Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteoroloska osmatranja  (Pročitano 9979 puta)

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
Meteoroloska osmatranja
« poslato: 19. Decembar 2008. u 11:55 »
Imam jedno pitanje, koje me muci vec duze vreme, ali nikako ne stizem da pitam...
Posto nisam zavrsio srednju hidrometeorolosku, nisam imao gde da saznam, nego ovde...
Naime, zanima me zasto na Kopaoniku-najcesce,( a i koji je planinska stanica) stalno se osmatra magla(na sajtu rhmz)...I kada pada sneg tamo je magla...i kada nema padavina i u oblaku je , uvek je magla....
Ja razumem da se osmatra magla, i to je ok, ali da li je ona znacajnija od recimo padavina tipa kisa i sneg, koji su potpuno zanemareni tada...Ja razumem da to verovatno ima sve detaljno u neki drugim kodiranim izvestajima,ali mislim da bi trebalo i ovako....

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Re: Meteoroloska osmatranja
« Odgovor #1 poslato: 19. Decembar 2008. u 12:13 »
e to pitanje je na mestu genčiću ali nije problem u osmatračima nego u dekoderu synopa koji daje prednost magli ispred padavina. Znači u synopu postoje podaci i o padavinama i pojavama zabeleženim ali dekoder iz nekog meni ne poznatog razloga je podešen tako da prioritet ima magla a ne padavine Sigurno će ptprince nešto više reći o ovome

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #2 poslato: 19. Decembar 2008. u 12:53 »
Isti problem se javlja i na sajtu HMZCG-a... Naime, kad god pada kiša sa grmljavinom (nebitno koje jačine), na sajtu se dekodira kao da je u tom gradu oblačno, a padavine niko ne pominje... Tako me prije zbunjivalo kad piše u nekom gradu u svakom osmatranju "oblačno", a ono padne 30 litara kiše... U međuvremenu sam načio dosta šifri u synop-u, pa lakše provalim kakvo je tačno vrijeme u mjestu osmatranja...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 39.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #3 poslato: 19. Decembar 2008. u 14:42 »
e to pitanje je na mestu genčiću ali nije problem u osmatračima nego u dekoderu synopa koji daje prednost magli ispred padavina. Znači u synopu postoje podaci i o padavinama i pojavama zabeleženim ali dekoder iz nekog meni ne poznatog razloga je podešen tako da prioritet ima magla a ne padavine Sigurno će ptprince nešto više reći o ovome

O tome smo pričali već negde na forumu ako se ne varam i Prince je dao objašnjenje jer je i mene to zanimalo. U pravu si Boce problem je u dekodiranju. Pokušaću da nađem gde smo to pričali. Ako ne, onda možemo i ovde nastaviti.
Ja sam takođe primetio da se kako prošle zime, tako i ove krupa (solika) naziva gradom. Zar ne postoji taj pojam prilikom osmatranja.  :-\

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #4 poslato: 19. Decembar 2008. u 14:48 »
prilikom osmatranja postoji krupa kao vrsta padavina i u synopu se obeležava šifrom 77 (snow grains)

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #5 poslato: 19. Decembar 2008. u 15:18 »
prilikom osmatranja postoji krupa kao vrsta padavina i u synopu se obeležava šifrom 77 (snow grains)

Znam da postoji ubacivali smo u bazu, zato se i čudim.  :) Jel se zna onda zašto se tako i ne prikazuje u zvaničnim osmatranjima? Konkretno mislim na sajt RHMZ-a.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #6 poslato: 21. Decembar 2008. u 08:24 »
Podaci na sajtu RHMZ se uvlače direktno iz SYNOPa, to jeste tačno. Međutim, kako radi tajk dekoder, stvar je programera koji je to odradio i programskog zadatka koji je dobio. U programera ne sumnjam, to je jedam sjajan čovek. Međutim, programski zadaci koje on dobija često su na granici nebuloze.

U odlučivanju o šifri sadašnjeg vremena, SYNOP jasno stavlja do znanja da je prva podela na vreme koje je sa padavinama i koje je bez padavina.
Ako pitaš zašto se stalno javlja magla, Genčiću, onda me kao student meteorologije, a i ljubitelj meteorologije pomalo brineš. Nadmorska visina stanice na Kopaoniku je 1710 metara, što je negde iznad donje baze niskih oblaka. Dakle, kad god je prisutna niska oblačnost iznad nižih predela, svakako očekuj da na Kopu ima magle.
Broj dana sa pojavom magle na Kopu je oko 150 godišnje, što ga čini drugim najmaglovitijim mestom u Srbiji. Crni Vrh ubedljivo vodi sa oko 180 dana sa maglom godišnje.

