"Poludrago kamenje koje se nalazi u predelu Bučumet, površinskog je tipa. To je ametist, ahat, opal, kalcedon."
Priču o mom najlepšem selu počinjem citatom iz jednog članka o rudniku zlata Lece,koji je svega par km od Bučumeta i u kome su mnogi Bučumečani radili.Ovo je samo jedna od zanimljivosti vezana za Bučumet.
Ime Bučumet vuče koren iz turske reči bućumiš,što znači gusta,neprohodna šuma.I stvarno,prvi stanovnici naseobine krčili su gustu šumu na obroncima Radana ne bi li dobili obradivu zemlju.
Bučumet su činila tri sela:Gornji,Srednji i Donji Bučumet,koja su zajedno imala preko 5000 stanovnika.Sada ih u celom Bučumetu ima jedva 400.Po površini to je ogromno selo.Prostire se na nadmorskoj visini od 470 do 853 metra.
Jako sam vezan za ovo selo.Da li zbog svog položaja,odsečenosti od glavnog puta,gustih šuma i tajnovitih klanaca,ili zbog tišine koja vlada,selo nosi neku čudnu energiju.Pomalo strašnu.I dva lokaliteta u selu nose epitet strašan.To su Strašni potok i Strašna padina.Iako nemam neko mišljenje o tim stvarima,čuo sam nekoliko neverovatnih priča o priviđenjima i omajama koja se pojavljuju u Strašnoj padini,potoku Abarčuga i na Paramidi.Bujna mašta ili ne ne interesuje me,to je sastavni deo folklora ovih krajeva.
Bučumet se nalazi u opštini Medveđa,330 km južno od Beograda.
Sad slike
Bučumet je selo starih oronulih kuća koje sam ja doživeo ovako...
Pogled na:levo najviši vrh Bučumeta Paramidu (853 m),desno Sv.Petar (1149 m)
Skakavci kapitalci
Panorama
Spomenik na koti 630 m.
Munja je jedno od najglupljih kučića koje sam video,ali zaslužio je svoje mesto jer me je pratio gde god da krenem,mada znam kad bi video vuka da bi pobegao glavom bez obzira
Brat i ja pod punom opremom idemo niz Garinu u pečurke,valja napraviti lep obrok za nas 8 braće i sestara koliko nas je tamo bilo
Proveo me je i kroz Zarupčine,mesto gde se poskoci leti sunčaju,ali nije ih bilo...
Zato kornjača ne fali...
Vraćamo se uz Garinu
U Bučumetu je vreme odavno stalo
Pogled na Ostrozub (1546 m),do njega desno Čemernik (1638 m).Tamo je Vlasina
Donjobučumtska osmoljetka
Đaka sve manje...
Bučumetska crkva
Pogled sa Golaša na Medveđu,iza su Mrkonjski vis (1014 m),Goljak i Kosovo
Pogled na dolinu Jablanice,Crni vrh i Negosavlje
Skakavac u centru pažnje
Ponovo Sv.Petar
Pogled ka Kukavici
Pogled ka Suvoj planini i Blažinoj maali iz maale Vučadelci u Sr.Bučumetu.To je naša mala,dobila je ime po tome što su se preci maminog tate doselili iz Vuči dela,to je selo iznad Zvonačke banje na granici s Bugarskom.
Pogled na maalu Dejanci i kotu 625 m
Planine ka Kosovu.Onaj šiljak je Mrkonjski vis
Paramida (853 m) i Šumci (738 m).Tu se skrio i Sokolov kamen (805 m),vrh o kome sam se naslušao.To je jedna stena sa malom okapinom u kojoj se pare šarke i poskoci,visi nad 350 metara dubokom klisurom kojom teče Gajtanska reka.Tu se uz malo više truda i traženja može naći poludrago kamenje na površini.Problem je što je ceo taj kraj urastao i pun je zmija,ima i vukova.
Sv.Petar iz Srednjeg Bučumeta
Samo planine...
Pitome livade
Ovo je svojevrsna ironija,jer autobus za Bučumet ne vozi već dve godine,a kada je vozi vozio je jednom nedeljno.Sad je kombi prevoz utorkom i četvrtkom.Kome se žuri,mora da pešači 7 km niz planinu do glavnog puta,a neki idu i peške za Medveđu.
Asfalt koji je stigao u selo tek pre 3 godine i sunce
Ako vas nekada put nanese na magistralu Leskovac-Priština,skrenite 11 km pre Medveđe...
Lebane na Jablanici iz busa
Guske u sred Leskovca
Izum Jugekspresa-autobus sa prirodnom ventilacijom uz mogućnost sunčanja
Poz do sledećeg Bučumeta,nadam se i uspona na Sokolov kamen.