Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Značajni konvektivni događaji u Srbiji-godina 2008.  (Pročitano 23503 puta)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
Re: Značajni konvektivni događaji u Srbiji-godina 2008.
« Odgovor #60 poslato: 05. Mart 2009. u 09:55 »
Pavloviću, ispravio sam Skew T u Radiosondaža, jer to je pravilniji naziv.

Olujni sistem dalje ide kroz Srbiju,dok udari postepeno slabe,a sistem se polako dezintegriše.Na žalost,ne znam dokle je stigao i gde se raspao.U svakom slučaju,prešao je putanju dugu više od 350 km.Šta mislite,da li se ovde radi o mezoskalnom konvektivnom sistemu (MCS)?

Lep termin preuzet i strane literature (kad je naša takva kakva jeste, ali doći ćemo i do toga u kasnijim godinama studija). Konvektivni sistem srednjih razmera (kako se to kod nas zvanično naziva) jeste, i to vrlo lep primerak. Za ovakvu liniju koja ide ispred fronta često postoji naziv linija nestabilnosti (squall line) koja ima skoro sve odlike fronta, ali nije front samo zato što iza te linije ostaje ista vazdušna masa. Front, kao linija razgraničavanja dve vazdušne mase, išao je iza, i Vojvodina je dobila svoju porciju od samog fronta. Linija nestabilnosti ume da bude prilično dugačka, baš kao ova, ali front je ipak duži.

I jos , koliko se secam , ovo je bila prethodnica hladnog fronta, a ne sama linija fronta(ili kako je zovu-konfluencije)...

Tačno tako, Genčiću. Zato, idemo dalje u priču.
Linija nestabilnosti nastaje usled pojačanog uzlaznog strujanja (konvekcije) ispred linije fronta, kao posledica ne samo velikog zagrevanja već vrelih područja, već i kao posledica pomalo prisilnog uzdizanja vazduha pred kljunom hladnog fronta koji se podvlači pod topli vazduh. samo jačanje ove linije je u ovom slučaju prouzrokovano boljim toplotnim uslovima iznad Srbije. U Srbiji je bilo toplije nego u BiH ili Hrvatskoj, koji su bili sa nešto nižom temperaturom zbog tankog sloja oblačnosti na većim visinama, pa je sunčevo zračenje bilo nešto (dovoljno) slabije. Najzad, doba dana je takođe bilo presudno, jer u to vreme posle podne) temperature su u toku dana najviše u prizemlju, te konvekcija stratuje vrlo snažno. Kad se sve to sklopi, eto vam čuda!

Ovaj emagram mi je mnogo interesantan i on u sebi krije toliko informacija, sto se i vidi po silnom nizu velicina koje su odredjene, upravo mislim, sa tog jednog jedinog emagrama....Za mene sad mogu jedino da nesto znace LFC- Nivo slobodne konvekcije i LCL- Nivo kondenzacije. :D (mozda jos ponesto...)
Ostale brojke, nadam se u trecoj godini i dinamickoj meteorologiji, a mozda i u analizi vremena... :D

Ha, sad ne moram da se zezam i da crtkam neku ostvarenu sondažu i sam. Pavloviću, pusti nam taj link da možemo da skidamo sondažu i mi. Ne vidi se sve u sirovom TEMP izveštaju, niti u emagramu RHMZ. Izračunate vrednosti su velika pomoć u razumevanju vertikalnih profila atmosfere.

U vezi ove oluje 8.8. žao mi je što nema emagrama za ove krajeve gde se oluja  organizovala u Bow eho,čisto da proverim teorijske navode u praksi :(
Nije bio front,to si u pravu.

Što ne probaš da nađeš sondaže iz Zagreba (14240) ili Zadra (14430)? I oni imaju dve sondaže dnevno. Segedin (12982) ima samo noćnu sondažu, dok je Ljubljana (14015) sa svojom jutarnjom sondažom već iza fronta, mada... možda bude interesantna.