Ako ima još nejasnoća ili sam promašio temu za odgovor, javite mi, pa ću sutra nastaviti.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #7 poslato: 21. Decembar 2008. u 09:01 »
Kolega mislim (ustvari siguran sam) da Gencic nije pitao zašto stalno ima magle nego zašto piše magla u situacijama kad ima i magle i padavina. Bilo bi logično da prioritet imaju padavine

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #8 poslato: 21. Decembar 2008. u 11:10 »
U odlučivanju o šifri sadašnjeg vremena, SYNOP jasno stavlja do znanja da je prva podela na vreme koje je sa padavinama i koje je bez padavina.
Ako pitaš zašto se stalno javlja magla, Genčiću, onda me kao student meteorologije, a i ljubitelj meteorologije pomalo brineš. Nadmorska visina stanice na Kopaoniku je 1710 metara, što je negde iznad donje baze niskih oblaka. Dakle, kad god je prisutna niska oblačnost iznad nižih predela, svakako očekuj da na Kopu ima magle.
Broj dana sa pojavom magle na Kopu je oko 150 godišnje, što ga čini drugim najmaglovitijim mestom u Srbiji. Crni Vrh ubedljivo vodi sa oko 180 dana sa maglom godišnje.

Ako ima još nejasnoća ili sam promašio temu za odgovor, javite mi, pa ću sutra nastaviti.

Ne pitam zasto se stalno javlja (pojavljuje) magla, nego zasto je u izvestaju na sajtu rhmz o trenutnim podacima prisutna magla iako , mozda postoji bitnija pojava(padavine) to je bila tema mog pitanja...
Upravo si i sam rekao da je prva podela-sa ili bez padavina...

Ja razumem da se osmatra magla, i to je ok, ali da li je ona znacajnija od recimo padavina tipa kisa i sneg, koji su potpuno zanemareni tada...Ja razumem da to verovatno ima sve detaljno u neki drugim kodiranim izvestajima,ali mislim da bi trebalo i ovako....

A mislim da je i pitanje iz ovoga bilo jasno....
« Poslednja izmena: 21. Decembar 2008. u 11:20 gencic »

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #9 poslato: 22. Decembar 2008. u 09:53 »
Dakle, delimično sam promašio temu. Izvinite za nesporazum. :redface:
Ipak, ja sam napisao šta mislim o tome u prvom pasusu mog 'problematičnog' posta. Dakle, mislim da je programer dobio nebulozni zadatak tipa 'slaba vidljivost se dekodira kao magla, i to je starije od opisa vremena'. Prema efektima na dekodiranim podacima, zaključio bih da je to po sredi.

Evo još jedne prilike da mi to ispravimo i dovedemo u red na SM forumu i portalu preko baze koja bi prikazivala uredno i ispravno dekodirane GTS podatke. Čekam do kraja meseca neku akciju, a onda se povlačim iz takvih akcija tokom januara. Od februara, ako nemate ništa protiv, ponovo ću da budem spreman da predlažem iste stvari. Izdržaću, jer znam da će vredeti.
Izvinjavam se za svoj oportunizam. Baš sam nevaljao.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #10 poslato: 22. Decembar 2008. u 14:43 »
Hehe opet se nismo razumeli. Imamo maglu, to je ok. Znači ne samo smanjenu vidljivost nego baš maglu. To je dobro dekodirano, nego pored magle pada sneg recimo. Gencic se pita zašto na sajtu javljaju maglu, a ne snežne padavine. Jel to zvaničan prioritet pri osmatranju ili je to slučajno tako?
Logično mu je kao i meni da prilikom osmatranja se javljaju padavine, a tek ako ih nema onda magla.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #11 poslato: 22. Decembar 2008. u 16:03 »
Ne, Joe. Razumeo sam sasvim dobro. Problem je u dekodiranju SYNOPa koje je loše urađeno. Takav dekoder ne bi trebalo da uzima u obzir vidljivost (što je moja pretpostavka), već samo šifru sadašnjeg vremena. Onda ne bi bilo ni sukoba prioriteta u dekodiranju i sve bi bilo u redu.
Šifre za sadašnje vreme imate u bazi, pa uporedite sa sirovim SYNOPima (recimo sa Ogimeta), pa ovde okačite šta ste našli.
Logika i pravila su nesumnjivo u redu. Dakle, samo to dekodiranje, na koje sam se već ranije žalio... ima dosta vremena od tada.
Odustaću od oportunizma ovog puta.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #12 poslato: 26. Decembar 2008. u 13:20 »
I na kraju znaci, zakljucak je , da osim sto je problem u programu(dekoder), problem je i  BIROKRATSKE prirode, jer stvarno ne mogu da verujem da to ne moze da se ispravi u vrlo kratkom roku....

