Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Orinitofauna ili koje ptice imate u kraju...  (Pročitano 9892 puta)

Van mreže Nele

• **
  • Starost: 47
Odg: Orinitofauna ili koje ptice imate u kraju...
« Odgovor #20 poslato: 07. April 2008. u 17:58 »
Kod mene ima dosta orlova i jastrebova. Možda otud što sam dosta često u prirodi (kada stignem naravno). Letenje sa njima je prava uživancija, iako sam primetio da sam upao u neprilike nekoliko puta zbog orlova. Nepoznata stvar jeste to da oni vole da lete u rotoru, tj na proplancima gde vetar dolazi preko padine. Ne znam zašto, ali ovo je redovna stvar. Tako da često mogu napraviti problem ako ih prate.
Jastrebovi su bolji, jer oni, kao i ja, vole termiku :) kako onu na zemlji, tako i u vazduhu :) Orlovi često iznenade svojom veličinom, tako da sam se par puta uplašio kada sam im prilazio.

Predivni su izbliza, kao i gledati ih dok lete pored tebe u vazduhu. Kao da nisi tu, već ih špijuniraš :) Ili smo i mi i oni jednako začuđeni prisustvom ovih drugih... ko zna :)
Vrana, vrabaca i golubova u planini nema baš. Inače su tamo ptice kao i insekti, imuni na strah od ljudi, što je dobro. Ovo iz razloga što ljudi nema puno u tim krajevima.

Iznenađujuće, ali dosta se ljudi čudi kada se spomenu orlovi u Fruškoj gori... ne znam zašto. Medvedi bi bili čudni, ali orlova ima neverovatno mnogo.

E, moram da dodam. Tamo gde smo nas trojica bili juče, nekada sedim na padini i kupam se suncem. Gledam mlade orlove kako lete niz padinu... slično kao ja juče. Mladi su i vežbaju. Onda se spuste sa padine, na neki od žbunova i gledaju okolo, kao da ih je sramota ako neko vidi nesavršen let :)
Onda ja ne mogu izdržati, pa poletim i ja i siđem skroz do njega. Kupim krilo, krećem uz padinu i osvrćem se dok i on čini isto. Ehhhh.... ništa bolje od takvog "antistresina" :)

Van mreže Palmark

• **
Odg: Orinitofauna ili koje ptice imate u kraju...
« Odgovor #21 poslato: 10. April 2008. u 21:39 »
Kod mene ima svakakvih ptica,mada to i ne cudi s' obzirom da sam na samoj obali Dunava a i da u neposrednoj blizini protice kanal!
Dakle:
~standardno ima puno vrabaca i golubova
~porodica roda ima gnezdo na komsijskoj kuci-stigle su pre nekih 10-15 dana i sad svakodnevno uzivam u klepetenju njihovih kljunova! Poseban je dozivljaj kad prelecu nisko nad mojim dvoristom odlazeci na kanal na rucak  ;D
~na kanalu,ali i na plazi cesto se mogu sresti i caplje(male bele i velike sive),divlje patke i guske,galebovi,labudovi,gnjurci...
~U krosnji velike stoletene jelke koja se nalazi u susednom dvoristu od mog,uz sam zid koji nas deli zivi porodica svraka i jedna sova
~U jednoj shupi u mom dvoristu ima nekoliko gnezda lasta koje tu zive leti
~cesto mi u dvoriste navrate i gugutke

~u letnjim mesecima cesto se cuje i pevanje slavuja i kosa
~u poljima oko Banovaca ima dosta fazana i prepelica