Autor Tema: Višećelijska oluja u B. Palanci 02.06.2011.  (Pročitano 3731 puta)

Van mreže freeze

  • **
  • Poruke: 1.486
  • Lokacija: Novi Sad
Višećelijska oluja u B. Palanci 02.06.2011.
« poslato: 03. Jun 2011. u 00:14 »
Šta reći, kako početi. :) Voleo bih da možete da mi provirite u misli i sami uživo doživite svaki detalj današnje oluje koja je me zatekla potpuno nespremnog. Naravno, tako bi imali potpun osećaj, ali potrudiću se da vam dočaram što više detalja mogu. Pa, opustite se i uživajte. ;)

Pogledao sam jutros vašu prognozu-upozorenje kolege, i moram reći bio prilično skeptičan na tu narandžastu koju je moj kraj dobio. Obzirom na prethodne narandžaste nisam se previše nadao, i započeo poslednji dan branja višanja na jedinom preostalom neobranom stablu u dvorištu kuće. Drvo je prilično visoko a morao sam da pronađem način kako da dođem do vrha stabla jer su me tamo čekale najsočnije višne. Još jednom Dejina tehnika se pokazala neprikosnovenom, i ovom prilikom Dejo, hvala na odličnom savetu!

Sa vrha drveta imao sam odličan vidik na sve igrarije kumulusa, i do 13.30h ništa nije pokazivalo niti najavljivalo ono što će kasnije uslediti. Oko 14h počeo je razvoj, i na kratko sam svratio na sajt RHMZ-a ne bi li pogledao najaktueliji radarski snimak. Slika na radaru pokazivala je razvoj oko NS-a, ali obzirom na SI strujanja očekivao sam da me i taj oblak obiđe, baš kao i maltene svaki prethodnih nedelja. Popeo sam se ponovo na drvo i privodio branje kraju kada se oblak iz NS-a približio i zahvatio me obodom donoseći pri tom kratkotrajan pljusak uz umerenu grmljavinu. Nije palo mnogo kiše, ali od tog trenutka horizont se popunio tamno sivim pretećim oblacima, a munje i grmljavina bivali su sve učestaliji. Razvoj je bio na usponu, i konstatno je jačao.

Prekinuo sam radove jer nisam želeo da to učini neka munja.. :), a dok sam se tuširao sa prozorčeta u kupatilu video sam neverovatno crnilo sa istočne strane. A onda se zaredalo nekoliko ekstremno jakih udara groma, a nedaleko od mog kraja začula se jaka tutnjava. Shvatio sam da moram da završim obaveze u kupatilu i zgrabim digitalni pa skočim u fotkanje.

U tom trenutku krenuo je neverovatan pljusak toliko jak da se u pojedinim trenutcima komšijska kuća gledano sa prozora kupatila nije videla, a kišu je nosio jak vetar. Izgledalo je strašno, apokaliptično, međutim do tog trenutka nisam osećao strah, ipak to se ubrzo promenilo. Jaki udarci u lim na okviru prozora koji su potom usledili podsećali su me na udare čekićem. Tada i posle nekoliko udara groma u neposrednoj blizini jeza me je prošla čitavim telom, a sve dlake na telu naježile!! :o :o

Izleteo sam iz kupatila, obukao se, upalio digitalni i krenuo u akciju! U međuvremenu udarci u lim su prestali. Nemogući uslovi za slikanje sa terase naterali su me da hino potražim drugu lokaciju. Bio sam pomalo nervozan jer propustih dosta, barem tako sam mislio..

Ponašao sam mesto, ali uvideh da su se gromade koje su prethodno bombardovale sve živo počele intenzivno topiti. Uslikah par slika, i nakon toga izađoh na pljusak i prvi put u životu u ruci sam držao zrno grada koje je imalo nepravilan oblik nastao spajanjem i zaleđivanjem kapi vode za prvobitno zrnce grada dok je ono nekoliko puta tonulo pa se ponovo uzdizalo u Cb-u. Slikao sam ovo zrno dosta manje od prvobitnog stanja, jer sam kasnio sa fotkanjem.. :-\ Ipak primetio sam da po travi nema mnogo ovih zrnaca, kao i da šteta nije velika. Mislim ali nisam siguran da grad ni jednog trenutka nije padao sam, već u miksu sa kišom. Verovatno je PGS Fruška odradila dobar posao.

