Meni je najzanimljivije što ovo uopšte nije bila tipična situacija za stacionarne Cb-ove. Svi mogući oblaci koje je radar registrovao juče su se kretali pretežno u nekoj jugozapadnoj struji, samo je ovaj satima stajao u mjestu.
Situacija me podsjetila na jednu iz 2008. ili 2009. kada smo imali sličan Cb u Banatu blizu granice sa Rumunijom. Tada je, čini mi se, nezvanično palo i preko 100mm uz obilan grad. Vjerujem da će Ljubiša znati kad je tačno to bilo.
Taj razvoj se odigrao 19.5.2008.
Sve je počelo oko 14:30h kada se severoistočno od Zrenjanina formirao Cb, ubrzo zatim se na radaru uočava i sekundarni odraz koji naglo jača.
Strujanje je bilo jugozapadno, medjutim, oblak je u mestu stajao više od 10h! Pritom je imao refleksiju do 65dBz, i 6 sati oko 60dBz. Oko 21h je oslabio, ali iako je počela da se hvata inverzija Cb se ugasio tek posle 02h noću. Padao je grad od 6cm u prečniku, a kako i ne bi kada je izolinija snažnog odraza bila debelo iznad nulte izoterme. Ko zna koliko je hektolitara palo u u području koje je bilo u centralnom delu ispod Cb-a. Ovaj oblak kod Bajmoka je bio beba u odnosu na onaj u Banatu. Evo i radarskih slika koje sam iskopao.
[img=http://s21.postimg.org/6q6yxc603/Jajaja.jpg]