Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Godina 2009  (Pročitano 19151 puta)

Van mreže Stefano

• Administrator
Odg: Godina 2009
« Odgovor #20 poslato: 06. Januar 2010. u 17:03 »
Evo i moje statistike za Beograd za 2009, oslonjena je na zvanicne podatke, koje sam pratio na Ogimetu...

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #21 poslato: 06. Januar 2010. u 17:11 »
a kao dodatak (neko je trazio referentnu statistiku za neki prethodni period) postavljam i statistiku za Beograd u periodu 1994-2004, tu statistiku sam radio 2005 godine, oslanjajuci sa na podatke sa sajta www.wunderground.com.

PS. ako neko nadje neku gresku, neka mi slobodno ukaze, racunanje je cudo :) lako se da pogresiti

Temperature 1994-2004

Padavine 1994-2004 (bez prosecne kolicine padavina)

« Poslednja izmena: 06. Januar 2010. u 17:27 Stefano »

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #22 poslato: 06. Januar 2010. u 18:38 »
Jako mi je zanimljivo da gledam ovu statistiku.
Mogu da zakljucim da je i pored dosta hladnjikavog juna i jula ovo leto bilo iznad desetogodisnjeg perioda koje si uporedjivao po broju letnjih dana i tropskih dana ali je bilo manje tropskih noci.
E sad, mislim da je broj ledenih dana u februaru 2009. bio veci od 1,to mi je malo cudno,ali i broj mraznih dana u istoj godini.
Jos cu ovo proucavati pa ako mi nesto bude zapalo za oko prenecu vam.

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #23 poslato: 06. Januar 2010. u 23:12 »
pa pazi, moze da se desi da su na Ogimetu pogresili sto se tice T.max i da je bila ispod nule tog dana za koji ti sumnjas... sa Ogimeta uzimam podatke.

Van mreže ciklon

« Odgovor #24 poslato: 06. Januar 2010. u 23:48 »
To su zvanicni podaci sa Ogimeta i to bi trebalo da je uredu,medjutim u februaru 2009. sam bio na Jahorini 7 dana(moguce da mi je promaklo) al ne verujem da je pored onog velikog snega i dosta hladnog vremene posle 10. bio samo jedan dan sa Tmax ispod nule.Na nasem forumu cu pogledati sta je Boce(a i ostali) pisao u aktuelnostima iz februara 2009. pa cu uporediti.
Sta su tacno mrazni dani,jer ja mislim da se Tmin u novembru spustala ispod nule?
Mislim na onaj hladan period na pocetku meseca.

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #25 poslato: 07. Januar 2010. u 01:51 »
moguce da je tako, ja sa Ogimeta podatke skidam obicno pre spavanja, kad izadju oni konacni podaci, e sad mozda oni dopune nesto sutra, pa skinem pogresan podatak...

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #26 poslato: 09. Mart 2010. u 10:24 »
RHMZ analiza 2009.godine