Elem, evo i prvih fotkica:

Pogled na kaomšijsku kuću.





Na ovoj sleci se vide i zrna grada u padu.



A evo i jednog polurastopljenog zrna u čijoj sam analizi zaista uživao obzirom da sam prvi put video ovaj oblik zrna uživo. Dosta se rastopio ali se i dalje vidi njegov nepravilan oblik.



Grad je prestao, a intenzitet pljuska se smanjio. Pomislio sam da je to to, međutim u daljini sam video nešto što me je podsetilo na Shelf cloud prikačen za ogroman Cb. Kada sam bolje pogledao video sam da se to dosta brzo kreće sa istoka i da će me direktno "udariti".



Ovo me je začudilo pa sam pogledao radar a tamo :o :o :o! I dok ovo kucam konstantno se ježim! :crutch:



Pola sata kasnije:



Ili izbliza, ali koji trenutak kasnije:



Pomislih to stvarno može biti šelf u formiranju i potrčih na terasu da ovo uslikam, a na horizontu show!! PS. Oprostite za kapljice koje su bile uporne u prljanju objektiva.. :-\ Vetar je približavanjem ovoga na nabu promenio smer u istočni i pri tom značajno pojačao pri tom noseći kapljice direktno u objektiv.







Dasa je stigao i počeo je novi neverovatan pljusak uz pojačan na momemte olujan vetar. Munje oblak-oblak dešavale su se dve u sekundi, dok su se one oblak zemlja dešavale na svake dve sekunde. Udari gromova nakon munja oblak-zemlja bili su neverovetno jaki, gotovo zaglušujući. Ogromne kišne zavese ponovo su obojile ceo horizont, nebo je bilo bledo zelene boje!! :o :o

Menjam lokaciju, ponovo izlazim na pljsak, i penjem se na tavan kako bi možda imao još bolji uvid u situaciju.









Nakon nekih pola sata intenzite pljuska polako počinje da se smanjuje, a nebo na istoku i severoistoku polako počinje da gubi onu preovlađujuću i jednoličnu zelenkasto-smeđu boju. Neki oblaci počeli su da se naziru kako je kišna zavesa gubila na intenzitetu. Grmljavina je još samo povremeno bila jaka, ipak i ona je oslabila.

Pogled na istok:



U isto vreme pogled na zapad:



Oluja je, barem onaj najjači deo polako odlazila ka severozapadu. Sišao sam, i dok sam silazio ugledao ogromnu baru koja se stvorila u zadnjem delu dvorišta, međutim u tom trenutku usled kiše koja je sada bila umerenog intenziteta nisam mogao da je uslikam. Otišao sam u kuću čekajući da intenzitet kiše dodatno oslabi. To se ubrzo i desilo, uzeo sam kišobran, i krenuo u fotkanje posledica.
 
Evo i uvida u stanje nakon prolaska najjačeg dela oluje:

Zadnji deo dvorišta moje kuće.



Ćuprija i deo ulice sa leve strane.



Ulica ispred.





Pogled na jednu od komšijskih kuća:



Bila je ovo, do sada ove godine, najjača oluja koja je pogodila Bačku Palanku.
Prema službenim podacima sa AMS u B. Palanci, oluja je donela 29.2mm vodenog taloga. Imam utisak da je moj kraj dobio i nešto više. Procenite sami.. ;)

Van mreže laky

  • ***
  • Poruke: 3.024
  • Lokacija: Dubai, UAE
Odg: Višećelijska oluja u B. Palanci 02.06.2011.
« Odgovor #1 poslato: 03. Jun 2011. u 00:31 »
Odlicno!!! Posle onolko promasaja bio je red za jednu jaku oluju...
Steta samo za grad sto se otopio, i odavde su oblaci u tvom pravcu izgledali strasno tako da je krupnog grada sigurno negde bilo a i kod tebe...