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #13 poslato: 26. Decembar 2008. u 13:42 »
Pre bih rekao da je problem srpske, a ne birokratske prirode. Jednom napravljeno se više ne dograđuje (ako to nije prilepak na kući), ne popravlja se i ne napreduje. Što bi se reklo 'Gde je palo, tu se raspalo'.
Evo ti još jedan primer. Krajem leta ubacili su toplotni index koji dobro radi samo u uslovima koji su dati u legendi, što će reći za visoke temperature. Sada, kada je zima aktuelna, koriste se druge formule za izračunavanje windchill faktora, dok je ovo račun za Heat Index. Dakle, d*** i oko. Prema sadašnjem razvoju situacije, staviće windchill u martu (ako ga uopšte i stave), kada više ne bude potreban.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #14 poslato: 26. Decembar 2008. u 13:52 »
Neozbiljno u krajnju ruku...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #15 poslato: 26. Decembar 2008. u 14:05 »
Ah, nemar te vrste je sveopšta bolest. Ima je svuda.
Ali, da se vratim svom oportunizmu. Mi to možemo da rešimo, ako ne budemo nemarni. Rešenje sam postavio na nekoliko mesta... baš sam dosadan.

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
Odg: Meteoroloska osmatranja
« Odgovor #16 poslato: 02. Jun 2010. u 10:34 »
Zanima me zbog čega na sajtu RHMZS, stranici Aktuelni podaci-Vreme u Srbiji,
u podacima za vlažnost vazduha, postoji "rupa" u pokazivanju izmedju 94% i 100%, odnosno nikada nisam video iznose vlage od 95,96,97,98 i 99%.

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #17 poslato: 02. Jun 2010. u 10:49 »
Ako sam ja dobro razumeo razlog je sledeći. Pošto se izračunavanje rel. vlažnosti radi na osnovu vrednosti suvog i mokrog termometra, a obe ove vrednosti se očigledno koriste bez decimale, onda dolazi do toga što si primetio Rade. Podaci za rel. vlažnost jednostavno nisu tačne na sajtu RHMZ. Jedino u synop pregledu mogu se videti tačne vrednosti http://synop.meteos.rs/

Van mreže MilenaMeteo

• Starost: 35
« Odgovor #18 poslato: 27. Jun 2010. u 08:14 »
da li bi neko umeo da mi objasni po cemu je poseban ovaj sajt?
dosad sam iz price shvatila da prikazuje sirove vrednosti (tj. nedekodirane). I da li RHMZ stoji iza ovog sajta ili neko drugi?

http://synop.meteos.rs/

p.s. zbog cega vise ne funkcionise?

hvala unapred :)

Van mreže Boce

• Moderator
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #19 poslato: 27. Jun 2010. u 10:01 »
nedekodirani podaci su u sirovom synopu, a ovde se nalaze kodirani podaci iz synopa a dekoder je bolji nego na sajtu RHMZ-a. Iza ove stranice stoji Meteos ali se ovde koriste podaci sa stanica iza kojih stoji RHMZ. Malo nelogično da onda na sajtu RHMZ-a imamo takoreći lošije podatke (bez decimale i sa lošim podacima za relativnu vlažnost iz razloga koji sam već pominjao u prethodnim postovima).
Stranica radi i dalje ali synopi se šalju na svaka 3 sata tako da su i podaci na raspolaganju u sledećim terminima
00, 03, 06, 09, 12, 15, 18, 21 UTC (za letnje računanje vremana se dodaju 2h tj. termini su u 2, 5, 8, 11, 14, 17, 20, 23 h)