Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Haos u Vojvodini zbog snega, 08. i 09. decembar 2012.  (Pročitano 5141 puta)

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
Haos u Vojvodini zbog snega, 08. i 09. decembar 2012.
« poslato: 09. Decembar 2012. u 22:31 »
Od početka decembra pratili smo gotovo svaki izlaz modela i očekivali razvoj situacije koji će Srbiji doneti obilan sneg. Jedino se na ovom forumu upozoravalo na veoma obilan sneg koji se očekuje u Vojvodini i umeren do jak vetar.

Očekivani položaj ciklona po ECMWF-u

Očekivani snežni pokrivač

Već u ranim jutarnjim satima članovi iz zapadnog dela Vojvodine počeli su da javljaju jak sneg i umeren do jak vetar koji je stvarao vejavicu. Već za par sati počeli su i ozbiljni problemi u saobraćaju.

Evo i vesti iz medija:

Citat
Olujni vetar i sneg stvaraju smetove i prekidaju saobraćaj u Vojvodini

Sneg koji od ranog jutra neprestano pada stvara probleme u javnom prevozu putnika na sremskoj strani grada, saopštilo je Javno gradsko saobraćajno preduzeće (JGSP) Novi Sad. Slično je i na području severne Bačke i Potisja, gde jak vetar koji stvara snežne nanose otežavajući saobraćaj.

Zbog nanosa snega na kolovozu i jakog vetra od 10.40 sati autobusi do Beočin sela iz Novog Sada saobraćaju samo do stajališta kod Krsta, dok je linija do Popovice skraćena i vozila JGSP saobraćaju samo do Vojnova.

U JGSP napominju da se na svim gradskim i prigradskim linijama saobraćaj odvija otežano i usporeno, uz minimalna odstupanja.

Jak jugoistočni i istočni vetar stvara snežne nanose i do deset centimetara u okolini Subotice, tako da mehanizacija “Vojputa” osim što posipa puteve agregatima, ima potrebu i za čišćenjem pojedinih deonica, a ukoliko se jak vetar nastavi na puteve će izaći i velike građevinske mašine grederi.

- Sneg nas nije iznenadio i za sada je sve dobro - kaže pomoćnik načelnika Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Đorđe Babić.

Pomoćnik direktora Sektora za održavanje puteva u JP "Putevi Srbije" Milivoje Durković je potvrdio da je najviše padavina na severu zemlje iz pravca Vojvodine, da na kolovoze pada dosta snega, ali da se oni čiste i da su prohodni.

Situaciju otežava jak vetar, koji "pokušava da napravi male prekide u saobraćaju sa smetovima", ali je sve pod kontrolom, istakao je Durković uz napomenu da se večeras očekuje veća količina snega pa će biti angažovana sva moguća raspoloživa mehanizacija po trećem stepenu dežurstva.

Rukovodilac zimske službe kompanije "Vojput" Ivan Sudarević kaže da sneg koji je počeo da pada rano jutros nije jakog inteziteta, ali problem predstavlja jak vetar, što u kombinaciji sa snegom na pojedinim deonicama ograničava vidljivost na svega 50 metara.

Pored logistike koja opslužuje zimsku službu, na terenu je stalno između 23 i 26 kamiona "Vojputa" koji posipaju i čiste ove puteve, a u stanju pripravnosti su i tri velike građevinske mašine, takozvani grederi.

Sudarević je rekao da najviše napora za održavanjem u prohodnom stanju iziskuju putni pravci od Bačke Topole do Feketića na auto-putu, zatim deonice puteva od Sombora prema Sivcu, od Bačke Topole ka Bajmoku i od Tornjoša prema Senti.

- Osim nanosa, na kolovozima ima raskvašenog snega, a sve naše aktivnosti su usmerene na održavanje putnih pravaca prohodnim. U stalnoj smo komunikaciji sa saobraćajnom policijom i incidenata, za sada, nije bilo - rekao je Sudarević Tanjugu.

On je apelovao na vozače da prilagode vožnju uslovima na putu i trenutnoj vidljivosti.

Sudarević očekuje prestanak padavina sutra između 9 i 12 časova, ali ne raspolaže podacima da li će i dalje duvati jak vetar.