Van mreže freeze

  • **
  • Poruke: 1.486
  • Lokacija: Novi Sad
Odg: Višećelijska oluja u B. Palanci 02.06.2011.
« Odgovor #2 poslato: 03. Jun 2011. u 00:46 »
Hvala laky. Da znaš da je bio red. :) Čuo sam danas neformalne priče po komšiluku da je jak "ogroman" grad padao na atarima na oko 10km severnije od Palanke.. Šta znam, vrlo verovatno da je to istina, obzirom da je max refleksija zabeležena upravo na područiju 5-10km severnije od Palanke..

Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.440
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Višećelijska oluja u B. Palanci 02.06.2011.
« Odgovor #3 poslato: 03. Jun 2011. u 08:41 »
Extra Freeze  :selam: :selam:  :D ....opis me podseća na onaj moj jak oblak 25 Maja (ne vidi se susedna kuća,grad,munje gotovo svake sekunde),s tim da je kod tebe to bilo iz 2 naleta,a kod mene iz 1-og.  ;)

Nadam se da ozbiljnije štete neće biti.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ptprince

  • Počasni član
  • ***
  • Poruke: 4.901
  • Starost: 59
  • Lokacija: Asteroid B607... ili bilo koji drugi
  • Le Petit Prince
Odg: Višećelijska oluja u B. Palanci 02.06.2011.
« Odgovor #4 poslato: 03. Jun 2011. u 09:42 »
Dok sam čitao, nešto mi je bilo mokro, kao ono - iscureo adrenalin koji se nemilice utapao u opise! ;D
Ne mislim da je kod tebe palo više nego na AMS. Gledajući intenzitete, to je to. Bilo je na momente i preko 3 mm i minutu, a u 20 minuta je palo 20 mm. Slično je bilo nešto ranije i ovde, ali bez grada, i kraće je trajalo, tako da količina padavina maltene zavisi od minutaže pljuska.

Lepo je propraćeno. Ali, mislim da se izrazi 'odlično' i 'da je 'bio red za jednu dobru oluju' nikako ne uklapaju sa mišljenjem i doživljajem tvojih komšija. Ja ću se mudro uzdržati od takvih ocena, smatrajući da je nevreme moćno za  gledanje, ali pošast za stvaran život.

Prema preliminarnim izveštajima PGZa, grad je zahvatio i Tovariševo (koliko znam, to je malo severno od tebe). Međutim, vidim da je grad bio maltene simboličan, i da kao takav nije mogao da nanese štetu. Mnogo više štete može biti od prekomernih padavina i poplavljenih imanja i dvorišta. Da se ovo desilo u nekim brdima, imao bi bujicu k'o vrata! Naravno, ne isključujem tu mogućnost, čak smatram da je to bilo vrlo verovatno na više mesta u Srbiji.

Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže freeze

  • **
  • Poruke: 1.486
  • Lokacija: Novi Sad
Odg: Višećelijska oluja u B. Palanci 02.06.2011.
« Odgovor #5 poslato: 03. Jun 2011. u 10:17 »
 ^^Heheh :)

Prvi deo reportaže pisao sam zbog tebe ptprince, jer sam pročitao na nekoj od BG reportaža da voliš kada neko napiše kako ga je nevreme uhvatilo (kao tebe jednom prilikom sa otvorenim prozorima..) ;D  ;)

Što se tiče količine mm može biti koji mm više kod mene jer je oblak bio jači ka severu a stanica se nalazi na krajnjoj južnoj tački Palanke, a ja na krajnjoj severnoj.. No nije to ni bitno više, obzirom da mi je jutros podrum osvanuo sa 5cm vode.. :-\ :crutch:

Komšije su dobro prošle obzirom da niko od njih nema podrum, a ona silna voda koju sam uslikao nestala je za oko pola sata kao da je nije ni bilo.. Zemlja bila suva pa je sve halapljivo popila. Grad nije kod mene napravio štetu, nije generalno ni u gradu, a po komšiluku se šuškalo da nešto severnije možda i jeste (uvek se te priče preuveličavaju). Tovariševo je tačno tamo gde je grad obzirom na njihove priče bio gušći. E sad svuda okolo tog sela nalaze se atari pa je možda negde i bilo štete.. Ipak, nemam siguran podatak, kao ni dokaz, pa ću reći samo jedno veliko može biti, ne mora značiti. Ipak grad je bio dosta krupan, i ukoliko mu je intenzitet bio jači mogao je da napravi štetu vrlo lako.

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 23.009
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Višećelijska oluja u B. Palanci 02.06.2011.
« Odgovor #6 poslato: 03. Jun 2011. u 10:57 »
Odlična reportaža i uzbudljiv opis razvoja situacije, bravo! :)


padavine u avgustu 2024:
AMS Miljakovac 1.3mm
prosek (Vračar) - 55.1mm

padavine u septembru 2024:
AMS Miljakovac - 110.0mm
prosek (Vračar) - 58.6mm

Van mreže ptprince

  • Počasni član
  • ***
  • Poruke: 4.901
  • Starost: 59
  • Lokacija: Asteroid B607... ili bilo koji drugi
  • Le Petit Prince
Odg: Višećelijska oluja u B. Palanci 02.06.2011.
« Odgovor #7 poslato: 03. Jun 2011. u 13:06 »
Prvi deo reportaže pisao sam zbog tebe ptprince, jer sam pročitao na nekoj od BG reportaža da voliš kada neko napiše kako ga je nevreme uhvatilo (kao tebe jednom prilikom sa otvorenim prozorima..) ;D  ;)

Nisi valjda zato ostao na vetrometini? :-[ ???

Tako je, ja više volim opise ličnih doživljavanja, jer ostalo se da opisati izmerenim vrednostima.

Sada, kad više nisam u potkrovlju, prozori mogu da ostanu otvoreni kad pada kiša, ali ne kad tom prilikom duva i jak vetar.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Boki

  • **
  • Poruke: 787
  • Lokacija: okolina Cuprije (selo Senje)
Odg: Višećelijska oluja u B. Palanci 02.06.2011.
« Odgovor #8 poslato: 03. Jun 2011. u 14:02 »
Sjajna reportaza Frezze, opis je savrsen :first: Zaista velika kolicina kise je pala :o, ali dobro je da grad nije padao, onda bi nastala velika materijalna steta ::)

Van mreže Ljubiša

  • ***
  • Poruke: 4.600
  • Lokacija: Čestereg - opština Žitište - Srednji Banat
    • www.cestereg.rs
Odg: Višećelijska oluja u B. Palanci 02.06.2011.
« Odgovor #9 poslato: 03. Jun 2011. u 15:52 »
Jedna od boljih reportaža koje sam čitao (i gledao)! Jedino što sam ostao razočaran nadajući se da ću videti taj grad veličine oraha!
U svakom slučaju, freeze uradio si odličnu svar! Svaka čast ...  :super:

Van mreže dikile

  • Moderator
  • ****
  • Poruke: 8.849
  • Starost: 39
  • Lokacija: Paraćin, 129 m n.v.
Odg: Višećelijska oluja u B. Palanci 02.06.2011.
« Odgovor #10 poslato: 03. Jun 2011. u 16:27 »
Super freeze, lepa reportaza...

Van mreže pavlovic

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 4.535
  • Starost: 39
  • Lokacija: Chicago, Illinois
Odg: Višećelijska oluja u B. Palanci 02.06.2011.
« Odgovor #11 poslato: 03. Jun 2011. u 19:17 »
Odlično propraćeno!


Van mreže freeze

  • **
  • Poruke: 1.486
  • Lokacija: Novi Sad
Odg: Višećelijska oluja u B. Palanci 02.06.2011.
« Odgovor #12 poslato: 03. Jun 2011. u 19:30 »
Hvala društvo! :super:

Nadam se da ću uvek imati vremena da ovakve događaje podelim sa vama! ;)