Ja se odlicno secam te oluje i secacu se dok sam ziv kao i one iz 2007-e koja je trajala malo krace ali je isto tako nacinila ogromnu materijalnu stetu tj. mnogo oborenog drveca i oduvanih krovova. To je stvarno bila nezapamceno orkansko nevreme sto se da videti po slikama, barem ja za 18 godina koliko sam imao tada nisam imao priliku da vidim nista slicno a oluje volim i pratim od svoje trece godine, cak ni moj otac koji zivi u Kragujevcu od 1951. godine nije video tako razoran vetar
koji slaze bandere i drvece kao domine. :o
Pre nego sto je pocela oluja je davala vrlo jasne znake upozorenja da ce biti gadna.Bilo je suncano i umereno toplo letnje popodne i sasvim iznenada vedro nebo je poceo da osvaja ogroman shelf cloud iz koga je intenzivo sevalo skoro svake sekunde koji se samo pojavio nemam pojma odakle nisam ni pratio jer se nisam ni nadao, licio je na ogroman crni leteci tanjir koji osvaja plavo nebo
kao u filmu Dan nezavisnosti.Prolaznici su poceli da trce po ulici da bi sto pre nasli zaklon adrenalin je poceo da mi kruzi venama...
Nebo biva sve tamnije i tamnije kao da ce noc pocinje da duva vetar, dize se prasina sve do visih spratova zgrada lete kese i predmeti lakseg gabarita moj cale koji mi je pravio drustvo na terasi ulazi u stan, ja naravno ostajem
iz casa u cas vetar postaje sve jaci gradom odjekuje buka lomljave stakala a negde u blizini je nesto jako puklo po zvuku bih rekao da je neki limeni krov u pitanju... roditelji me zovu da bezim sa terase a ja im odmahujem rukom i kazem im da me puste na miru i da cu da udjem cim me malo nakvasi kisa,
medjutim..... ogromna i vidljiva padavinska zona kao da je pravila kruzne pokrete na nebu prvo je u talasima osvajala vrhove solitera zatim su citavi soliteri bili obavijeni kisnom zavesom i nestajali u njoj... nesto sto jos nisam video do tad, a samo par trenutaka posto sam to video bukvalno odjednom ORKAN!!!
Izuzetno jak udar vetra i nalet kise koja se rasprsivala u sprej i horizontalno sirila u svim pravcima culo se samo zaglusujuce sistanje kao da se na stotine aviona obrusava na grad u brisucem letu nesto me je preseklo preko stomaka noge su mi se oduzele a u glavi mi je samo bila samo jedna pomisao" pa ovo je uragan" Kada sam video pod kojim uglom vetar povija platane ispred moje zgrade nije mi bilo dobro!!! Nisam mogao da se pomerim voda je pocela da mi ulazi u usta i nos otac me je uvukao unutra i uz tezak napor zatvorio vrata uz reci "Au sta je ovo ne da mi vetar ni vrata da zatvorim"
zatim je pocelo da puca drvece... jedan platan puce na pola velika zelena krosnja se sjuri na zemlju drugi platan CEO biva izvaljen iz korena leze na zemlju to su sve visedecenijski visoki platani kao i onaj sa slike koji pripada istom drvoredu s tim sto je on kraju moje ulice..
Ali to nije sve!!! nakon tog desetominutnog ludila krece jos vece luilo!!! Dzinovski GRAD!!! Prvo je pocelo sa kuglicama velicine lesnika, pa oraha a onda su krenule ogromne kugle...prava ledena stihija pri orkanskom vetru licilo je kao da Novak Djokovic servira zaledjene teniske loptice koje su letele kao projektili i bombardovale kola, garaze, resetale prozore na zgradama, hvala Bogu pa moji prozori nisu bili na udaru ovih lopti pa nije ni jedan razbijen dok su komsije ostale bez prozora
Sve je pucalo kao da je ratno stanje, fasada na mojoj zgradi urnisana... jezivo!!! nestala je i struja.
Kada je sve proslo gradom su se satima mogli cuti vatrogasci i hitna pomoc.... na srecu nije bilo ljudskih zrtava a materijalna steta visemilionska!!!
Verujte mi da nisam nista izmislio ili preuvelicao cak sta vise mozda sam nesto izostavio, zaista je tako bilo, uostalom slika govori vise od reci... Mislim da cu svojim unucima pricati o ovom nevremenu osim ako ga u buducnosti ne nadmasi neko jace...