Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Nezapamćena oluja, 2. 8. 2008. Bravsko, sjeverozapadna Bosna  (Pročitano 6035 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Nezapamćena oluja, 2. 8. 2008. Bravsko, sjeverozapadna Bosna
« poslato: 11. Avgust 2008. u 11:14 »
Na Ilijindan, 2. 8. 2008. me je iznenadila jedna od jačih, ako ne i najjača oluja koju pamtim u životu !  :-[

Dan je na samom početku najavljivao da će biti nestabilan jer je grmljavine bilo još u prijepodnevnim satima. Zatim je popodne strašno peklo sunce. Bila je užasna sparina, nije moglo da se diše. Oko 18h desilo se nešto što ne pamtim u životu. Sa svih strana je počelo da se naoblačuje. Prvo se zacrnio zapad, pa jug, pa istok, i na kraju sjever. Nisam mogao da vjerujem kojom brzinom su oblaci bujali. Ovako je to bilo oko 18h:

Onda je počelo da grmi. Prva kišna zavjesa se pojavila na jugu gdje je prvo počelo da grmi. Djelovalo je kao da se taj oblak uopšte ne približava, ali je grmljavina bila sve jača:

Ovako je to izgledalo na jugu:

Onda su potpuno naoblačilo sa svih strana. Oblak se gomilao iznad mene i bio je sve jači i gušći. Već je bilo jasno da se sprema veliko nevrijeme i morao sam da bježim kući. Kad sam stigao kući, sa prozora sam slikao i prema jugu me dočekao ovakav prizor:

Grmilo je bez prestanka, ne samo na jugu, već sa svih strana. Nažalost, dobar pogled sam imao samo prema jugu. Kišna zavjesa je bila sve bliže. Ovako je bilo oko 19h:

A ovako je izgledao radar u trenutku kada je slikano. Vjerovali ili ne, ja sam u onoj crvenoj tački bio:

Animacija potvrđuje da su oblaci došli sa svih strana i spojili se baš kod mene:

Onda je udarilo nevrijeme. Trajalo je, od prilike, od 19h do 19.30h. Iako je bilo prelijepo posmatrati dolazak oluje, kad je počela nije mi bilo baš svejedno.  :-\ Prvo je udario grad, nakratko ogroman, veličine trešnje, zatim dosta sitan ali gust. Onda je uslijedio potop. Bila je to kišetina kakvu ne pamtim. Za pola sata je palo između 50 i 100 litara kiše. Šteta što nisam imao kišomjer.  :-\ Gromovi su udarali bez prestanka. Sigurno ih je 50 udarilo u neposrednoj blizini, a čak 4 u moju kuću. :( Tako da su za vrijeme nevremena stradali kopmjuter i telefon. Nije to bila jedina šteta od nevremena. Bujica je pričinila ogrmonu štetu. Seoski put (makadam) je potpuno odnešen, a grad je pričinio štetu na voću i povrću.

Malo prije 20h se potpuno smirilo. Čula se samo udaljena grmljavina prema istoku, dok se od zapada razvedravalo:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Odg: Nezapamćena oluja, 2. 8. 2008. Bravsko, sjeverozapadna Bosna
« Odgovor #1 poslato: 11. Avgust 2008. u 11:42 »
Oh Miloshe baš si pogodio sa posetom Bosni
Šteta što nisi imao mogućnosti da slikaš više samu oluju
Ali i ovaj dolazak je dovoljan da nam dočara šta se dešavalo posle toga
Stvarno se na radarskom snimku lepo vidi kako su se oblaci sudarili baš kod tebe

