Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Oktobar 2010  (Pročitano 35895 puta)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Oktobar 2010
« Odgovor #140 poslato: 24. Oktobar 2010. u 21:33 »
 ^^ ^^ Da.......pravo malo miholjsko leto početkom novembra..sunčano,toplo i suvo.

Ali,ne nadaj se previše,ako si letoljubac,verovatno od toga neće ništa biti.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže marko79

• *
  • Starost: 45
  • carpe diem
« Odgovor #141 poslato: 24. Oktobar 2010. u 22:15 »
neka se "ispuca" južina početkom novembra, mora i nje nekad biti, pa da onda uživamo u zimi

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #142 poslato: 24. Oktobar 2010. u 22:17 »
^^ ^^ Da.......pravo malo miholjsko leto početkom novembra..sunčano,toplo i suvo.

Ali,ne nadaj se previše,ako si letoljubac,verovatno od toga neće ništa biti.

Što da ne. Bolje sad nego u Decembru. Ne bi nam smetalo malo sunca i toplog vremena početkom novembra, pa da "Mr. Prosek" stupi ne scenu kad mu je i vreme, u drugoj polovini novembra. :)
Vratiće se magle u London!

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #143 poslato: 24. Oktobar 2010. u 22:18 »
neka se "ispuca" južina početkom novembra, mora i nje nekad biti, pa da onda uživamo u zimi

Mudro zboriš. :)

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #144 poslato: 24. Oktobar 2010. u 22:51 »
Da,uvek to :"neka se ispuca" južina sada,a na zimu će da bude dobro ...kako da neće  :blahblah: :blahblah:

To slušam svake jeseni   :zzz: :zzz: :zzz:

Ljudi,Atlantik će uvek biti aktivan i slati ciklone prema Evropi.Za zimu sve zavisi od bloka na zapadu Evrope duž obala Francuske,Španije i Engleske....ako je tu blok,cikloni će morati severno na Island i Grenland otvarajući nama put hladnoh vazduha sa severa.Samo tada možemo imati dobru,pravu zimu.

Do sada je blok bio vrlo dobar,videćemo kakav će biti narednih nedelja i meseci  :)

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #145 poslato: 24. Oktobar 2010. u 23:25 »
Eee da raduje me Kimi da pocinjes da kapiras stvari, uglavnom ako razmislis ta juzina ako i bude puno je to bolje za zimu koja tek treba redovno da zakuca na vratima u decembru. Uvek je bolja zonalna situacija pocetkom novembra. Inace blok traje li traje neznam ni sam od kad, mora doci tome kraj, a sada mirise na to da ce doci kraj.

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #146 poslato: 24. Oktobar 2010. u 23:35 »
Eee da raduje me Kimi da pocinjes da kapiras stvari, uglavnom ako razmislis ta juzina ako i bude puno je to bolje za zimu koja tek treba redovno da zakuca na vratima u decembru. Uvek je bolja zonalna situacija pocetkom novembra. Inace blok traje li traje neznam ni sam od kad, mora doci tome kraj, a sada mirise na to da ce doci kraj.

Nisam bas najbolje shvatio ovaj post. Razumem Kimijev post, vecina nas zna vaznost stvaranja anticiklonalnog bloka na Atlantiku, sto je preduslov za dobru zimu.
Ali me zanima ovaj tvoj post.
Da li je dobro da sad dodje malo juzine, naravno ne pod uslovom da cekamo dva meseca na stvaranje novog bloka?

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #147 poslato: 25. Oktobar 2010. u 00:04 »
Nisam bas najbolje shvatio ovaj post. Razumem Kimijev post, vecina nas zna vaznost stvaranja anticiklonalnog bloka na Atlantiku, sto je preduslov za dobru zimu.
Ali me zanima ovaj tvoj post.
Da li je dobro da sad dodje malo juzine, naravno ne pod uslovom da cekamo dva meseca na stvaranje novog bloka?
Kao sto rekoh mora da se prekine ovaj dug niz bloka koje traje jako dugo. Naravno da je bolje da sada dode do preokreta jos ako je i cena jedan deo decembra. Drugo sto je jako bitno da se povecava hladna baza na severu, da u novembru sto veca teritorija bude pod snegom u Rusiji...sve su to osnovne stvari za dobru zimu kod nas. Onda tu je i cuvena golfska struja, ali u to vec nebi ulazio...

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #148 poslato: 25. Oktobar 2010. u 00:19 »
Kao sto rekoh mora da se prekine ovaj dug niz bloka koje traje jako dugo. Naravno da je bolje da sada dode do preokreta jos ako je i cena jedan deo decembra.

Tnx, to sam i mislio. Svi mi znamo kako je tesko da sacekamo da se opet formira blok, tako da u potpunosti razumem Kimija, i znam kako je tesko sacekati novi preokret :)

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #149 poslato: 25. Oktobar 2010. u 08:09 »
A ko nam garantuje da je neophodna ili izrazito zonalna(Atlantik) ili izrazito meridionalna situacija.Vrlo je moguce da se nakratko izmenjuju obe, sa cestim upadima frontova sa zapada, ali bez onih jakih juznih strujanja... videcemo... :D

Sto rece milos, valja nam da se uhodamo u ovaj ''zimski rezim'' za modele da nas ne upecaju u zamku kao sto oni to umeju... :D

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #150 poslato: 25. Oktobar 2010. u 09:12 »
Ljudi,Atlantik će uvek biti aktivan i slati ciklone prema Evropi.Za zimu sve zavisi od bloka na zapadu Evrope duž obala Francuske,Španije i Engleske....ako je tu blok,cikloni će morati severno na Island i Grenland otvarajući nama put hladnoh vazduha sa severa.Samo tada možemo imati dobru,pravu zimu.

Do sada je blok bio vrlo dobar,videćemo kakav će biti narednih nedelja i meseci  :)

Dečko, tek da te upozorim... Na vreme u našim krajevima utiču barički sistemi (cikloni i anticikloni) u prostoru između severne Afrike (Mediteran) na jugu pa do Ukrajine na severu i istoku. Na zapadu, Atlantik jeste fabrika ciklona, ali malo šta iz te fabrike se produkuje za izvoz na Balkan. Prati ciklogenezu u Mediteranu i 'disanje' sibirskog anticiklona, a ciklone nad Atlantikom pusti zapadnoj Evropi.
Da, vidiš, kolike sam godine u meteorologiji, a još nisam čuo da 'blok' koji pominješ postoji u ovo doba godine. Hajde, raspitaj se malo više o tome pre nego što nastaviš sa ocenama ovog tipa.
Još da dodam pre nego što se zaletiš da zvekneš još nešto ovako... Anticikloni se ne kreću. Njihovi centri se premeštaju da se sklone sa puta ciklonima, ali nisu dinamičke tvorevine u horizontalnom pravcu, već u vertikalnom (spuštanje vazduha usled zgušnjavanja i hlađenja). Cikloni su ti koji se kreću, a kad njih nema, ostaje ti anticiklon kao kusur.

Već sam dosta govorio o neznanju i lažnom znanju. Kako su Aktuelne i Prognoza najčitanije rubrike ovog foruma, molim vas sve da koristite samo termina za koji tačno znate šta znače, kako bi popularizovali meteorologiju, a ne širili neznanje ili pogrešno znanje.

Takođe, zamolio bih forumaše da svoje navijanje za zimu (koje će da se rasplamsa preko granica) malo obuzdaju i da svoje želje ne pretvaraju u prognoze. Nisu svi posetioci foruma ludi za zimom ili nevremenom, te se uzdržavajte od ocena 'odlično' kada ide neka oluja. Nekome je to odlično (ljubiteljima), ali nekome nije (ljudima čiji život i delovanje zavise od mirnijeg vremena, a zastaje kod oluja). Upozoravajte na promene, navijajte, ali budite objektivni u svojim ocenama i procenama.

Hvala na pažnji.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #151 poslato: 25. Oktobar 2010. u 10:56 »
Nisam bio prisutan dva dana, vidim pisalo se dosta toga.

Kao sto to obicno biva u ovakvim situacijama EC prognozira bolje od GFS-a.
Jace zahladjenje nama na severu nece doneti nista posebno, kao sto je receno planine zapadne i jugozapadne Srbije ce verovatno videti pahulje ali pitanje je koliko ce te padavine izdrzati.
Sreda ce na severu sasvim sigurno biti suva bez nekih sansi za padavine.
Druga polovina nedelje suva i toplija....