Citat
Zbog cisterne zastoj na putu Sivac - Kljajićevo, više od 100 vozila zaglavljeno

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije Predrag Marić izjavio je večeras FoNetu da je više od 100 vozila od popodne zaglavljeno u snegu na putu Kljajićevo - Sivac, kao i da je još nekoliko putnih prava u Vojvodini neprohodno.

Prema Marićevim rečima, najviše putnih pravaca je neprohodno na području Sombora.

"Situacija se menja iz sata u sat, neki pravci se odblokiraju. Problem pravi jak vetar. Zastoji su nastali jer su teretna vozila proklizala na putevima", istakao je
Marić.

On je rekao da je jedna porodica u Kikindi evakuisana i smeštena u vatrogasni objekat u tom mestu.

"Pored mehanizacije koja raščišćava put, pokušavamo da uputimo ekipe vatrogasno-spasilačke jedinice da svako vozilu obiđu i vide da li ima dece i potrebe da se neko evakuiše", zaključio je Marić.

Marić je pozvao građane da, ukoliko se susretnu sa sličnim problemima, pozovu vatrogasno-spasilačke jedinice na broj telefona 193.

Svako ko je pratio aktuelne vremenske prilike u odgovarajućoj temi primetio je da sam se poslednji put javio iz Vrbasa i javio da pada jak sneg nošen vetrom. Kasnije sam zapao u taj kolaps i proveo 9.5 sati zaglavljen na putu, od 13.30 do 23.00. U Sombor sam stigao tek u 23.30 i to 12h nakon polaska iz Novog Sada. Za koji dan detaljna reportaža.
« Poslednja izmena: 09. Decembar 2012. u 22:58 Dejo »

Van mreže Dejo

• Moderator
    • Sumeteo
Odg: Haos u Vojvodini zbog snega, 08. i 09. decembar 2012.
« Odgovor #1 poslato: 09. Decembar 2012. u 22:48 »
Citat
Drama vozača kod Kikinde: Spasao sam se posle osam sati čekanja na pomoć 

Posle osam sati, koliko je proveo zavejan u svom automobilu na lokalnom putu Kikinda -Nakovo, blizu granice sa Rumunijom, Milana Ljiljaka je spasio drugi vozač, koji se isto kao i on zaglavio u smetovima. Na njegove apele za pomoć, niko od nadležnih službi nije odgovorio.

Ljiljak je zavejan na putu proveo više od osam sati. Sam u kolima koja su bila zatrpana snegom čekao je bezuspešno pomoć sve dok se na istom putu u istom problemu nije našao još jedan vozač.

- On se zaglavio u snegu tik do mene. Ja sam izašao napolje i počeli smo zajedno da odglavljujemo njegovo vozilo. Posle sat vremena smo uspeli u tome, i onda je on meni pomogao sa mojim kolima. Pošto je on vozio džip , vađenje mog automobila iz snega je bilo lakše - opisuje  za "Blic" Ljiljak kako je uspeo da se spasi.

Drugi vozač je zakačio sajlu na njegov automobil, i tako ga kipovao do mesta Nakovo, odakle je Milan krenuo za Kikindu.

- Sav sam bio mokar i smrznut i uplašen jer nisam znao koliko će mi potrajati benzin i grejanje u kolima. A nema koga nisam zvao za pomoć. Graničnu policiju,  vatrogasce, opštinu. Samo su mi rekli da čekam, pa kad neko naiđe. - priča naš sagovornik.

Milan Ljiljak je jutros krenuo ka Kikindi, ali je na pola puta zbog jakog vetra njegovo vozilo završilo u smetovima.

- Sleteo sam s puta i zaglavio se. Tamo je sve zatrpano, ništa se ne čisti. Ne mogu ni pešaci da prođu a kamoli neko vozilo - objašnjava Ljiljak situaciju na ovom putnom pravcu.

Najkritičnije je bilo na autoputu Subotica - Novi Sad

Citat
Evakuisano 30 putnika iz zavejane kolone duge 11 kilometara kod Bačke Topole

Oko 30 putnika koji su se nalazili u blokiranim automobilima kod Bačke Topole prevezeno je i smešteno u Lovačkom domu i u prostorijama Mesne zajednice Njegoševo, gde su im obezbeđeni hrana i grejanje, rekla je Tanjugu predsednica opštine Melinda Koaki Menjak.

