Druže, ovako stoje stvari:
Meteogrami su samo grafički prikaz izlaza iz modela za jednu tačku kroz vreme. Prognostički modeli su mnogo složenije stvari, a na osnovu njih se pravi zvanična prognoza.
Ne znam po čemu bi neki meteogram bio bolji ili gori. Sa meteorološke strane gledišta, to bi bio onaj koji približnije procenjuje buduće stanje vremena. Sa estetske strane, to je lepše nacrtan grafik, što je već stvar ukusa.
Meteorološki bolji modeli ne postoje. Nema pravila kada se primenjuje jedan, a kada drugi. Da treba da se primeni samo jedan, onda drugih ne bi ni bilo.
Različiti modeli su različito konstruisani. Na prvi pogled se razlikuju po prostornoj ili vremenskoj rezoluciji. Lepo si naveo primer kako je WRF precizniji od ETA. Međutim, oba modela su u operativnoj upotrebi, kao i korišćenje brojnog materijala slične prirode. Konačna prognoza je proizvod mišljenja o tome koji će model bolje reagovati i tačnije dati prognozu vremena. Ponekad se prognoza razlikuje od izlaznih modela, što je rizik prognostičara. Izbor modela je vrlo subjkektivan, a mi, kao ljudi demokratskog društva, možemo da imamo pravo da vidimo sve modele ovog sveta i da sami napravimo izbor (te da tako trpimo posledice našeg izbora).
Već duže vremena i ne gledam modele, već se oslanjam na lično iskustvo. Princip 'kartu čitaj, a seljaka pitaj'. Dakle, moja preporuka je da sam pratiš šta i kako izlazi, prati prirodu (ideš na Dunav, dakle to ti nije teško), hvataj ćudi vremena u letu... Jes', alasi skupljaju meteograme, kako da ne!