Pozdrav iz Čikaga.
Bio je ovo naporan vikend, iz kamiona sam odmah seo u kola, pokupio kameru kući, bacio pogled na modele i uputio se za Garden Siti u Kanzasu.
Sama situacija je bila neizvesna, zbog jutarnje konvekcije, nije bilo poznato kako će i da li će uticati na popodnevne razvoje.
Posle duge vožnje stižem u Garden Siti oko 11h ujutru. Miloš je pratio samnom situaciju.
Sada više modeli nisu relevantni već situacija na terenu. Videlo se da polako Z od mene bukću jedna za drugom SC na teritoriji Kolorada. Pratim oblak koji već dugo živi, malih je refleksija i nema nikakvih pojava. Odlučujem da odem do granice sa Koloradom, nekih 90 km zapadno od baze.
Taman kad sam stigao kod Sirakuze, oblak je poprimio SC karakteristike i odmah počeo da daje pojavu tornada. Teška srca prelazim granicu (pošto je u Koloradu dozvoljena marihuana, velika je verovatnoća da će po prelasku natrag u Kanzas policija da vam temeljno pretresa kola, a to mi nije baš bilo zabavno).
Oblaku prilazim sa donje desne strane, wall se video izdaleka
Sreća pa su putevi pusti, policije nema, gazim i do 150 km/h
Sve sam mu bliži, a šou počinje. Iz wall-a su se spuštali i dizali tornadi i tako nekoliko puta. Konačno i izlazim na S-N put kod Šeridan Lejka i krećem paralelno sa oblakom. Sve se brzo dešava, nema vremena za stajanje.
U jednoj ruci volan, u drugoj aparat, slike su malo mutne
Polako počinju kišne zavese oko wall-a, što znači da je šou verovatno gotov
Konačno se situacijja smiruje, pa stajem
Oblak je skoro pa pocrneo skroz, neverovatne boje
Krećem ka severu da izađem na autoput 70, ali upadam u obilan, srećom ne krupan grad. Stajem.
Ko je gledao Stormčejsere na Diskaveriju, prepoznaće ovo vozilo. TIV i onaj džangrizavi kamerman verovatno u njemu. Šlepam se iza njega kroz naslage grada.
Pada noć polako, ja krećem ka Sju Sitiju u Ajovi, tamo je juče trebalo da bude zanimljivo, ali je preovladalo linijsko organizovanje, uz jak vetar i grad, ali bez lepih formacija, pa nisam ni slikao.
Lepa kilometraža, u kamionu sam se istrenirao, pa ne pada teško.
Radarske slike
Drmusavi video iz kola, pred kraj me prestigao TIV i zasuo blatom. Dostupno u HD
Do sledeće avanture, pozdrav!