Ona je naglasila da Vojska Srbije, putari i policija ulažu velike napore da se uklone vozila koja su zaglavljena u smetovima i da se obezbedi prohodnost puta Bačka Topola-Njegoševo.

Putnici koji su zbrinuti bili su u blokiranim vozilima na putu usled nevremena, a do naselja su ih uglavnom dovezli meštani trakorima, kazala je Mernjakova.

Ona je dodala da je opštinski štab za vandredne situacije doneo odluku da sutra đaci osnovnihi srednjih škola ne idu u školu, a neće raditi ni predškolska ustanova "Bambi". Preduzimanje daljih mera, kako je ukazala, diktiraće razvoj situacije.

Dva autobusa iz Novog Sada krenula su ranije danas ka zavejanoj koloni vozila dugoj 11 kilometara kod Bačke Topole, kako bi evakuisali žene i decu.

Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije rekao je ranije za RTS da su spasilačke ekipe tokom noći evakuisale zavejane građane desetak puta, a da je najduža kolona blokiranih vozila na autoputu kod Bačke Topole - oko 11 kilometara.

- Do prekida saobraćaja je došlo jer je teretno vozilo pokušalo da pretekne vozilo za čišćenje snega, izgubilo kontrolu i preprečilo put - rekao je Marić za RTS.

Marić je kazao da se vozila kreću sporo i izrazio nadu da će do podne i drugi pravci biti odbokirani. Na nekoliko mesta angažovana je i mehanizacija Vojske Srbije. On je apelovao na vozače teretnih vozila da ne kreću na put do prestanka padavina.

- U toku noći smo imali na desetine evakuacija, pa čak i dece, i svi se dobro osećaju - istakao je Marić i dodao da se građani mogu obratiti za pomoć na broj telefona 193 i 1985.

Uprkos probijanju blokade, kolone i dalje kod Bačke Topole, Feketića i Beške

Iako je mehanizacija zimskih službi uspela da probije snežnu blokadu na autoputu Subotica - Beograd kod Bačke Topole i Feketića, zbog velikog broja vozila na toj deonici se večeras ponovo stvaraju velike kolone, izjavio Tanjugu dežurni u Informativnom centru Zimske službe "Vojvodinaputa" Milan Kiselica.

Srpski komitet za bezbednost saobraćaja upozorio je danas vozače da u skladu sa vremenskim prilikama moraju imati zimske gume na svim točkovima.

"Preporučujemo vozačima koji kreću na duže putovanje da u vozilu imaju veću količinu goriva, kao i hranu i vodu, zbog mogućeg zastoja na putu", navedeno je u saopštenju.

"Vozačima koji se kreću kroz naselje skrećemo pažnju na pešake koji u pojedinim ulicama zbog neočišćenih trotoara idu kolovozom", dodaje se u saopštenju.

On je kazao da su duge kolone vozila i na deonici tog autoputa, na prilazu mostu kod Beške, naročito iz smera Novog Sada, jer se saobraćaj obavlja samo preko novog mosta, dok je na starom od ranije u toku sanacija.

U Vojvodini, koja je preko vikenda najviše pogođena snegom praćenim pojačanim vetrom, do večeras je prohodno 90 puteva, zahvaljujući danonoćnoj angažovanosti radnika i mehanizacije zimskih službi, rekao je Kiselica.

Na području Banata prohodni su uglavnom svi magistralni i regionalni putevi, a pre 20 sati odblokiran je od snega i put M-7 od Zrenjanina do Novog Sada kod Žablja.

U Sremu su, takođe, svi važniji putni pravci prohodni, sem puta Irig - Maradik, gde je čišćenje u toku. Prohodan je i magistralni put Novi Sad - Ruma preko Iriškog venca, ali je na toj deonici od subote ujutro zabranjen saobraćaj kamionima i šleperima, a ta zabrana za teretna vozila danas je uvedena u čitavoj pokrajini.

Zimske službe "Vojvodinaputa" nastavljaju intervencije tokom noći, gde god je to potrebno, naglašavaju u tom preduzeću.

