Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Poplave u Paracinu 15.05.2014.  (Pročitano 3780 puta)

Van mreže sale pn

Poplave u Paracinu 15.05.2014.
« poslato: 22. Maj 2014. u 23:38 »
Evo kako je to malo detaljnije izgledalo prvog dana poplave, a u drugom delu ce te videti kakav je haos i ogromnu stetu reka Crnica ostavila za sobom.

Niko se ovde nije nadao da ce ovo da nas zadesi, poslednje poplave su u ovim krajevima bile jos davne 1968. godine i po recima starih ljudi one su bile mnogo manje nego ove sada. Korito reke posle tih poplava je bilo prosireno i ispravljeno, poslednjih godina se stalno cistilo od mulja, ali priroda je ovog puta samo dokazala da je jaca i nepredvidiva.

Van mreže mareeram

Odg: Poplave u Paracinu 15.05.2014.
« Odgovor #1 poslato: 22. Maj 2014. u 23:54 »
Uzasno je stvarno, posred centra se izlilo, preliva most...ne mogu ni da zamislim taj trenutak kad krene da preliva.. :-X

Malocas u emisiji na Pink-u ovoj gde zovu ljudi telefonm, Ana Nikolic iz Paracina rece da su malo zapostavili Pomoravlje i Sumadiju, svaka joj cast da kaze to..

Van mreže sale pn

« Odgovor #2 poslato: 23. Maj 2014. u 14:05 »
Pa to je ziva istina, posebno Pink je ignorisao juznije gradove, to je toliko bilo ocigledno. Ali mi tu nista ne mozemo da promenimo. 

Evo tog klipa. Ana Nikolic je inace nasa Paracinka i od nje se ocekivalo da ce da pomogne Paracinu, svaka cast.

#Invalid YouTube Link#

Sto nece da postavi klip?

Evo direktnog linka: https://www.youtube.com/watch?v=63CfF5DD600

Van mreže sale pn

« Odgovor #3 poslato: 23. Maj 2014. u 14:32 »
Tuga sta reci, mnogi ljudi su ostali bez svojih domova. Krs i lom na sve strane. :(

Pojedina naselja su nekoliko dana bila pod vodom, samo je camcima moglo da se dodje do ugrozenih domacinstava:

Posledice  :(

Van mreže beli

• **
  • Starost: 35
« Odgovor #4 poslato: 23. Maj 2014. u 14:54 »
Sale da nije ovog foruma i tebe ja ne bih ni znao da je Paracin poplavljen. I ja sam u jednom od najugrozenijih mjesta kojem evo prijeti i epidemija. Sad se pitam sta je to Srem (Visnjecevo,Morovic koji nisu ni poplavljeni) vrijedniji od Paracina koji je pod vodom bar ovim medijima u Srbiji.Pratim ih redovno i na svakih 5 minuta bar na jednoj televiziji mozes vidjeti izvjestaj iz tih sela,dok ni jednom nisam na bilo kom programu vidio izvjestaj iz Paracina..
Tuzno i nepravedno bar sa strane medija,a najvjerovatnije i drzave.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #5 poslato: 23. Maj 2014. u 19:00 »
U svoj ovoj katastrofi, definitivno najviše nepravde prema Paraćinu. Jedan čitav grad je potopljen, a da to mediji i vlast nisu ni spomenuli... :(

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže nele-niš

« Odgovor #6 poslato: 23. Maj 2014. u 19:51 »
Ja sam za svo ovo vreme samo jednom ili dva puta čuo na vestima za poplavljeni Paraćin, i to su izveštavali onako u "prolazu", dok su opširnije reportaže bile u drugim poplavljenim mestima...

Čak su Jagodinu mnogo više spominjali iako je mnogo manje nastradala od Paraćina, kao da u Paraćinu ne žive ljudi, a lepo se vidi na Saletovim slikama da je reč o katastrofi... :(

Van mreže beket

• **
« Odgovor #7 poslato: 23. Maj 2014. u 20:32 »
izvinjavam se što ću nešto drugačije reći, jer tv ne gledam već dugi niz godina, ali preko neta i raznih kanala pratim sve ovo, tako da znam da grad mog detinjstva nije zaboravljen, barem ne od volontera koji su skupljali namenski pomoć za paraćince - svakodnevno su vozila dolazila uveče na filološki fakultet i odatle nosila tamo šta se moglo... možda to nije dovoljno, možda treba više, treba se obratiti crvenom krstu, oni odlučuju gde idu one tone pomoći iz celog sveta...

moram samo još da naglasim da je i za medijsku pažnju potrebno lokalno angažovanje, izveštavanje sa lica mesta itd.
(dakle, ne na forumima i fejsu, nego lično imenom i prezimenom na određene adrese)

a ako sam dobro razumela - mrtvih tamo nema, boguhvala, nema ni opasne industrije (ne znam ni da li još tamo postoji staklara?) - valjda zato i nije bilo  histerije za taj kraj...