Van mreže Nele

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #2 poslato: 11. Avgust 2008. u 12:43 »
Odlična reportaža Miloše! Drago mi je da sam video ove predele ponovo. Naravno, nije me začudilo ovo što si rekao o oluji, pošto je to nešto redovno u tim delovima Bosne. Mislim da je ta oblast jedna od specifičnijih u svetu (ne po radarskim snimcima, već po iskustvu naglih promena i ekstremnih vrednosti). Ono što sam i ja sam tamo video, nisam zaista nigde na drugom mestu.
Što se gromova tiče... naravno. Tamo se mogu čuti i u sred bela dana, verovatno nastajući iz različite gustine vezduha i suvoće, kao i jakog vetra koji je promenljiv između brda... ti vetrovi i uslovi, menjaju se iz doline u dolinu, tako neverovatno. Bilo bi jako zanimljivo tamo boraviti neko vreme i napraviti meteo studiju te oblasti. Bilo bi jako teško svakako i samo uz bogatiju aparaturu.
Žao mi je što su ti stradali uređaji, ali... tamo dočekati nevreme a ne isključiti komp, telefon i sve ostalo... to je ravno skoro sigurnom uništenju elektronike. Dakle treba isključiti sve uređaje iz zida.

Van mreže pavlovic

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #3 poslato: 11. Avgust 2008. u 12:58 »
Dobro nevreme baš na Iliju!
Imam utisak da su planinske oluje nekako jače od ravničarskih,što se gromova tiče.Kao da samo pucaju gromovi u zemlju a grmljavine u oblaku skoro nema...

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #4 poslato: 11. Avgust 2008. u 13:25 »
Super reportaža i veoma ozbiljna olujica. Meni je isto najzanimljiviji radarski snimak.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #5 poslato: 11. Avgust 2008. u 15:36 »
Šteta što nisi imao mogućnosti da slikaš više samu oluju

Ne samo da nisam mogao da slikam oluju (jer je bilo previše mračno da bi slike imale kvaliteta), već nisam smio ni da pogledam kroz prozor nakon što me je jedan grom skoro zaslijepio.

Odlična reportaža Miloše! Drago mi je da sam video ove predele ponovo. Naravno, nije me začudilo ovo što si rekao o oluji, pošto je to nešto redovno u tim delovima Bosne. Mislim da je ta oblast jedna od specifičnijih u svetu (ne po radarskim snimcima, već po iskustvu naglih promena i ekstremnih vrednosti). Ono što sam i ja sam tamo video, nisam zaista nigde na drugom mestu.
Što se gromova tiče... naravno. Tamo se mogu čuti i u sred bela dana, verovatno nastajući iz različite gustine vezduha i suvoće, kao i jakog vetra koji je promenljiv između brda... ti vetrovi i uslovi, menjaju se iz doline u dolinu, tako neverovatno. Bilo bi jako zanimljivo tamo boraviti neko vreme i napraviti meteo studiju te oblasti. Bilo bi jako teško svakako i samo uz bogatiju aparaturu.
Žao mi je što su ti stradali uređaji, ali... tamo dočekati nevreme a ne isključiti komp, telefon i sve ostalo... to je ravno skoro sigurnom uništenju elektronike. Dakle treba isključiti sve uređaje iz zida.

U pravu si da su ti krajevi nevjerovatni što se tiče oluja. Zaista, više oluja doživim tamo za 15 dana, nego u Baru za godinu dana. Praktično, ne prođe dan, a da makar jednom ne zagrmi, čak i kad nijedan model ni prognoza ne vidi nestabilnost...

Što se tiče uređaja, tu baš nismo imali sreće. Pola sata prije nevremena je bila nestala struja i, kao za inat, baš kada je počelo nevrijeme došla je na par minuta, dovoljno da elektricitet prođe par puta kroz kuću. :(

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Nele

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #6 poslato: 11. Avgust 2008. u 16:57 »
Pazi, za ono što se dogodilo, struja nema nikakve veze. Ono što je elektronici bitno, jeste samo da ima određenu dužinu kabla konektovanog za nju. Nije bitno kolika je. Ako je uključen u mrežu ili telefonsku liniju, ili bilo šta drugo, te žice kupe elektricitet i ne moraju provoditi struju iz mreže. Dakle, rade kao antena, sakupe elektricitet (koji je ogroman u momentu) i elektronika, koja je inače napravljena jako osetljivo, obično popusti. Dakle kada možeš, fizički odvoji uređaje od mreže, dakle uopošte od zidova.
Naravno, ako kuća nema gromobrana, samo polje može ubiti uređaj, čak i kada je isključen, ali... to je već nekad druga stvar. Nadam se da je šteta mala i da će biti brzo popravljena.