Van mreže Dejo

• Moderator
    • Sumeteo
« Odgovor #2 poslato: 09. Decembar 2012. u 22:56 »
Citat
Zimske 'crne tačke' u Srbiji: Ovo su najrizičnije deonice za vožnju u našoj zemlji

U Srbiji su zabeležene prve snežne padavine, a meteorolozi najavljuju sneg i u narednom periodu. Zbog toga vozači koji kreću na put treba da budu posebno oprezni. Pogledajte koje su najrizičnije deonice za vožnju u našoj zemlji tokom zimskog perioda.

Ibarska i Dunavska magistrala najopasnije su saobraćajne deonice uSrbiji tokom zime i na njima pogine najviše ljudi. Pored ova dva puta, još njih desetak je tokom zime posebno rizično za vozače. "Na Ibarskoj magistrali velika je gustina saobraćaja, a uz to ne postoji ni odvojen deo za kretanje pešaka", kaže Stojadin Jovanović, direktor Agencije za bezbednost u saobraćaju. On dodaje da je među kritičnim deonicama i Dunavska magistrala (Požarevac-Kladovo), najviše zbog odrona.

Opasna je i deonica kod Pojata, put od Vrbasa do Sombora, Pančevo - Vršac...

Pogledajte mapu najrizičnijh deonica tokom zime:

Da bi rizik na opasnim deonicama bio smanjen, neophodno je redovno održavanje, a ono je bilo pod znakom pitanja zbog davanja 6.000 kilometara u nadležnost opštinama koje za to nisu imale novca. Ti putevi ponovo su vraćeni državi na staranje, a ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić kaže da će biti dovoljno novca za sve saobraćajnice.

Sa prvim snegom koji se bude zadržao na putevima, policija će početi kontrolu da li vozila imaju sve četiri zimske gume, a vozači koji ih nemaju biće kažnjeni, kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova. 

Jedna lepa vest  :)

Citat
Porodila se u zavejanom kamionu, bebi dala ime Snežana

Trudnica Teodora Talpae iz Aleksandrova kraj Zrenjanina, koja je krenula u zrenjaninsko porodilište, nije mogla da prođe zastoj kod Česterega pa su je ekipe hitne pomoći smestile i zbrinule u kamion koji je bio pored puta gde se i porodila. I majka i beba su u dobrom stanju.

Teodora je devojčici dala ime Nikolina, devojčica je  teška 3,6 kilograma i duga 54 centimetara.

Zamolio bih nekog da postavi vesti iz Banata pošto to nisam stigao da ispratim u potpunosti.
« Poslednja izmena: 09. Decembar 2012. u 23:27 Dejo »

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #3 poslato: 10. Decembar 2012. u 12:12 »
Da se i ja uključim sa informacijama iz srednjeg Banata, tačnije opštine Žitište gde je takođe proglašeno vanredno stanje. Najkritičnije je bilo upravo kod mene, tj. na delu magistralnog puta M7 gde su smetovi bili preko jednog metra i prohodna samo jedna traka ... kasnije je put zavejan skroz. (subota uveče) Upravo se tu rodila devojčica o kojoj se toliko priča ovih dana u medijima.
I ostali putevi na teritoriji opštine su bili u lošem stanju i bilo je tu preprečenih kamiona, autobusa, smetova ... međutim, tokom jučerašnjeg dana, svi putni pravci su prohodni. (kako izveštava Info Centar Žitište)
E sad, ja bih malo o "Vojvodina putu" koji održava magistralni put M7 Zrenjanin-Srpska Crnja. U subotu uveče dok sam čistio sneg ispred kuće, kamion je prošao dva puta ... niti je čistio sneg, niti je posipao rizlom!!! Nije mi jasno  :o jel' su išli u izviđanje? :neznam: To je bilo oko 20h ... kasnije je put zavejan! :-\
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=SNoITL44AUw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=SNoITL44AUw</a>

Van mreže Zika

• Starost: 29
  • student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #4 poslato: 10. Decembar 2012. u 15:10 »
Jos malo vesti sa http://www.rtvsantos.com/

Citat
Jedna osoba preminula od smrzavanja

Starija ženska osoba je preminula u naseljenom mestu Torda od posledica smrzavanja, lice je nadjeno u dvoristu kuće. Hitna služba Doma zdravlja Žitište do danas je ustanovila četiri smrtna slučaja, u Novom Itebeju, Srpskom Itebeju, Torku i Ravnom Topolovcu, po izvestaju Doma zdravlja ta lica nisu preminula od hipotermije.

