Na Ilijindan, 2. 8. 2008. me je iznenadila jedna od jačih, ako ne i najjača oluja koju pamtim u životu !
Dan je na samom početku najavljivao da će biti nestabilan jer je grmljavine bilo još u prijepodnevnim satima. Zatim je popodne strašno peklo sunce. Bila je užasna sparina, nije moglo da se diše. Oko 18h desilo se nešto što ne pamtim u životu. Sa svih strana je počelo da se naoblačuje. Prvo se zacrnio zapad, pa jug, pa istok, i na kraju sjever. Nisam mogao da vjerujem kojom brzinom su oblaci bujali. Ovako je to bilo oko 18h:
Onda je počelo da grmi. Prva kišna zavjesa se pojavila na jugu gdje je prvo počelo da grmi. Djelovalo je kao da se taj oblak uopšte ne približava, ali je grmljavina bila sve jača:
Ovako je to izgledalo na jugu:
Onda su potpuno naoblačilo sa svih strana. Oblak se gomilao iznad mene i bio je sve jači i gušći. Već je bilo jasno da se sprema veliko nevrijeme i morao sam da bježim kući. Kad sam stigao kući, sa prozora sam slikao i prema jugu me dočekao ovakav prizor:
Grmilo je bez prestanka, ne samo na jugu, već sa svih strana. Nažalost, dobar pogled sam imao samo prema jugu. Kišna zavjesa je bila sve bliže. Ovako je bilo oko 19h:
A ovako je izgledao radar u trenutku kada je slikano. Vjerovali ili ne, ja sam u onoj crvenoj tački bio:
Animacija potvrđuje da su oblaci došli sa svih strana i spojili se baš kod mene:
Onda je udarilo nevrijeme. Trajalo je, od prilike, od 19h do 19.30h. Iako je bilo prelijepo posmatrati dolazak oluje, kad je počela nije mi bilo baš svejedno.
Prvo je udario grad, nakratko ogroman, veličine trešnje, zatim dosta sitan ali gust. Onda je uslijedio potop. Bila je to kišetina kakvu ne pamtim. Za pola sata je palo između 50 i 100 litara kiše. Šteta što nisam imao kišomjer.
Gromovi su udarali bez prestanka. Sigurno ih je 50 udarilo u neposrednoj blizini, a čak 4 u moju kuću.
Tako da su za vrijeme nevremena stradali kopmjuter i telefon. Nije to bila jedina šteta od nevremena. Bujica je pričinila ogrmonu štetu. Seoski put (makadam) je potpuno odnešen, a grad je pričinio štetu na voću i povrću.
Malo prije 20h se potpuno smirilo. Čula se samo udaljena grmljavina prema istoku, dok se od zapada razvedravalo: