Evo, ovo je šta znam o Sunčevoj aktivnosti i uticaju na vreme i klimu Zemlje.
Sunčeva aktivnost je presudna za vreme i klimu Zemlje, ali sa sledećih staniovišta:
1. Direktno emitovanje energije sa Sunca (koje se uzima u meteorologiji za približno konstantno, mada se aktivno prati i meri već duži niz godina, pa i decenija) je manje-više stalno. Spektar zračenja Sunca je takođe manje-više stalan. Ipak, postoje varijacije u aktivnosti Sunca, ali nije dokazano da utiču na klimu planete.
2. Rastojanje Sunce-Zemlja, koje godišnje varira u poznatim granicama (od afela do perihela) utiče veoma malo, menjajući intenzitet zračenja Sunca za manje od 3%.
3. Nagnutost ose rotacije Zemlje (poznato kao smena godišnjih doba) više utiče na raspodelu energije Sunca po površini planete, ali ne i na ukupnu energiju koju planeta dobija.
4. Ostali astronomski faktori koji su jako spori, odnosno ne menjaju se bitno za naših života, pa i duže, opisani su u Milankovićevoj teoriji, koja danas važi kao referentna. Te promene mogu da izazovu promene temperature za do recimo 5 stepeni, ali jaaako sporo. Te promene traju toliko dugo, da su samo pretpostavka koja nije našla verifikaciju u merenjima. Naime, za neke promene treba čekati da se njihov ciklus ispuni u 26 hiljada godina (period rotacije naše Galaksije), a za neke 40 hiljada, 100 hiljada ili više godina.
Da se vratim na tačku 1.
Rekoh da nije dokazano da se promene aktivnosti Sunca mogu uočiti kroz promenu klime Zemlje. Prvo što je dovođeno u vezu se upravo odnosi na direktno pitanje, a to je broj ili aktivnost Sunčevih pega. U prvo vreme se logički postavljalo pitanje koliko one imaju veze. Međutim, iako su klimatolozi u Evropi dolazili do zaključka da se neke klimatske promene ili varijacije dešavaju upravo u skladu sa promenama broja Sunčevih pega, u nekim drugim delovima sveta to nije bio zaključak. Opet, ima užasno puno radova iz klimatologije koji ukazuju na periodičnost promena srednje temperature ili padavina, ali sa veoma širokim spektrom perioda ponavljanja. Brojne su koincidencije sa periodom aktivnosti Sunca od oko 11 godina, ali lično sam uvažavao mnoge radove sa periodom ponavljanja od recimo 21 godinu. Logički postavljam pitanje: Da li je moguće da se periodične promene pokazuju tek u svakoj drugoj oscilaciji? Mislim da je to besmisleno dovoditi u vezu iz prostog razloga što ili postoji veza uzroka i posledice, ili ne postoji. Ako je svaki drugi uzrok praćen posledicom, da li je moguće da priroda ima brojač parnih ili neparnih događaja, pa okida svoje mehanizme prema tome? Svašta! Zamislite kako postoji pravilo da svaki drugi put kada prelazite ulicu da se pali crveno svetlo. Zaista, verovatnoća događaja jeste (recimo) 50%, ali to nikako ne znači da ćete naići jednom na crveno, a sledeći put na zeleno svetlo, pa sledeći put na crveno itd. Ako vam se to dešava, obavezno javite. Ne ostavljajte me tužnim da to ne znam!
Dalje, Sunčeve pege nemaju nikakvo zračenje koje će da utiče na mehanizme prenose toplote, jer je to zračenje potpuno drugog spektra. Dobro se sećam reči jednog naučnika iz filma The Great Global Warming Swindle (opet ja, a šta ću) gde kaže: Zamislite da imate rentgenske oči. Sunce vam ne bi bila mila tačkica na nebu koja lepo sija, već bi izgledala pre kao razjareni tigar. Mi vidimo samo ono što ima talasnu dužinu vidljive svetlosti, i običnom čoveku je teško da pojmi da postoji nešto što ne vidi. A toga ima najviše. I u tome je čar nauke, otkrivati nešto što postoji, a do sada niste to videli.
(Prosto zamišljam Neleta kako ovo čita i oštri se da doda koju reč. Pa hajde, onda, Nele).
Pominje se kod nas (čak i kod jedno meteorologa kojeg inače jako cenim) teorija kako Sunčev vetar utiče na vreme. Istina, Stevančević, koji je začetnik te teorije, malo je pobrkao babe i žabe, nemajući pojma o osnovnim stvarima iz meteorologije. Da bi ih saznao, dovoljno je da čita postove na ovom forumu (a ne moraju da budu moji postovi). Treba samo da vidi kako vreme reaguje na sve.
Zaista, kako je moguće da malecne (ponekad subatomske) čestice prodru do površine Zemlje i tu utiču na promenu klime, a uopšte se ne zadržavaju na višim slojevima atmosfere? Toliku energiju utroše za prolaz između molekula vazduha da nemaju više čime da utiču na zagrevanje. I treba im, navodno, četiri sata za to. Kako, kada putuju brzinama bliskim svetlosnoj? Svetlost od Sunca do Zemlje pređe za 8 minuta i 40 sekundi. Ako imaju pola te brzine, to je nekih 17 minuta, a ako im treba 4 sata, onda te čestice imaju brzinu negde 1/30 svetlosne brzine, ili oko 10 hiljada kilometara u sekundi. S druge strane, energija čestica je proporcionalna kvadratu brzine. Pri brzini od 1/30 svetlosne, energija čestice opada na 1/900 deo. S tom energijom ne može baš ništa da učini. Čak i da ima punu energiju kao da ide svetlosnom brzinom (kao foton), ni ta energija nije dovoljna. Samo se izaziva molekularno zagrevanje, što je jedan od najslabijih vidova zagrevanja vazduha (ali važniji vid zagrevanja tla).
Manimo se filozofije. Dokaza za ovo ima svuda u logičkom razmišljanju. Da postoje neki uticaji u tom pogledu, već bi bili poznati, formulisani i već bi živeli s tim.
Dodaću i ono moje uobičajeno: zato i ne verujem u globalno zagrevanje! Ovaj izrazu su neki (zna se ko) smislili iz političkih razloga, dok je nauka tu podlo iskorišćena. Detalji nisu za forum, jer bih koristio neprimerene reči (nikako nevaspitane) zbog kojih mi ne bi bilo dobro (šta god da to znači).
Da sumiram navođenjem citata:
Upravo na aktivnost sunca. Skoro sam citao o suncevim ciklusima i o tome da sunce dozivljava klimaks svakih 10 godina, sto utice na vremenske uslove na zemlji.
Precrtano je ono šmo smatram da nije istina (obrazložio sam).
Ali iz istog citata imam još jednu malu repliku:
Zato je ovo odlicno mesto (forum) za to. Nadam se da cu nesto da naucim posto vidim da ovde ima poprilicno strucnih ljudi
Jeste odlično mesto (hvala na komplimentu), ali stručnost se ovde ne vidi. Forum čitaju i daleko stručniji ljudi (znam neke), ali nas oni samo gledaju!