Posle jučerašnjeg dana i jakih oluja koje su protutnjale mnogim krajevima Srbije, a moj kraj obišle, osvanuo je dan koji je već od jutra najavljivao mogućnost nekog razvoja i pljuska koji ovim krajevima neko vreme nedostaje.
Kasno prepodne i prvi sati popodneva na nebu raj za svakog zaljubljenika u prirodu, u ovom slučaju atmosferu i njene igrarije. Prava predivna kumulusijada na nebu iznad mene, a ja obzirom na slobodno vreme koje će uskoro (nadam se) zameniti ozbiljan posao reših da horizont spasim od zaborava i ovekovečim ga objektivom svog fotoaparata.
Kumulusi sa svih strana
Posle nekog vremena primećujem da sa severa kumulusi počinju da jačaju
Nedugo zatim formira se i prvi Cb nedaleko od BP ka severu,
i nastavlja da jača uzdizanjem u visine.
Vidljive postaju i kišne virge, pa ovaj oblak nekome severnije donosi pljusak
Ipak, oblak se raspada pre nego što je doneo kišu mom kraju, a iza njega ponovo vidljivi kumulusi.
Imao sam i jednog nezvanog gosta u kadru.
Vraćam se kući prethodno očaram prelepim pejzažima horizonta, ali nedugo posle ove prve ture fotki usledio je razlog i za drugu. Naime, horizont ka jugu postaje sve crnji i crnji, bacam pogled na radar, a tamo imam šta i videti.
Jedan sistem premeštao se sa zapada prema istoku tik južnije od mene, nešto slično kao i juče, ponovo obilazeći pri tom moj kraj a predelima u Sremu donoseći nove jake padavine. Izlazim ponovo na foto turu, a crnilo sa juga, i sunce sa zapada tera me da požurim jer bi možda mogao uvatiti i dugu. Ipak duga je izostala..
, i dalje ne znam zašto, no nije ni bitno. Evo i sličica tog oblaka koji je zahvatio Srem, a kasnije i Bg.
Pogled ka istoku:
Pogled ka jugoistoku:
Pogled ka jugu :o :
U isto vreme jugozapad i zapad još lepši ;D
Eto jedne reportažice bez ikakvih padavina.. ;D
Nadam se da ste uživali!