Citat: RHMZ
ZNAČAJNI KLIMATSKI DOGAĐAJI NA TERITORIJI SRBIJE U 2009. GODINI

Protekla godina bila je ekstremno topla i u većem delu Srbije kišna.
Temperature
▪ Srednje godišnje temperature 2009. godine su se kretale od 7.5 °C do 13.6 °C i u većem delu Srbije odstupale su od normalnih vrednosti (u odnosu na 1961-1990.) za 1 °C do 2 °C Prema raspodeli percentila bile su u kategoriji ekstremno toplo.
Padavine
▪ U većini krajeva palo je ukupno 110% do 150% od normalnih vrednosti, a prema raspodeli percentila bilo je kišno, vrlo kišno i ekstremno kišno. U severnim delovima Srbije padavine su se zadržale u kategoriji normalno.
Zima 2008/09.
Srednje zimske temperature su se kretale od -0.3 °C do 1.5 °C, a bile su više od normalnih za 0.3 °C do 1.9 °C.Prema raspodeli prcentila u severnim i centralnim krajevima , na planinama i u delovima istočne i jugoistočne Srbije bile su u granicama normale. U ostalim krajevima bile su u kategoriji iznad normale.
Zapažen je znatno manji broj ledenih dana u odnosu na normalne vrednosti, naročito u planinskim krajevima
Ukupne zimske količine padavina bile su u kategorijama iznad i znatno iznad normale u istočnim i jugoistočnim krajevima, na planinama, kao i u delu centralne Srbije. U ostalim krajevima bile su u granicama normale.
Broj dana sa snežnim pokrivačem u celoj Srbiji je bio manji od normalnog. Najveća odtupanja od normale ( -26 dana) zabeležena su na severu Vojvodine.
Proleće
Srednje prolećne temperature su se nalazile u intervalu od 3.3 °C do 14.5° S, što je za većinu krajeva u kategoriji znatno ili ekstremno iznad normale. Odstupanja od normalnih vrednosti su iznosila 0.7 °C do 2.4 °C.
Ukupne prolećne količine padavina su bile niže od normalnih, a na području Vojvodine i u delu centralne Srbije znatno i ekstremno niže od normalnih.
Leto
Leto 2009.godine u Srbiji karakterišu ekstremno visoke temperature (iznad 98og percentila). Odstupanja su iznosila od 0.9oC do 2.2 oC .
Maksimalne dnevne temperature su često prelezile 30 °C, pa je ukupan broj tropskih dana bio viši od normalnog u većem delu Srbije. Odstupanja su iznosila do 22 dana. Broj tropskih dana se zadržao u granicama normale jedino u planinskim krajevima.
Padavine su tokom juna bilo svakodnevne, a u julu i avgustu su bile češće u prvoj polovini meseca. Ukupne letnje količine padavina su bile iznad normale u većem delu Srbije.
Jesen
Jesen je bila toplija od normale, sa odstupanjima srednje mesečne temperature od 0.7 °C do 2.1 °C.
Padavine su u većini krajeva bile iznad normale.

« Poslednja izmena: 11. Mart 2010. u 14:12 Boce »

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #27 poslato: 09. Mart 2010. u 23:51 »
 ^^
Gledam redovno ove klimatološke "analize i opise" koje radi RHMZ, ali sada zaista moram da reagujem na, najblaže rečeno, jako očigledna preterivanja. Mnogo toga što je ovde napisano, može se slobodno reći, jednostavno ne odgovara istini.

Citat
Leto 2009.godine u Srbiji karakterišu ekstremno visoke temperature (iznad 98og percentila)
Kada ljudi ovo pročitaju, šta će drugo da pomisle nego da je leto 2009. bilo pakleno vrelo i ekstremno. Odakle 98. percentil, gde je to bilo, u kom delu Srbije  :?: I ne kaže se jasno koje i kakve temperature su bile "ekstremno visoke" i gde se to dogodilo. :-\
U Beogradu leto 2009. sa srednjom sezonskom temperaturom od 23 C (prosek je 21.5 C) čak ne spada ni u kategoriju VRLO TOPLO, već pripada kategoriji  :-: TOPLO

Citat
Zapažen je znatno manji broj ledenih dana u odnosu na normalne vrednosti, naročito u planinskim krajevima
Ni ovo nije tačno, posebno za niže predele severne i centralne Srbije.

A evo da stavim još jedan citat, u kome se analizira zima 2007/08. i pominje "ekstremno hladan vikend" u februaru 2008. ::)
Citat
Februar će biti zapamćen po ekstremno hladnom vikendu 16. i 17. kada je padao sneg u celoj zemlji, sa maksimalnom visinom snežnog pokrivača u Požegi od 11 cm.
Sredinom februara Tmax su nekoliko dana bile oko nule ili malo ispod nule, i to oni zovu "ekstremno hladnim danima"... ::) Pa stvarno, Tmax oko nule usred februara da budu "ekstremna pojava", po kojoj će ovaj mesec kao "biti upamćen"... >:(  :redface:

Očigledno da pored mnogih dezinformacija u tekstu, i sam sklop i kontekst tih i takvih rečenica izgleda da ima za cilj da prikaže stvari onakvima kakve one realno nisu. Izgleda da je i dalje u trendu pravljenje buke i galame o takozvanom "globalnom zagrevanju" i ekstremnim klimatskim pojavama, i pored očigledne činjenice što mnogi podaci govore i dokazuju upravo suprotno od ove njihove "zvanične verzije"...
« Poslednja izmena: 10. Mart 2010. u 00:19 amaterko »
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže ciklon

« Odgovor #28 poslato: 10. Mart 2010. u 00:12 »
^^
Gledam redovno ove klimatološke "analize i opise" koje radi RHMZ, ali sada zaista moram da reagujem na, najblaže rečeno, jako očigledna preterivanja. Mnogo toga što je ovde napisano, može se slobodno reći, jednostavno ne odgovara istini.
Kada ljudi ovo pročitaju, šta će drugo da pomisle nego da je leto 2009. bilo pakleno vrelo i ekstremno. Odakle 98. percentil, gde je to bilo, u kom delu Srbije  :?: I ne kaže se jasno koje i kakve temperature su bile "ekstremno visoke" i gde se to dogodilo. :-\
U Beogradu leto 2009. sa srednjom sezonskom temperaturom od 23 C (prosek je 21.5 C) čak ne spada ni u kategoriju VRLO TOPLO, već pripada kategoriji  :-: TOPLO

Ni ovo nije tačno, posebno za niže predele severne i centralne Srbije.

Očigledno da pored mnogih dezinformacija u tekstu, i sam sklop i kontekst tih i takvih rečenica izgleda da ima za cilj da prikaže stvari onakvima kakve one realno nisu. Izgleda da je i dalje u trendu pravljenje buke i galame o takozvanom "globalnom zagrevanju" i ekstremnim klimatskim pojavama, i pored očigledne činjenice što mnogi podaci govore i dokazuju upravo suprotno od ove njihove "zvanične verzije"...
Eh nece to proci tako lako pored Amaterka!
Danas sam citao to sto je postavio Boce i odmah mi je bilo sumnjivo ovako na prvi pogled ali ja ne raspolazem sa podacima pa ne mogu da reagujem.Iznenadio sam se neprijatno ali sad stvari dolaze na svoje mesto.
Kao sto rece Amaterko "globalno zagrevanje" je i dalje u trendu ali nece ni to dugo....

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #29 poslato: 10. Mart 2010. u 15:00 »
Znate šta meni nije jasno zašto se uzima samp period od 1961-1990. a šta ćemo sa poslednjih 20 godina one ne ulaze u prosek. I da da ne zaboravim kakvo ekstremno toplo leto , pa kod mene temperatura ni u jednom danu nije prelazila 36C, ako je to ekstremno toplo onda nije ni čudno što im je i februar ekstremno hladan.

Van mreže Amaterko

• **
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
« Odgovor #30 poslato: 10. Mart 2010. u 15:15 »
 ^^
Zato što treba ubedljivije predstaviti "globalno zagrevanje" i "ekstremne klimatske pojave", zato im i služi kao "reper" baš taj hladniji 30-ogodišnji period 1961-1990. ??? ;D Tada su bila hladnija leta i zime, pa eto zgodne prilike za "upoređivanja" i dezinformacije... ???
Baš me čudi da nisu uzeli neki referentni period iz 19. ili sa početka 20. veka kao polaznu osnovu za ocenu klime. ???
Stvarno bi bio red da kao polaznu osnovu za analize i ocenu klime uzmu period 1971-2000.

I da, da ne zaboravim kakvo ekstremno toplo leto , pa kod mene temperatura ni u jednom danu nije prelazila 36C, ako je to ekstremno toplo onda nije ni čudno što im je i februar ekstremno hladan.

Tačno tako... ;) Leto 2009-po njima "ekstremno toplo leto"... :oboze: :oboze:  ::)
« Poslednja izmena: 10. Mart 2010. u 16:22 amaterko »
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže lazar

• *
  • Starost: 38
« Odgovor #31 poslato: 05. April 2010. u 00:23 »
Bas tako... ako im je leto 2009. bilo ekstremno toplo kakvo je onda bilo leto 2007. kataklizmicno?!!!