Super urađeno. Mnogi profesionalci bi trebalo da vide kako se radi. Bez preterivanja!
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #61 poslato: 05. Mart 2009. u 10:02 »
Malo van teme... Nama je prof. Janc savetovao upravo ovaj Univerzitet u Vajomingu , kao gotovo najvecu bazu emagrama na svetu...I istorijski i aktuelno, ali ja nisam uspeo da ga nadjem na netu ....
Kaze: "Mozete misliti, jedna drzava na divljem Zapadu, a ima tako dobru naucnu instituciju i sve to.... " :D 

Van mreže pavlovic

• Počasni član
  • Starost: 39
« Odgovor #62 poslato: 05. Mart 2009. u 10:03 »
Evo linka:

http://weather.uwyo.edu/upperair/europe.html

Imaju Zadar u opciji,pogledaću kasnije.Ovde imate i hodografe,ali su oni za mene totalna nepoznanica.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #63 poslato: 05. Mart 2009. u 10:22 »
Malo van teme... Nama je prof. Janc savetovao upravo ovaj Univerzitet u Vajomingu , kao gotovo najvecu bazu emagrama na svetu...I istorijski i aktuelno, ali ja nisam uspeo da ga nadjem na netu ....
Kaze: "Mozete misliti, jedna drzava na divljem Zapadu, a ima tako dobru naucnu instituciju i sve to.... " :D 

Oni su samo jedni od mnogih koji to rade. Ja sam uspeo da pristupim projektu IGRA (Integrated Global Radiosounding Archive) na NOAA serveru i da pokupim radiosondažne podatke koji su bili u razmeni počev od 1962. naovamo. To je nešto veća baza ove vrste podataka i prilično je zamašna, a uopšte nije interaktivna, već sadrži samo dekodirane izvorne podatke.
Pozdravi Janca... Istok je uvek bio više divalj od Divljeg zapada. Te Džingis Kan, te Ivan Grozni, te Srbija u XXI veku... :lmao:

Pavloviću, hvala ti za link. Super je!
O hodografu i ostalim zezancijama u posebnim temama (kad ih napravimo).
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #64 poslato: 10. Mart 2009. u 16:57 »
Da nastavim.

19.4.2008. Nevreme je stiglo iz Hrvatske,a lep pljusak oprao naše forumaše na prvom MM na Fruškoj Gori.

Radar:

22.4.,već pominjan  u delu o štetama od grada,stradala okolina Aranđelovca...Globus sa Slavije odleteo usled udara vetra i sleteo u Deliblatskoj peščari...

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #65 poslato: 12. Mart 2009. u 11:57 »
20.5.2008.

Zlatibor i Sjenica imali su ove udare tokom noći 19. na 20. maj.

Već dosta spominjani 8.7.2008.

Sombor i Palić su bili zahvaćeni nevremenom noć 7. na 8. jul.
Ipak,olujni udari koje je proizveo najjači oblak toga dana,superćelija koja je išla od Bosne do Južne Srbije ostali su nezabeleženi jer je glavnina prošla podaleko od stanica.Ostaje zabeleženo u novinama da je olujni vetar skidao krovove u selima pod Radanom i na Goljaku.

Ostali udari 2008.

Ovo naravno nije konačan broj.
Neke oluje su bile jako lokalnog karaktera i pojava olujnog vetra se zaključuje na osnovu štete.Pomenimo Beograd 18. maja,Sijarinsku Banju (odletelo 10-ak krovova) i selo Končarevo kod Jagodine (oštećeno 50 kuća,iščupano 20 stabala topole,po meni sumnjiv događaj (tromba?)) 4.jula.
Takođe treba imati u vidu da sinopi ponekad ćute o udarima vetra.

Zanimljive radarske slike nekog od ovih datuma kačim kasnije,a takođe i mali pregled pojave olujnog vetra 1998.-2008. u vidu grafika (mogu da kažem 2003.  :first: po ovom pitanju,iza nje 1998.).

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #66 poslato: 12. Mart 2009. u 23:04 »
Evo i radarskih slika

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #67 poslato: 12. Mart 2009. u 23:38 »
Dva grafika za početak.Podaci su skupljani iz dekodiranog sinopa.Razlika između olujnih udara vetra u smislu ove teme i drugih olujnih udara pravljena je na osnovu šifri u WW,W1 i W2.
Hvala PtPrincu na ustupljenim podacima i pomoći kada bi sinop zaćutao o maksimalnim udarima.
Ovo sigurno nije definitivno stanje,imajući u vidu lokalnost ovih pojava,ali i činjenicu da ponekad sinopi ćute...

Prvi grafik pokazuje broj olujnih udara vetra po godinama.Udari su razvrstani na one od 17-19 m/s,20-24 m/s,25-29 m/s i 30+ m/s.
Za 2008. nisu uzimani u obzir udari na Trošarini.
Nije uzimana u obzir stanica Crni Vrh,jer u dosta slučajeva daje nerealne brzine (preko 50-60 m/s).

Drugi grafik pokazuje odnos između broja dana sa pojavom olujnih udara u smislu ove teme,broja zabeleženih udara i broja stanica na kojima su udari zabeleženi.

« Poslednja izmena: 17. Mart 2009. u 10:33 ptprince »

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #68 poslato: 17. Mart 2009. u 00:06 »
Potkrala se greška u grafiku koji je obrisan,evo ispravljenog:

Van mreže beket

• **
« Odgovor #69 poslato: 17. Mart 2009. u 01:19 »
danima sam izbegavala ovu temu, ali sad samo mogu da ponovim - bravo, pavlovicu!
odlična analiza i dobar podsetnik za zaboravne i neupućene...

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #70 poslato: 17. Mart 2009. u 01:24 »
Hvala beket!
U pripremi je još grafika.

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #71 poslato: 17. Mart 2009. u 02:11 »
Druže Pavloviću, svaka čast na velikom trudu i angažmanu... ;) :smartass:
Baš je milina gledati ovu temu... :jupi: :first:
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #72 poslato: 18. Mart 2009. u 20:42 »
Hvala amaterko!

Broj dana sa pojavom olujnih udara vetra po mesecima.

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #73 poslato: 01. April 2009. u 19:40 »
Da zaokružim priču o 2008. podsećanjem da je 6.6.2008. zabeležena tromba kod Inđije.U temi o pijavicama i tornadima imate svedočanstvo Dejana Arsenova o ovom zanimljivom meteorološkom događaju i slike,video je nažalost izbrisan sa youtube  :cry:

Radarskih slika nemam puno.Oblaci su se taj dan kretali jako sporo i na kraju zaobišli Beograd.

Radiosondaža Beograd

Čisto radi poređenja 2007. smo imali dva slučaja trombi kod Kostolca i Vršca.Dali je sve to konačan broj nikada nećemo saznati,jer su izvesni događaji koji spadaju u "može biti a ne mora",bez svedoka.  :cry:

Kako god pojava trombi,pijavica i tornada u Evropi 2008. otprlike izgleda ovako:

Izvor: http://www.essl.org/ESWD/

Pozdrav do "Značajnih konvektivnih događaja u Srbiji-godina 2009."  ;)

Van mreže Sale

• **
  • Starost: 44
« Odgovor #74 poslato: 02. April 2009. u 00:45 »
Pozdrav i cestitke na uspesno obavljenom poslu ;)

Van mreže pavlovic

• Počasni član
« Odgovor #75 poslato: 02. April 2009. u 00:47 »
Hvala Sale! :)

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #76 poslato: 02. April 2009. u 01:27 »
Svaka čast, druže Pavloviću... :first:
Pravo zadovoljstvo za znatiželjne oči... :jupi:
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/