Znam da nije običaj da reportažu vezanu za neki meteo događaj objavljujemo ovoliko kasnije, u ovom slučaju su skoro tri godine prošle. Ali situacija je malo specifična. Kada se sve ovo izdešavalo, nešto mi nije bilo u redu sa kompom, pa nijedna od ovih fotki nije ugledala svjetlost dana na netu. Bio sam odlučio da napravim reportažu kad popravim komp, međutim ovaj 14. januar i sve što sam tada uslikao je ostalo u sijenci dešavanja iz februara iste godine, ledenog talasa i jednog od najvećih snjegova koji je ikada pao u Srbiji. Dok sam prebirao po svojoj meteo-arhivi slučajno naiđoh na ove fotke, i odlučih da ih ipak podijelim sa vama.
Kao ljubitelju konvektivnih dešavanja i snijega, ima li šta draže i zanimljivije, nego kad se to dvoje udruže. 14. januar 2012. je bio jedan od zanimljivijih meteo-dana od kad sam u Beogradu. Pljuskovi snijega su se ređali kao na traci, ali grmljavine u Beogradu nije bilo. Ostaje žal što nemam sačuvanu nijednu radarsku sliku od toga dana.
Temperatura u toku dana je varirala između 0°C i maksimalnih 5°C, a sondaža je otkrila prilično nestabilnu atmosferu za to doba godine:
Prvi talas je prošao mirno uz kratkotrajan snijeg, kao uvod u ono što će kasnije uslijediti:
Ovaj talas je više zakačio istočne dijelove grada:
Nailazak prvog jačeg pljuska snijega je izgledao kao dolazak najjačih oluja:
Pljusak je kratko trajao i nije se zabijeljelo:
Odlazi:
Kumulusi su bujali kao u proljeće:
Poslednji i najjači pljusak snijega toga dana je došao mirno, bez neke uvodne oblačnosti:
Ali je prizor koji je uslijedio bio jedan od ljepših koje pamtim u meteorološkom smislu.
Sunce i pljusak snijega, nevjerovatne boje:
Ovoga puta se formirao simbolični sniježni pokrivač:
Odlazi:
Evo i tri Pavlovićeve fotke od toga dana, imao je bolji pogled ka sjeveru odakle je dolazila oblačnost:
Ovu je uslikao skomimaster:
Prethodne dvije zime (2012/13 i 2013/14) se nije ponovilo ništa slično. Nadam se da će se ove zime dogoditi makar jedan dan nalik ovome.