Sam si tražio odgovor kaka si tražio, pa čitaj, druže
Dobro si primetio. Po pravilu o kodiranju SYNOPa, Tmax se daje za poslednji 12 časova. Ova grupa se kod nas daje samo u 1800UTC.
Slično ovome, Tmin se daje za poslednjih 12 sati, ali samo u 0600UTC.
Postoje i službe koje daju ove grupe u oba ova termina (Rumunija, Bugarska), ali to nije pravilo. Pravilo je, dakle, za poslednji 12 sati. To je temperatura očitana na maksimalnom termometru, dakle nije nužno da bude najviša terminska. Može da bude i malčice viša.
Ti si naveo najviše temperature u današnjem datumu, koliko vidim, a ne za poslednja 24 sata. Naime, Niš je juče u 1800UTC dao T=13.5. Dakle, najviše temperature za 24 časa se ne mogu naći u SYNOPu, osim ako se ne poklapaju sa ovim večernjim Tmax, što je u principu često (češće leti nego zimi).
Kod nas se, koliko znam iz literature, Tmax ustvari očitava samo u 21 čas po lokalnom vremenu (Sunčevom vremenu, zavisno od geografske dužine). Ta Tmax je za poslednja 24 časa. Međutim, sinoptičke stanice imaju i ovakvu obavezu, pa se ove dve Tmax suštinski razlikuju, iako često rezultuju isto.
I još jedna mala napomena: primetio sam da osmatrači kod nas pobrkaju lončiće, pa zamene ove dve Tmax. Kad primetim slučaj, javiću u ovoj istoj temi sa datim primerom.
Nadam se da si zadovoljan odgovorom. Do sutra ću naći i tačnu referencu za ova objašnjenja, pa ćeš moći to da vidiš i sam.