& naravno, neću se ljutiti ako me dikile ili sale demantuju nekim detaljima, jer želim da ih čujem -

Van mreže mareeram

« Odgovor #8 poslato: 23. Maj 2014. u 22:08 »
^^

To je Nikolicka i rekla, da se odmah taj dan cula sa predsednikom opstine i on joj re rekao, daj molim te apeluj po medijima gde znas nekog da se pojave novnari ovde, da bude izvestavanja odavde...ali ocigledno ih nije bilo.. :neznam:

Zamisli da predsednik opstine mora da apeluje preko pevacice da se pojave mediji..pa gde to ime?

Dovoljno je videti koja je stranka na vlasti tamo..

Van mreže sale pn

« Odgovor #9 poslato: 23. Maj 2014. u 22:53 »
Slike nisu moje vec su preuzete sa fejsbuka, a ovo je samo jedan delic onoga sto je slikano. Ima brdo slika.

Beket, naravno da postoji staklara i ona koliko imam informaciju na svu srecu nije pretrpela ostecenna odnosno nije plavljena od ove poplave. Ljudskih zrtava hvala bogu nije bilo.

A sto se tice medija, nije samo Paracin bio zapostavljen od istih vec i Svilajnac, Smederevska Palanka, Kraljevo, Trstenik itd. Nije da se nije uopste izvestavalo iz ovih krajeva ali to je nedovoljno. Nas predsednik je pre neko vece bio u specijalnom programu na B92 ali sam ja to propustio da pogledam i nekako mi se cini da je ta mediska kuca najbolje izvestavala u predhodnim danima, njihovi novinari su prvi dosli ovde i snimali ovu katastrofu koja nas je zadesila.
Nasa lokalna televizija je snimala mnogo toga cak i polja u dolini Velike Morave koja su skroz poplavaljena, a tome nije bilo ni reci. Stvarno ne znam zasto recimo ne proslede snimke nacinalnim televizijama ili da ih kontaktiraju.
Sve bi to drugacije bilo da mi ovde imamo dopisnistvo RTS-a kao sto to recimo Jagodina ima, zato se Jagodina mnogo vise i pominjala nego ostali gradovi u Pomoravlju.

Sto se tice pomoci ona zaista pristize sa svih strana iz raznih gradova, posebno su me iznenadile ove manje i siromasne opstine na jugoistoku i istoku Srbije, kao sto su Svrljig, Boljevac i oni su nam poslali pomoc, takodje Nis, Zajecar, Zrenjanin i mnogi drugi gradovi.
Pomoc je svakao i dalje potrebna, 1200 ljudi je prakticno ostalo bez svojih kuca. Potrebna je hrana, voda, hrana za bebe, odeca i obuca, sredstva za higjenu....

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #10 poslato: 23. Maj 2014. u 23:07 »

Pomoc je svakao i dalje potrebna, 1200 ljudi je prakticno ostalo bez svojih kuca. Potrebna je hrana, voda, hrana za bebe, odeca i obuca, sredstva za higjenu....

U Beogradu sam juče na tri "punkta" za prikupljanje pomoći odneo dva velika džaka sa obućom i odećom i sa sva 3 mesta su me vratili rekavši da "takva pomoć" više nije potrebna jer Crveni krst neće više da uzima odeću i obuću jer toga već "ima previše" uz napomenu da se "od 20. maja takva vrsta pomoći više ne prikuplja". Nisu mi dozvolili da to ostavim (napomenuo sam da pre 20.5. nisam bio u Srbiji i da nisam mogao ranije da pomognem ali to nije bio "dovoljan argument" pa su mi se ljubazno zahvalili) a zbog zdravstvenih tegoba nisam imao snage da se raspravljam i ubeđujem da je takva pomoć sigurno nekome neophodna bez obzira što je prošao taj neki "20. maj" (ne znam ko je odredio da se nakon tog datuma više ne prikuplja odeća i obuća)... Sada ta dva džaka "čuče" u podrumu (doduše na suvom mestu) a eto nekome bi to koristilo... a svakako nemam nameru da ovu odeću i obuću dam preprodavcima na Kalenić pijaci i sličnim mestima.

Van mreže mareeram

« Odgovor #11 poslato: 23. Maj 2014. u 23:55 »
@ Profiamater

Ja sam 19.05 odneo u teniski savez Srbije, probaj tamo, mozda oni uzimaju to jos uvek, oni to prosledjuju ljudima na terenu, ne samo prihvatnim centrima..to ti je u Vladimira Popovica 10 odmah pored hotela Crown plaza, nekada Intercontinental..

Van mreže sale pn

« Odgovor #12 poslato: 24. Maj 2014. u 14:48 »
Oko garderobe stvarno ne znam zasto ne prihvataju, mozda treba obici vise mesta gde je prihvataju. Ne znam kako to funkcionise u Beogradu. :neznam:

Evo sta je nas predsendnik napisao jutros:

Citat
Garderoba pristigla kao pomoć se sortira i biće deljena na najmanje dva punkta za poplavljena područija.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #13 poslato: 24. Maj 2014. u 15:26 »
Izvini Sale, ali slike su užasne! :(