato: 16. Decembar 2008. u 21:59 »
Pusti ti njih Sale Ovi Beograđani i Vojvođani misle da to samo kod njih duva
U Nišu košava duva preko Gramade i najjača je u Durlanu zato što je ona najotvorenija prema istoku
Nije tako jaka kao u Banatu ali jeste košava i skoro uvek je toplija za nijansu od banatske

« Poslednja izmena: 18. Decembar 2008. u 18:07 Joe »

Van mreže Sale

• **
« Odgovor #15 poslato: 16. Decembar 2008. u 22:08 »
Hehehehe bravo Boce pokazi im znanje,a ja bas zivim u Durlanu  8)
« Poslednja izmena: 18. Decembar 2008. u 18:07 Joe »

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #16 poslato: 17. Decembar 2008. u 02:24 »
Pa ispravite me ako grešim u vezi košave. Ne namećem ja to već pričamo, učimo.  :-\ Pričao sam o košavi sa profesorima meteorologije na mom fakultetu i čitao par seminarskih radova u mojoj biblioteci na tu temu jer me je zanimalo. Onda sam bio u zabludi sve ove godine ako ste u pravu to što govorite tj. da se taj vetar u Nišu naziva takođe košavom. Ne govorim o jačini vetra već o nazivima. I kod nas kada duva severac može biti poprilično jak ali se ne zove bura kako se naziva na primorju, ali je to isti vetar u smislu da je severac dok ne pređe planine pre primorja. 
Sigurno ste čuli i za pojam košavsko područje i ja sam ubeđen da Niš ne spada u to područje.  :-\ Totalno me zbunjujete.
Ne mislim da duva košava samo u Vojvodini i Beogradu nego su me tako učili ako se ne varam još u osnovnoj školi. I za kraj bio bih srećan da košava ne duva u Vojvodini jer je to vremenska pojava koju najviše mrzim.  :evil:

Van mreže Darko_9

« Odgovor #17 poslato: 17. Decembar 2008. u 02:44 »

Niš nema košavu to što kod tebe duva je slab severoistočni vetar! u Nišu ne postoje uslovi za košavu kao što kaže Joe! Niš ne spada u košavsko područije!

Van mreže Bronki

• *
« Odgovor #18 poslato: 17. Decembar 2008. u 03:35 »

U ovoj polovini Decembra je bila skoro svaki dan košava u Beogradu , Novom Sadu , Južnom Banatu , Zrenjaninu , da ne nabrajam sad... Baš sam pratio Niš uopšte nije duvala košava već slab NE i E vetar!

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #19 poslato: 17. Decembar 2008. u 07:26 »
U ovoj polovini Decembra je bila skoro svaki dan košava u Beogradu , Novom Sadu , Južnom Banatu , Zrenjaninu , da ne nabrajam sad... Baš sam pratio Niš uopšte nije duvala košava već slab NE i E vetar!
A izvinte koja je razlika između košave i NE ili E vetra koji duvaju u Nišu (osim u jačini). Oba vetra su fenska po tipu što pokazuje temperatutna razlika sa moje strane prirodnog bedema i niške strane.

« Poslednja izmena: 18. Decembar 2008. u 18:08 Joe »