Citat
Situacija stabilizovana,deca sutra ponovo sedaju u školske klupe

Gradski štab za vanredne situacije u Zrenjaninu izdao je naredbu o angažovanju raspoložive mehanizacije za čišćenje snega,koji je neprekidno padao više od 24 sata u Zrenjaninu.Zbog toga nije bilo međugradskog ni gradskog saobraćaja,nestajalo je struje i odlučeno je da deca ne idu u školu.Danas je situacija stabilizovana,od sutra deca idu u školu a raščišćeni su svi važniji magistralni pravci.Ovim povodom medijima su se obratili komandant Gradskog štaba Zrenjanina Ivan Bošnjak,Milenko Cukućan načelnik odeljenja za vanredne situacije ,Rada Vuković iz sektora MUP-a za vanredne situacije i načelnik inspekcija Milan Jovanov.

Koliko vidim na facebook-u, vecina bas i nije zadovoljna i ne slaze se da je situacija stabilizovana. U nekim naseljima navodno do sada ni jednom nije prosla grtalica...

Citat
Dve bebe rođene u smetovima

Dve bebe rođene su na putu do bolnice, pošto njihove majke nisu mogle da se probiju kroz snežne smetove. U Aleksandrovu kod Zrenjanina u kamionu se rodila mala Snežana, a u Deronjama kod Odžaka mali Teodor.Trudnica iz Aleksandrova T. T. (17) uz pomoć babice porodila se u kamionu koji je bio zavejan u snegu na putu između Česterega i Banatskog Dvora. U toku porođaja pristigla je i ekipa Hitne pomoći iz žitištanske opštine, u kojoj je bila doktorka Danijela Andrić.Ona je utvrdila da su vitalni parametri i novorođenčeta i porodilje dobri. Majka i beba su potom prebačene u zrenjaninsku bolnicu.
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže laky

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #6 poslato: 10. Decembar 2012. u 22:01 »
Nazalost ima i ovakvih vesti:

http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:409673-Snezno-nevreme-odnelo-tri-zivota
Da, nažalost. Jedan od tih ljudi je iz moje opštine. Kod nas su radnici iz zemljoradničke zadruge spasili jednog čoveka koji je bio zavejan nedaleko od sela u svom automobilu.

Van mreže Dejo

• Moderator
    • Sumeteo
« Odgovor #7 poslato: 10. Decembar 2012. u 23:34 »
Mala vojvođanska putoveštija, neočekivano su se pretvorila u pravu zimsku avanturu. Krenuo sam rano ujutru za Novi Sad. Već oko Bačke Topole je počeo slab sneg, ali tada nije bilo problema jer se nije dugo zadržavao na kolovozu, jače padavine počele su od Siriga i u Novom Sadu.

Nakon apsolutne nezainteresovanosti za ispit koji naravno nisam ni mogao tako položiti, otišao sam do Dunavskog parka i centra grada

Dalje me put vodi put Sombora kod devojke kako bi prisustvovao njenom nastupu, i dalje je padao umeren do jak sneg, a vetar je čistio sneg sa puta pošto je isti izdignut u odnosu na zemlju

Nije bilo većih problema i jednostavno se stizalo do Srbobrana gde je bilo više snega na putu

Tako je bilo i na putu kroz Vrbas, Kulu i Crvenku, međutim nakon Sivca naleteo sam na prvi problem, kamion je iskliznuo sa puta i napravio tada u tom trenutku manji zastoj, jer je nas par uspelo da se provuče pored njega, tu smo izgubili oko pola sata...

