Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Definisanje odredjene brzine vetra u domaćoj terminologiji  (Pročitano 2925 puta)

Van mreže st_george

• *
Definisanje odredjene brzine vetra u domaćoj terminologiji
« poslato: 16. Avgust 2012. u 23:37 »
Dobar dan,

Trenutno radim na uticaju (opterećenju od) vetra na konstrukcije nepravilnih oblika, koje uopšte nisu obuhvaćene domaćim propisima.
Zato konsultujem strane propise.
Interesuje me prevod jednog pojma sa engleskog jezika na srpski. Odnosno kako se ta brzina vetra zove u domaćoj terminologiji.

Reč je o najačem naletu vetra koji kontinualno traje u periodu od 3 sekunde, sa verovatnošću od 0.02% da se javi u toku jedne godine (dakle jednom u 50 puta).
Kako se kod nas naziva ova veličina? Jedinica je u metrima/sekundi

Da ne bude zabune ukoliko sam loše preveo sa engleskog:

"3-second gust [m/s]" - which is the highest sustained gust over a 3 second period having a probability of being exceeded per year of 1 in 50
Hvala Vam na odgovoru.

Van mreže Skyracer

• *
  • Starost: 44
    • Paraglajding Forum Srbije
Odg: Definisanje odredjene brzine vetra u domaćoj terminologiji
« Odgovor #1 poslato: 17. Avgust 2012. u 08:35 »
Na zalost ne mogu da ti pomognem oko naziva, nadam se da ima nekog ovde ko moze. Izvinjavam se sto ti upadam u temu unapred!

Vrlo sam znatizeljan oko toga sto radis posto mi je aerodinamika struka. Jel radis simulaciju u nekom softveru ili rucno? Pitam jer ja radim neki simulacije opstrujavanja u SolidWorks-u i FlowSimulation-u pa me sve na tu temu zanima.

Znam da je off topic ali evo linka sta sam radio pre neki dan, opstrujavanje oko Vrsackog brega:

http://www.youtube.com/watch?v=TJveyg3oGh8&list=UU8jn1_3zkkjzD9tG2B-E0Hg&index=1&feature=plcp

Mozes da pauziras video na nekom mestu za koje hoces da vidis presek strujanja.

Naravno, ovo je "upakovano" za video, sama analiza je dosta detaljnija i nudi mnogo vise podataka.

Delimicno je povezano sa time sto ti radis jer moras prvo da odredis uslove u okolini same konstrukcije koju ispitujes. Ako se konstrukcija nalazi na brdu ili u blizini strujna slika ce biti bitno promenjena u odnosu na ono sto je generalni vetar.

Marko
« Poslednja izmena: 17. Avgust 2012. u 08:56 Skyracer »

Van mreže st_george

• *
« Odgovor #2 poslato: 17. Avgust 2012. u 12:13 »
Hvala ti na odgovoru, poslao sam ti privatnu poruku, da ne bi išli ovde u off topic.

Van mreže st_george

• *
« Odgovor #3 poslato: 17. Avgust 2012. u 13:18 »
Po svemu sudeći prevod ovog termina na srpskom bi bio "udari vetra".
Jedino me zbunjuje ova učestalost tih udara od 0.02% u toku godinu (1 od 50).
Dakle u pitanju su neki udari vetra. Ali koji?

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #4 poslato: 18. Avgust 2012. u 12:39 »
wind gust - udar vetra
E sad, ta ucestalost od 1 u 50 god nije od znacaja konkretno za meteorologe (ok je recimo za konstrukciju objekata ciji je vek 50 godina). Ja to razumem, s obzirom na tematiku, kao najjaci (trosekundni - od 3 sekunde) udar vetra koji se desava prosecno jednom u 50 godina, odnosno, ekstremna vrednost tog udara vetra sa povratnim periodom od 50 godina.

Van mreže st_george

• *
« Odgovor #5 poslato: 18. Avgust 2012. u 14:55 »
Hvala Vam na odgovoru gencic,

Dakle u domaćoj meteorološkoj terminologiji ne postoji konkretan termin?

Mislio sam da je možda postoji i da ovakav podatak mogu naći u godišnjacima?

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #6 poslato: 18. Avgust 2012. u 15:10 »
Ovo je sto ja znam. Najbitnije je da su to neki udari vetra. Varijacije u smislu trajanja i verovatnoce pojave ne verujem da se koriste, vec se osmatraju samo max brzine vetra.