Dejo, dao si dosta dobro rešenje, ali ja bih malo da pojasnim, kažem na malo jednostavniji način.
Srednji pravac vetra se ne može izračunatio iz azimuta (ko ne zna, azimut je ugao koji zaklapa sever i odabrani pravac u smeru kretanja kazaljke na satu), to si lepo primetio. Dobija se besmislica. Dakle, potrebno je dovijati se. A evo kako:
Prvo, vetar je jedina vektorska veličina koja se direktno meri. Sve ostale su skalarne. U skladu sa tim, neophodno je izračunati srednji vektor vetra.
Da bi se to postiglo, nepohodno je vektor vetra pretvoriti u pravougaone (Dekartove) koordinate. vektor se razbija na dve komponente: severnu i istočnu. Severna komponenta vetra jeste kosinus azimuta, a istočna sinus od azimuta (bar za prvi kvadrant, uglove 0-90 stepeni). Naravno, treba voditi računa o znaku. Severna komponenta vetra je pozitivna za uglove 0-90 i 270-360, a istočna za uglove 0-180.
Dobijene komponente vetra se tretiraju dalje na uobičajeni način. Dakle, treba im naći aritmetičku sredinu. Tada se dobijaju srednja severna i srednja istočna komponenta vetra.
Konačno, iz dobijenih srednjih vrednosti komponenata vetra treba izračunati azimut, odnosno traženi pravac vetra. Primeni arkus tangens od istočne prema severnoj komponenti.
Direktno računanje je opasan posao, jer azimut i matematički smer uglova su suprotni. Dakle, iako su to periodične funkcije, direktna primena matematičkih formula bez prethodne pripreme podataka može da dovede do pogrešnih rezultata.
Najzad, kao što je Dejo napomenuo, treba voditi računa o jednincama za ugao, jer maltene svi progrmski jezici računaju trigonometriju iz radijana. Kako je 360 stepeni 2 pi radijana, lako ćeš naći faktore konverzije stepena u radijane i obrnuto.
Ja inače uspešno računam ovu veličinu kroz Visual Basic, tako da je moguće primeniti moj kod kao Excel makro. Ako hoćeš taj kod, javi se na PP, pa ti šaljem od ponedeljka.
Yamartino metod računa standardnu devijaciju ugaone veličine (analogno običnoj standardnoj devijaciji niza brojeva). To ima neku sasvim drugu primenu, pa ti nije od koristi. Bar ne za sada.
Dakle, nemoj se mučiti i računati neke proseke za razne segmente pravaca (tih 20 što si pomenuo). Pažljivo pročitaj ovaj post, a ako ti ne ide, javi mi se, pa ti pomognem dalje od ponedeljka (do tada idem na vikend).