Još jedan talas padavina je naišao u petak uveče i donio novih 3mm padavina, pa se visina snijega u subotu, 4. februara ujutru, povećala na 34cm, uz Tmin od -10.7°C. Tokom dana, snijeg je uglavnom bio slabog intenziteta, da bi u večernjim satima naišao još jedan talas padavina.
I pored novih 4mm padavina, visina snijega u nedjelju ujutru je ostala nepromijenjena, 34cm.
U nedjelju je snijeg samo povremeno provijavao, ali su se zadržale veoma niske temperature.
U međuvremenu, modeli su bili sve složniji da već od noći između nedjelje i ponedjeljka područje Srbije upada pod uticaj novog ciklona koji će se produbljivati u Jonskom moru i premiještati ka istoku. Modeli su za Beograd složno davali oko 20mm padavina, u čemu se pretjerali, što će se kasnije uspostaviti.
Prvi talas snijega od novog ciklona je došao u toku noći, zabilježeno je 4mm novih padavina, tako da je u ponedjeljak 6. februara ujutru izmjereno 38cm snijega.
Taj dan će ostati upamćen po ekstremno niskoj dnevnoj temperaturi, Tmax je iznosila samo -10.1°C, tako da je ovo bio jedan od hladnijih dana u proteklih nekoliko decenija u Beogradu.
U ponedjeljak uveče, očekivano, stiže glavni talas padavina. Ciklon u Jonskom moru je izgledao prelijepo na satelitskom snimku:
Padao je umjeren, sitan ali veoma gust snijeg, koji je znatno smanjivao vidljivost:
Stanje ispred zgrade:
Snijeg je padao tokom cijele noći promijenljivim intenzitetom na temperaturi od oko -11°C. I pored 6mm novih padavina, visina snijega se nije značajnije povećala.
Ipak, u utorak 7. februara ujutru je izmjereno dugo čekanih
40cm, tako da je ovo i zvanično postao najveći snijeg, još od 1987. godine. Decembra 2009. je izmjereno 39cm.
Snjegoljupci iz Beograda su se potajno nadali i cifri od pola metra, međutim 10-20mm padavina koliko su modeli u prosjeku davali za utorak su u poslednjem trenutnku "skliznule" južnije, tako da je u utorak tokom cijelog dana bilo suvo, uz nešto višu Tmax nego prethodnih dana, -7.0°C.
Atmosfera u gradu nije bila ništa "snježnija" nego prethodnih dana. Ipak se vidjelo da visina snijega počinje brojem "4".
Zatrpani automobili u mojoj ulici:
Moja omiljena lokacija za fotografisanje, okolina Hrama:
Rado bih sjeo, ali ipak nisam:
Gomile snijega na sve strane:
Doviđenja, do nekog narednog ciklona... :hurr:
Ukupan bilans u ovih nekoliko dana, tj. od ova dva ciklona: 31.0mm padavina na temperaturi između -12.4°C i -7.0°C i maksimalna visina snijega od 40cm. Brojke za pamćenje!
Nadam se da će i pavlovic i ostali članovi iz Beograda podijeliti sa nama i ovdje svoje fotografije
(a ne samo na fejsbuku )EDIT (decembar 2014.):Ne znam zašto poslednji dio ovog ledenog talasa nisam opisao u ovoj reportaži, jer se pola metra snijega ne viđa baš svake godine, zato sada sa velikim zakašnjenjem odlučih da dopunim reportažu.
Zadnji dan kom sam posvetio pažnju u dosadašnjem dijelu reportaže bio je 7. februar. U međuvremenu je uslijedilo par suvih, ali ledenih dana. Minimalna temperatura se 9. februara spustila do -15.1°C, a 10. februara do februarskih rekordnih
-15.5°C.Nove padavine su uslijedile 11. februara uz jaku košavu i dnevnu temperaturu oko -9°C. Uz jaku košavu padao je uglavnom slab snijeg i stvarao smetove, pa se visina snijega ponovo vratila sa 31cm na 40cm.
12. februara je uslijedio jedan od intenzivnijih snjegopada od kad sam u Beogradu. Toga dana je palo 13mm padavina u obliku snijega na temperaturi od oko -8°C, uglavnom sredinom dana. Slike govore sve o intenzitetu snijega:
Uveče je izmjereno
53cm, što je bio treći najveći snijeg u istoriji mjerenja u Beogradu. Dakle samo dva puta u istoriji je do tada mjereno preko pola metra. Stanje ispred Hrama sutradan:
I naredni dani su bili zimski, snijeg je povremeno padao, ali se uglavnom topio. Ledenica je bilo u izobilju:
Ovako je na ogimet tabeli izgledalo tih nestvarnih 20-ak dana: