Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Novo Selo,superćelija 24-og juna napokon uhvaćena i ovekovečena fotografijama !  (Pročitano 1325 puta)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Superćelija koja je bila 24-og juna  pre  tačno 3 godine je uspela da proleti nezabeležena,ali ovoga puta nisam mogao da dozvolim da se to ponovo desi.
Istina,aparat mi nije bio pri ruci (burazer radi,pa mu je stalno potreban),ali se za makar bilo kakav uzajmih tu u komšiluku  :)
Vratih se ja tog dana iz Beograda za Novo Selo tokom kasnog prepodneva.Iako je supercell parametar bio dosta bolji za Beograd,osećao sam da bi još zanimljivije moglo biti kod mene kući  :)

Samo malo nakon što stigoh kući,na radaru je krenulo opasno da buja severnije od Užica,tj. tamo ka Kosjeriću.Oblak se izuzetno brzo razvijao,i već je u narednim radarskim slikama poprimio superćelijske odlike i krenuo da se spušta ka dolini Zapadne  Morave.Kako se on približavo,ostatak neba je takođe zakuvao,pa su se jasno videli i Cb-ovi istočnije i jugoistočnije.Kada je superćelija došla do negde između Kraljeva i Čačka,krenulo je i intenzivan razvoj ispred nje.Nebo se začas napunilo tamnim kumulusima,uz pljusak i grmljavinu.Rekoh,ne valja ovo ništa,uprskaće mi šansu da ulovim superćeliju.Međutim,oblak je relativno brzo prošao,novih razvoja iznad glave nije bilo a polako se na zapadu video veliki shelf kako se približava:

Na livadi preko koje imam dobar pogled vredni ljudi skupljali seno,nisu ni slutili šta se približava..

Brzo se kreće,sve je bliže i bliže.Pustite seno,bežite ljudi  ;D

Uviđaju i oni napokon šta se sprema (bio sam bezobrazan da im ništa ne kažem  ??? )

zapadni delovi Goča i Stolova "progutani",jasno vidljivo severozapadno superćelijsko kretanje:

Još bliže i bliže...

Sad mi je već skoro ispred nosa...ali ajde još 2-3 fotke pre nego što udari pomislih u sebi  :)

Na kraju,sve to je to prošlo dosta blago u odnosu na ono što je radar a i oblak sam po sebi sugerisao.Bilo je jakog pljuska,intenzivnog sevanja u oblacima,jakog vetra pred nailazak sistema i tek malo grada i sugradice veličine višnje.

Radar,da se ne izgubi:

Evo kako je izgledao grad koji je padao u ženskim rukama  ;D

Nakon prelaska superćelije,delovalo je da će ih ovoga nastati Lp Supercell...na kraju ipak ništa od toga,ali je razvoj sasvim bio dovoljan da ponovo donese grad:

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Stefan Valjevo

• **
  • Starost: 37
Fantastične fotke Kimi. :super: :D :first:

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Sjajno, vrijedilo je ćekati! :super: Vole superćelije dolinu Zapadne Morave, to im je jedna od najdražih putanja.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 5.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
Super propraćeno Kimi. :super:

Van mreže Vladimir

• Starost: 32
Lepo propraceno Kimi. :super:

Van mreže ssoney

• **
  • Starost: 45
Bravo Kimi  :super:

Van mreže ocelot

• Starost: 35
super!  ;)  to je ta euforija "još jedna fotka"

Van mreže Медо

• Starost: 29
Одлично Кими, исти случај је био и овде, само што ја немам никакве услове за сликање, окружен сам разним кућама, зградом, у ту је и магистрала, још једном, одлично!  :)

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
Odlično ispraćeno Kimi :super: