Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Nevidljivi front?  (Pročitano 1743 puta)

Van mreže JuventusVentus.org

• Vaš reporter sa neba!
    • Juventus Ventus Paraglajding Portal i Forum
Nevidljivi front?
« poslato: 15. Jun 2009. u 00:01 »
Dok sam čitao nešto o letečkoj meteorologiji naišao sam na "nevidljivi front".

Navodno to je front gde nema dovoljno vlage da dođe do prezasićenja ili kondenzacije i formiranja oblačnosti. Pitam vas da li je to ispravno, da li postoji? Ako da onda kako to tačno funkcioniše, kako bi moglo da se prepozna i na kraju gde i kad to da nadjem u Srbiji :D?

Vaš reporter na nebu!
Juventus Ventus

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
Re: Nevidljivi front?
« Odgovor #1 poslato: 15. Jun 2009. u 09:35 »
Front o kojem pričaš je nevidljiv, ali samo za oko. U meteorologiji ova pojava nije nepoznata.
Naime, front je po definiciji linija razgraničenja dve vazdušne mase. Tačnije rečeno, površina razgraničenja dve vazdušne mase, samo što se često skraćuje na reč 'linija', zbog predstavljanja na kartama. Linija je samo projekcija fronta na određen nivo (prizemlje ili odabrani nivo u atmosferi). Još tačnije je reći 'oblast', ali o tome za koji sekund.
Dalje, vazdušnu masu karakterišu razne meteorološke veličine: temperatura, sadržaj vlage, pravac i brzina vetra, vazdušni pritisak, potencijalna temperatura, itd. U oblasti koja je granična za vazdušnu masu dolazi do naglih prostornih promena raspodele neke ili svih navedenih veličina. Temperatura se brzo menja (recimo opada), sadržaj vlage naglo raste ili opada, vazdušni pritisak se obavezno spušta do nekog lokalnog minimuma zbog promene gustine vazduha, dolazi do smicanja vetra (nagle promene pravca i/ili brzine po horizontali).
Oblačnost je samo 'kondenzat' u frontalnoj oblasti, jer se baš zbog naglih prostornih promena temperature i sadržaja vlage stvaraju oblaci koji često karakterišu određen tip fronta. Baš kao na flaši hladnog piva iznetoj iz frižidera na toplo, do kondenzacije dolazi prilično brzo (ako ima uslova). Međutim, dešava se da se uočene promene 'potiru', te da do kondenzacije ne dolazi. U takvom slučaju imamo 'nevidljivi front'. Meteorolozi ga nazivaju frontom koji nije izražen u pogledu oblačnosti. To nije ceo front, već je najverovatnije ovom 'nevidljivošću' obuhvaćeno samo parče fronta. Front je pojas dugačak nekoliko stotina, pa i hiljada kilometara, ali se ponekad dešava da do, zbog lokalnih uslova (ili nedovoljno vlage, videćemo na leto), kondenzacije uopšte ne dođe. Kad kažem 'potiru', mislim na recimo slučaj kada nailazi nešto hladini, ali suv vazduh, na topao, takođe prilično suv vazduh, pa manjak vlage uopšte ne izaziva navedene fazne promene vodene pare i stvaranja oblačnosti.
Kako prepoznati front, ako se ne vidi? Prema promeni pravca i brzine vetra u prostoru. Ispred fronta je recimo južni, a iza fronta severozapadni vetar. Ta promena nije dramatična, ali je primetna. Ili prema promeni vlažnosti vazduha (tačka rose pre svega). Ah, ima načina... ali da to ne bude tajna meteorologa, dao sam samo par najčešćih primera, dovoljno pojednostavljenih.

Kad bude naišao tako neki front, ja ću da javim (ili neko od kolega sa foruma), a ti prati.
Eto, Đole, ni frontovi nisu nevidljivi. Ili jesu, kao F-117A iz 1999-te godine.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
Re: Nevidljivi front?
« Odgovor #2 poslato: 15. Jun 2009. u 12:38 »
Baš kao na flaši hladnog piva iznetoj iz frižidera na toplo, do kondenzacije dolazi prilično brzo (ako ima uslova).

Primer mi se jako svidja! :) Stvarno, kada pogledas zakoni fizike se manifestuju svuda oko nas i to stalno... :D