Odmah iza, usledio je novi zastoj, 2 vozila su bila zaglavljena u snegu, vrlo brzo je došla mašinerija i očistila put za ova 2 vozila pa smo nakon nekih sat vremena nastavili dalje put

Međutim to je kratko trajalo, posle nekih 500 metara treći zastoj... Nešto pre toga i jedan autobus koji je izgubio Putokaz  ::)

Ispostaviće se kasnije da se prvo rešavao problem koji smo mi uspeli da obiđemo, i tako čekajući u koloni, sneg se sve više gomilao na putu i između automobila... Tek posle nekih 4.5 sata mehanizacija će stići do ove krivine, sa čije se severne strane nalazi jedno uzvišenje odakle vetar nanosi sneg u krivinu...

I to je potrajalo nešto više od sat vremena, da bi konačno malo krenuli i odmah zatim jedan kombi bi ponovo izgubio putanju i napravio novi zastoj od 20-ak minuta.

Na kraju je napravljen novi prolaz za autobus i ostale automobile i nastavili smo put Kljajićeva nakon ukupno 9.5 sati stajanja u pratnji bagera. Ta deonica je u međuvremenu bila zatvorena tako da je bila dovoljna samo jedna traka za nas i nije bilo problema sve do Sombora u koji sam stigao nakon 12 sati putovanja. Nastup sam naravno preskočio, a ručao sam posle ponoći  :-X To je kraj tog dana i legli smo da spavamo.

Van mreže Dejo

• Moderator
    • Sumeteo
« Odgovor #8 poslato: 10. Decembar 2012. u 23:34 »
Jutro u Somboru, visina snega 33cm. Prošetali smo malo do grada da vidimo kako to izgleda, jer dozvolu za povratak u Suboticu nismo dobijali.

Najviše su se snegu radovali najmlađi

U 13h smo odlučili sa ćemo krenuti nazad jer nas je već čekao ručak i krenuli smo oko pola 2. Put je bio očišćen i nije bilo većih problema.

Mašine su redovno prolazile i održavale put prohodnim, jer je vetar i dalje nanosio sneg na put.

Povremeno je bilo probijenih smetova najveće visine do 2 metra i tu je bila samo jedna traka, kako nije bila velika gužva, to se lako rešavalo propuštanjem naizmenično

Led je i dalje držao okovanim moj auto, i naravno putari rade svoj posao, već treće vozilo na 30 km puta

Do Subotice je put bio bez promena uz povremeno umerene udare vetra koji je nosio sneg po putu

Eto to je jedna priča od proteklog vikenda, jedno nezaboravno iskustvo, i pored svega, na kraju veliko uživanje u vožnji na snegu :)

Van mreže Dejo

• Moderator
    • Sumeteo
« Odgovor #9 poslato: 11. Decembar 2012. u 11:03 »
Citat
Marić se izvinio svima koji su bili zavejani u Vojvodini

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić uputio je danas izvinjenje svim građanima koji su tokom vikenda zbog snega ostali zavejani na putevima u Vojvodini.
Kolona vozila na autoputu Novi Sad - Subotica

Marić je pozvao nadležne da na vreme razmotre zabranu teretnih vozila na putevima, jer se očekuju nove padavine i još 20 centimetara novog snega.

- Svi moraju da sarađuju da se ne bi ponovila ista situacija - rekao je Marić i dodao da putari koji čiste sneg moraju da budu u kontaktu s Republičkim hidormeteorološkim zavodom i saobraćajnom policijom.

Marić je istakao da se situacija u Vojvodini stabilizovala, kao i da su u poslednja 24 sata svi putni pravci prohodni.

- Radi se na raščišćavanju pojedinih lokalnih deonica, pa je vanredna situacija u pojedinim mestima još na snazi - rekao je Marić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

On je ponovio da je u Vojvodini, tokom vikenda, najveći problem napravilo oko 30 teretnih vozila koja su blokirala puteve.

- Preduzeće koje održava autoput imalo je osam vozila za čišćenje snega, koja su takođe bila blokirana na putu. Jedino rešenje su bila oklopna vozila Vojske Srbije - kazao je Marić. 

Apsolutno se slažem da su "bahati" vozači kamiona najveći krivci za zastoj proteklog vikenda, a odmah zatim i saobraćajna policija koja nije na vreme preusmeravala saobraćaj već dozvolila da se formiraju kilometarske kolone. Posle putari ne mogu da rade svoj posao zbog zaglavljenih vozila.