Prvo da dohvatim taj 13.01.2003. godine. Malo mi je lakše tako.
Prema podacima koje imam, minimaln temperature tog jutra u tom kraju su bile: Bihać -20.3, Banjaluka -22.8, Bugojno -22.8, Livno -15.3, Sarajevo - Bjelave -17.8, Sanski Most -26.1 (što ti dođe najbliža sinoptička stanica). Nekako jeste taj kraj bio najhladniji. Istina, i Tuzla je imala -20.1, ali ovde je reč o žestokoj inverziji posle vedre noći i solidnog snežnog pokrivača koji je ponegde bio i preko pola metra.
U susednoj Hrvatskoj je bilo takođe zanimljivo. Gospić je imao -27.6, Ogulin -21.4, ali bilo je jako hladno i u istočnoj Slavoniji: Osijek -25.9, Slavonski Brod -25.2, Gradište -20.2. Ovim je bila zahvaćena i Vojvodina, Srbija: Palić -23.5, Sombor -26.3, Novi Sad -25.0, Sremska Mitrovica -22.1, Surčin -23.8, cela Vojvodina je bila na ispod -20.
Dakle, dva lepa žarišta jakih mrazeva: zapadna Bosna i tromeđa Srbije, Hrvatske i Mađarske.
Pošto je uslova za izuzetno jake mrazeve bilo, ostaje nam da procenjujemo koliko je moglo da bude po mrazištima. Istina, -38.5 ujutru i -27 u podne po vedrom danu mi deluje kao da je sve očitano sa 10 stepeni nižim vrednostima od realnih. Međutim, mikad se ne zna. Iako bi meteorolozi sa manje iskustva to olako preinačili u vrednosti koje su 10 stepeni više, ja bih ostao rezervisan, uz želju da imam neki niz merenja temperatura koja bi mi empirijski dale informaciju šta je sve moguće od mrazeva.
Da sumiram ovu kraću analizu. Ovaj podatak za sada uzimam sa rezervom zbog premale količine raspoloživih informacija. Nije nemoguće, ali mi nije ni mnogo verovatno. Zaslužuje podrobnije ispitivanje, rekonstrukcju.
Podaci koji bi mi bili potrebnii jesu jedan duži niz temperatura na navedenoj lokaciji Jelašinovice, i za poređenje Sanski Most ili u krajnjoj liniji Banjaluka. Zatim, informacija o instrumentu. Kakav je to termometar koji je učestvovao u tim merenjima? Živin, alkoholni, elektronski... da li je profesionalna izrada ili je to 'pijačni' termometar ili tako nešto. Najzad, uslovi merenja su jako važni. Da li je termometar zaklonjen nečim, ili izložen nečemu (površini snega, možda, u kontaktu sa nekim metalnim predmetom)? Sve je to jako važno ako želimo da znamo šta se desilo.
Da, dobro bi nam došla i neka iskustva 'lovaca na mrazeve', kakvih ima u Sloveniji. Nisam znao da jednog iz one ekspedicije poznjem već neku godinu unazad. Čovek mi je pričao o tome, kune se u tačnost merenja (a ja nemam razloga da mu ne verujem, jer je vrlo kvalitetan i dobar poznavalac tih stvari), a ja sam ostao sa nekom vrstom neverice. Uh, vrtače su čudo!