Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Контрола лета искључила противградну заштиту  (Pročitano 1790 puta)

Van mreže Mili-CQ

• **
  • Starost: 39
Још се не зна прецизно колику је штету нанео град који је пре неколико дана тукао усеве на њивама, воћњаке и винограде у инђијској општини, односно у Новом Сланкамену

и Новим Карловцима. У току је процена и то ће се утврдити, али питање је зашто на угроженој територији није деловала противградна одбрана. Ниједна противградна ракета није испаљена, дејства уопште није било, те се град који је падао 6. маја претворио у праву пошаст.
Како је "Дневнику" речено у Одељењу Републичког хидрометеоролошког завода за противградну заштиту, у то време на снази је била тотална забрана било каквог дејства.
– Тотална забрана је у рејону Инђије трајала сатима, а ми не знамо због чега. Видећемо с Контролом лета шта је био узрок забране. Једноставо, дејства није ни било и не можемо говорити о ефикасности – казао је за "Дневник" начелник Одељења противгардне заштите Зоран Бабић. – Ми с Контролом лета сарађујемо директно и нема испаљивања ракета без њихове дозволе. Можемо само претпоставити о чему се ради, да ли су питању честа слетања на аеродром или нешто друго...
Елем, после града, који је направио пустош у атарима Новог Сланкамена и Нових Карловаца, Штаб цивилне заштите и Комисија за процену пољских штета општине Инђија, закључили су да су ова два села претрпела елементарну непогоду и да у наредних осам до 15 дана мора бити процењена штета настала у свим домаћинствима, да би тражили начин да се људима помогне.
У Новом Сланкамену, где је цело подручје ове катастарске општине захваћено градом, дакле свих шест хиљада хектара, председник Месне заједнице Радослав Леро каже да је на 80 одсто усева и засада штета од града тотална, а да је само 20 одсто површина претрпело мање штете – које се крећу око 20 одсто.
– Градом је погођена огромна површина – 3.500 хектара под кукурузом је готово уништено, страдало је 450 ха пшенице, 150 ха дувана, 150 хектара сунцокрета и исто толико површина под поврћем. Уништен је род брескве на сто хектара, винограда на 150 и јабуке и осталог воћа на око 600 хектара – каже Радослав Леро.
Слична ситуација је и на делу атара Нових Карловаца. Штете су и овде огромне, међутим, градом, олујом и бујицама захваћене су нешто мање површине.
Штаб за цивилну заштиту општине Инђија наредио је да у наредна 72 часа председници месних заједница у ова два села, која су претрпела огромне штете на усевима и засадима, прикупе све пријаве грађана, након чега ће Комисија за процену пољских штета изаћи на терен, од парцеле до парцеле, и извештај поднети Штабу за цивилну заштиту.
– После тога моћи ће се одредити будућа стратегија и акције које би помогле да се произвођачима који су страдали од овог града бар делимично надокнаде штете – каже заменик председника општине Инђија Синиша Филиповић.
Осим штета на усевима и засадима, погођена је и комунална инфраструктура, јер је град пратила јака олуја и велике количине кише, које су, носећи муљ и друге предмете, направиле велике проблеме, али томе су допринели и затрпани одводи за воду. Елем, посла је било и за "Сремпут", као и за ватрогасне екипе, захваљујући којима су избегнуте веће поплаве кућа и остале имовине.
С. Г. – С. Б.

Оранице сигурне до краја маја
– Процедура набавке 4.500 ракета је завршена и већ од суботе ћемо од тога моћи преузети од 3.000 до 3.500. С тих 4.500 некако ћемо одржавати мај, ако буде "стандардно нестабилан", што значи да у мају иначе трошимо око 3.500 ракета – каже Зоран Бабић, подсећајући на то да је Влади Србије достављен извештај и указано на проблем недостатка ракета. Затражено је да се у буџету хитно нађу паре за набавку 7.000 ракета. – Ако би то било одобрено, усеви би били сигурни до 15. јула, с ефикасношћу какву смо имали претходних година.
Бабић подсећа на то да је лане на располагању било 19.500 ракета, те да до половине јула није било проблема, а друга половина године је била стабилна и није било последица од мањка ракета. Сада недостаје 7.000 ракета да би се достигао тај ниво.

Интернет портал новосадског листа Дневник
storm spotter/chaser

Van mreže Mili-CQ

• **
  • Starost: 39
storm spotter/chaser

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
Kontrola leta... Da, istina je da se traži odobrenje za dejstvo od kontrole leta i da je najstrože zabranjeno dejstvo u slučaju zabrane zbog preleta.
Međutim, ja uvek postavljam pitanje da li bi i te raketre učinile nešto da se grad ublaži.
Dokaz: Razlika između ovog područja oko Inđije, Novog Slankamena i Novih Karlovaca gde se nije dejstvovalo i okoline recimo Kragujevca ili Zrenjanina, gde se dejstvovalo (a imamo u Aktuelnim vremenskim prilikama šta se zbilo tamo), čisto je geografska i administrativna, dok je grada bilo na obe strane. Uvek ću tvrditi da ako je grad naumio da pada, da će svakako padati, i tu nikakva artiljerija ne može ništa bitno da učini.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
^^

Da te sad cuju Curic, Janc i ostali :D :D :D

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
Heh... čuće me, ali kad za to dođe vreme. Nikako ranije.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Nele

• **
  • Starost: 47
Isto tako, sumnjam da rakete rade posao. U nekim slučajevima da, ali to se teško može osetiti direktno...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
Teorijski i laboratorijski rade posao, ne brini. Ja u to ne sumnjam ni najmanje.
Ono u šta sumnjam jeste samo dešavanje na terenu. Dakle, čitav postupak od uočavanja oblaka, predviđanja njegovog ponašanja, davanja upozorenja strelcima, njihove savesnosti, najave i odobrenja dejstva od kontrole leta, samog dejstva protivgradne stanice, pa tek onda na red dođe mikorfizika oblaka. Toliko karika u lancu, pa idealno bi bilo da sve rade. A de facto najmanje jedna karika nije kako treba. Dovoljno za šette od grada.
Suviše lepa priča da bi bila istinita. Ipak, o tome smo pričali u nekoliko otvorenih tema, pa bih diskusiju o tome ovde zatovrio, sa pozivom da se vratimo temi (ako još ima šta da se doda).

Van mreže Nele

• **
  • Starost: 47
Naravno, razlika između teorije i prakse...