Bio je ovo prijatan prvi dan jula sa dnevnom temperaturom ispod 30C- napokon, s obzirom da je treca dekada juna bila prilicno topla.
U toku jutra je bilo pretezno suncano a kako je dan odmicao na nebu je bilo sve vise oblaka. Padavine nisam ocekivao s obzirom da su modeli bili "suvi". Medjutim, ono sto modeli jesu davali, a sto je kasnije sondaza i potvrdila, jesu veoma jaka strujanja (jugozapadna) u srednjoj i visoj troposferi i prisustvo mlazne struje iznad nas.
Samim tim mi je bilo zanimljivo da pratim satelitske slike u toku dana, a i stanje uzivo, s obzirom da su se oblaci kretali kao na traci.
Evo i sondaze:
55 m/s na ~200 mb i 38 m/s na ~500mb.
Kasno u toku podneva uocih lepe "recke" u oblacnosti na satelitskoj slici, u jednoj dugackoj i uskoj traci zapadnije od Beograda.
Pomislih kako je pitanje vremena kada ce se takva "traka" formirati i iznad mene, pa sam presao na pracenje uzivo ocekujuci zanimljive formacije. I zaista bi tako, oko 19 h je krenulo sa blagim talasnim formacijama u pravcu jugozapada, a ubrzo je pocelo da talasa na sve strane bukvalno. To su te "recke" koje su se videle na satelitu. Formacije su bile veoma zanimljive i pravilne. Usput je u par navrata kvasila kisa, ni prasinu nije pokupila. Evo i par slika:
Ovoga puta sam poslusao kolegu Mikija i umesto samo slikanja, ovaj put sam i snimao, definitivno je mnogo bolje. Timelapse (na YouTube-u dostupno u 1080p)
U bolje vreme nije moglo da pocne s obzirom da je ubrzo usledio zalazak Sunca. Suncevi zraci su lepo ukazali na zone grebena i dolina talasa:
Timelapse (na YouTube-u dostupno u 1080p)- ovaj snimak se odmah probio u top 5 pojava koje sam dokumentovao snimkom/slikom.
Sve vreme spominjem kako je u pitanju talasanje, pa u konsultaciji sa kolegom Cojom, verovatno su u pitanju gravitacioni talasi.
Kada je vec mrsavo konvektivno ove sezone, makar nesto zanimljivo da se desava. Nadam se da je i vama ova pojava zanimljiva i da vam ova kratka reportaza nece biti dosadna.
Pozdrav!