U Beogradu dunula neka fenska košava, tako da je sa trenutnih +4C ubjedljivo najtopliji u Srbiji, a topliji je čak i od primorskih mjesta u Crnoj Gori...
Ja sam uvijek tamo gdje je najtoplije.
Miloše, ovo ispade pleonazam. Košava po definiciji i po svojim efektima može da bude samo fenski vetar.
Vidim, učiš, a Janc objašnjava li objašnjava...
Nego, nije bilo tih udara vetra da bi proglasili košavu. Neophodno je da udari budu bar 5.5 Bofora, odnosno 10.8 m/s. To je neka usvojena definicija jakog vetra.
Nesto nije u redu! Pise kosutnjak 3.3! Sad sam dosao kolima, poledica na putu, stakla mi zaledjena, auto mi ocitava -1! Cudno... Pricam o vidikovcu, gde je uvek isto kao i u kosutnjaku!
Sic, stanica na Košutnjaku sigurno radi dobro. Kad nema podatak, onda na sajtu idu crtice. Nema nikakvih grešaka što se merenja tiče.
Ovde je u pitanju proces hlađenja koji je neravnomeran. Od svih objekata, vazduh se najsporije hladi. Tlo se hladi brže, naročito asfalt, ili metal na kolima.
Sinoć sam primetio stvaranje rose, ali je ujutru nije bilo.
Trenutno u Beogradu(strogi centar) +2 stepena vlažnost vazduha 69% tako kaže RHMZ uz toplotni index od -1 stepen!
Primetio sam da se u centru Beograda vlažnost vazduha dosta razlikuje od ostatka Srbije! evo trenutno je u celoj Srbiji vlažnost vazduha od 80 do 100% samo je u centru Beograda samo 69% na Košutnjaku je čak još manje samo 60% ispada da centar Beograda smanjuje vlažnost vazduha i povećava temperature za stepen dva
Lepo si primetio, Darko.
Vlažnost vazduha u Beogradu jeste niža nego u ostalom delu Srbije, i to upravo zbog gradskog zagrevanja. Ipak, apsolutna vlažnost ostaje manje-više ista, dok pri porastu temperature u takvim uslovima relativna vlažnost opada.
Jutros sam zatekao relativnu vlažnost ispod 60%, a pojavljivali su se neki izdanci košave. Dovoljan je sasvim slab jugoistočni vetar, 2 do 3 m/s, da bi krenulo opadanje relativne vlažnosti vazduha, i to japre na brdima (kao Košutnjak), pa onda sve niže (Vračar i centar grada, zatim niži delovi, Surčin, Vrbovsko...).
I izvini za ovaj off, ali jesi li pročitao moju PP? Javi se.