Прошле недеље боравио сам два дана у Неготинској крајини, од којих један дан у чувеним Рогљевским пивницама. Пивнице иначе представљају средњовековне објекте који служе само за одлагање вина и ракије. Њих су у источној Србији подигли досељеници са Косова који су се током историје досељавали у те крајеве. Нешто познатије од Рогљевских су Рајачке пивнице, које се налазе недалеко од Рогљева. Иначе ова села се налазе неких 20ак км јужно од Неготина.
Вина из Рогљева и Рајца су некада била толико квалитетна да су се пила и на европским дворовима, током XIX века и то је период великог просперитета тог краја. Како кажу мештани, виноградима погодује и састав земљишта и клима (знамо да Неготинска крајина има велики број сунчаних дана). Данас су нажалост те пивнице заборављене и препуштене зубу времена, међутим држава је решила да их стави под заштиту, реконструише и да се уврсти у УНЕСКО-ву културну баштину.
Сликано је мобилним телефоном па није неки квалитет слика.
Једна од улица у Рогљеву, као да сте у неком селу на Косову...
Главна улица у Рогљеву
Као да је време стало...
Сеоска гостиона, или тако нешто, грађена у време просперитета села
Рогљевске пивнице, иначе налазе се 200-300 метара у брдима изнад села, објекти служе само за одлагање вина
Унутрашњост једне од пивница, лош квалитет слике али довољно да се види
Улазак у Рогљево
Напуштена Црква на улазу у Рогљево
Неготинска крајина, поглед према Бугарској (околина Рогљева)
У повратку сам пролазио кроз Ђердап, па ето неколико слика и одатле
Поглед на Мироч
Клисура Казан у Ђердапу
Поглед преко Дунава на Румунију и обронке Карпата
Поглед на Ђердапско језеро из Доњег Милановца
Речни гранични прелаз у Доњем Милановцу
За крај археолошко налазиште Лепенски Вир, које су коначно средили како треба
Копија колибе у којој су живели становници неолитског Лепенског Вира
За крај бих само додао да ми жао што сам кроз Ђердап тако рећи "пролетео", јер је природа прелепа, и много тога има да се види, а ето ја сам на брзину шкљоцнуо пар фотографија са неколико локација где сам правио паузе.