Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Nestabilnosti u Beogradu, jul 2013.  (Pročitano 1446 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Nestabilnosti u Beogradu, jul 2013.
« poslato: 11. Jul 2013. u 15:07 »
Ova sezona je barem do sada bila najdosadnija od kad sam u Beogradu. Doduše, to je sve relativno. Nije bilo toliko dugih perioda stabilnog vremena. Ako se uzme u obzir cijela Srbija i okolne zemlje, nije ove godine bilo ništa manje nestabilnosti i jakih oluja nego prethodnih. Problem je što ove godine sve konkretnije zaobilazi Beograd, evo do sada je bila samo jedna jedina oluja i jedan jedini dan vrijedan reportaže.
Ne znam da li je problem u tome što je bilo previše nestabilnih dana sa sjeveroistočnim strujanjem, a premalo sa jugozapadnim. Mada, ove godine je Beograd loše prošao i kod mnogih situacija sa povoljnim jugozapadnim strujanjem, koje su obećavale.

Period nestabilnog vremena u ovom mjesecu je počeo još prije nedjelju dana. Usljed visinskog ciklona koji nije mnogo mijenjao položaj, uspostavilo se sjeverostočno i istočno strujanje po visini, danima. Nestabilnosti je bilo u većem dijelu zemlje, ponegdje i jakih nevremena. Gotovo svuda je barem jednog dana bilo konkretnog pljuska ako ništa više, ali Beograd je sve zaobilazilo, barem centar grada.

Ipak, u nekoliko dana je bilo jako zanimljivo pratiti razvoj situacije, nakupilo se tu i previše slika. Tako da i pored toga što nije bilo konkretnijih dešavanja, odlučih da objavim ovu reportažu. Kad sam se već toliko potrudio da sve ovo propratim i ovjekovječim, žao bi mi bilo da slike ostanu zaboravljene u aktuelnim.

5. jula u petak je počeo period nestabilnog vremena. Bilo je razvoja u okolini Beograda, pljuskova na širem području grada. Jači pljusak je zahvatio Novi Beograd, u centru je samo malo pljusnulo i zabilježena je jedva mjerljiva količina kiše. Nisam ništa slikao, jer nisam bio kući. Sutradan je u široj okolini Beograda bilo stabilno.

Prvi dan vrijedan pomena je bio 7. jul kada se višećelijska nestabilnost primicala sa istoka:

Sjeverni dio ovoga što vidimo na radarskom snimku se ubrzo raspao, a južni dio je oslabio i prošao južnije od mene donijevši pljusak sa dosta grmljavine južnim dijelovima grada. Par munja je tu uletjelo, teško je uslikati dnevne:

Kod mene nakon svega samo slaba do umjerena kiša:

Uveče se stabilizovalo:

Sutradan ponovo nije bilo zanimljivosti, ali ni 9. jul nije donio ništa posebno u okolini Beograda. Ipak, bilo je jako lijepih Cb-ova u daljini na jugozapadu:

Mutilo se i ka istoku, ovi oblaci su donijeli pljuskove sjevernim dijelovima grada:

Najzanimljiviji dan u nizu bio je jučerašnji, 10. jul. I ovoga puta je naravno nevrijeme promašilo Beograd, ali bilo je jako blizu i bilo je zanimljivo za praćenje. Tokom dana je bilo dosta lijepih stacionarnih Cb-ova ka jugu:

Oko 19.30h uveče je odjednom počelo da se muti, buknuli razvoji na sve strane. Strujanje je bilo haotično, mada je bilo pretežno sjeverno po visini. Oblaci su bujali nad Beogradom, a jačali južnije i istočnije.

Maksimalan odraz južno od Beograda:

Još nekoliko sati sam u Beogradu ovoga jula i ostaje da vidimo mogu li naredni sati donijeti konačno barem konkretniji pljusak ovamo. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
Odg: Nestabilnosti u Beogradu, jul 2013.
« Odgovor #1 poslato: 11. Jul 2013. u 22:03 »
Kao i uvek detaljna reportaža i tekstualno odlično opisani dani. :super:

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Odg: Nestabilnosti u Beogradu, jul 2013.
« Odgovor #2 poslato: 12. Jul 2013. u 10:18 »
Hvala Ljubiša! :)

Evo još nekoliko slika iz aktuelnih, jučerašnji Cb jugoistočno od Beograda, zasigurno jedan od ljepših što sam ikad uslikao:

Toliko od mene, što se tiče ovog talasa nestabilnosti. Sledeća reportaža ko zna kad. U Beograd se vraćam tek sredinom avgusta, a tada su nestabilnosti prava rijetkost.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 0.0mm
prosek (Vračar) - 49.6mm