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #152 poslato: 25. Oktobar 2010. u 12:05 »
Dok sam jutros čitao sinoćne poruke u ovoj temi, taman htjedoh da napišem da nije sve to tako jednostavno kao što je Kimi napisao u svojoj poruci, a sada vidim da je to ptprince sasvim detaljno objasnio.

Na osnovu najnovijih izlaza postavlja se pitanje da li se i planine uopšte mogu zabijeliti ovoga puta ? ::)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže laky

« Odgovor #153 poslato: 25. Oktobar 2010. u 13:18 »
Takođe, zamolio bih forumaše da svoje navijanje za zimu (koje će da se rasplamsa preko granica) malo obuzdaju i da svoje želje ne pretvaraju u prognoze.Upozoravajte na promene, navijajte, ali budite objektivni u svojim ocenama i procenama.
Slazem se! :!: !

Na zapadu, Atlantik jeste fabrika ciklona, ali malo šta iz te fabrike se produkuje za izvoz na Balkan. Prati ciklogenezu u Mediteranu i 'disanje' sibirskog anticiklona, a ciklone nad Atlantikom pusti zapadnoj Evropi.
Pa nebi rekao da Atlantik ima uticaj samo na zapadu Evrope. I nase podrucje je pod uticajem (ne kao na zapadu Evrope) Atlantika.

Na osnovu najnovijih izlaza postavlja se pitanje da li se i planine uopšte mogu zabijeliti ovoga puta ? ::)

Dobro pitanje....
Posto su padavine jos smanjene a i zahladjenje je ublazeno, sanse za sneg na planinama su jos manje.

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #154 poslato: 25. Oktobar 2010. u 15:19 »
Verovatno ce se lepo zabeleti planine iznad 1000m, za mene to vec nije pitanje, pitanje je dali ce se zabeleti i nize od toga!

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #155 poslato: 25. Oktobar 2010. u 22:03 »
Izgleda da mi  se ipak smeše lepe padavine u noći utorak na sredu,a samim time i niska snežna granica:  :)

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #156 poslato: 26. Oktobar 2010. u 13:28 »
Citat
Takođe, zamolio bih forumaše da svoje navijanje za zimu (koje će da se rasplamsa preko granica) malo obuzdaju i da svoje želje ne pretvaraju u prognoze. Nisu svi posetioci foruma ludi za zimom ili nevremenom, te se uzdržavajte od ocena 'odlično' kada ide neka oluja. Nekome je to odlično (ljubiteljima), ali nekome nije (ljudima čiji život i delovanje zavise od mirnijeg vremena, a zastaje kod oluja). Upozoravajte na promene, navijajte, ali budite objektivni u svojim ocenama i procenama.

Odlicno si napisao... sve je to lepo posmatrati iz kuce ili stana, ali kad u 8 ujutru krenes na posao, a napolju pada ledena kisa ili je snega 20 cm na ulicama, a posao ti je na 10 km... onda svakako nema odusevljenja zbog zime i svakako ne mozes da budes ljubitelj takvog (ne)vremena...
Ja kad bih cele zime bio kuci, verovatno bih i ja bio ljubitelj snega, leda, ledene kise i kosave pri 0 C, ali s'obzirom da nije tako, onda me itekako nervira bilo kakvo navijanje za takvo vreme koje ce mi uzrokovati samo neprijatnosti...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #157 poslato: 26. Oktobar 2010. u 16:31 »
Hvala, ljudi, na pozitivnim reakcijama. Ipak ima nade...

Ontopic:

Pa nebi rekao da Atlantik ima uticaj samo na zapadu Evrope. I nase podrucje je pod uticajem (ne kao na zapadu Evrope) Atlantika.

Uticaj je posredan. Naime, Atlantik pošalje ciklon, a on svojim repom poremeti strujanja oko Alpa, pa se tu generiše (ili ne generiše) Mediteranski ciklon. Istina, sami cikloni sa Atlantika mogu imati manjeg uticaja na vreme kod nas, naročito u Vojvodini. Jug Srbije je toga uglavnom pošteđen.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže sabac

• **
  • Starost: 35
  • 2024
« Odgovor #158 poslato: 26. Oktobar 2010. u 18:57 »
Na zlatiboru je 1 stepen trenutno, i pocinje polako susnezica. Nece nizi predeli bar jos najmanje 16 dana videti snega
Svak je rođen da po jednom umre,
čast i bruka žive dovijeka.