Istina, tadašnja prognoza je bila jako loša, i to priznajem, kao uostalom i sve prognoze i svi izlazi modela tih dana. Tu se u potpunosti slažem i prihvatam kritiku.
Za one koji su pre svega 3-4 dana najavili da posle silnih "ispala" (uzgred, ne znam zašto se često koristi ta reč kada ne padne očekivana kiša a naročito kada ne bude konvektivnih razvoja i pljuskova) ne bi bilo čudno da do kraja juna ne bude kiše -vreme je kazalo svoje Mislim da je u nekim situacijama poželjno da se bude oprezan (mesec jun nikada nije lak za prognozu vremena -lični stav) i da neko eventualno trenutno nezadovoljstvo što nema "interesantnog vremena" i/ili što nema bitnih padavina ne treba da se pretvori u uverenje da ni do kraja meseca neće biti kiše i slično.
Ovaj citirani dio se definitivno odnosio na ovu moju poruku od prije nekoliko dana, jer se ne sjećam da je iko išta slično pisao tih dana na forumu, a nije bila ni moja definitivna prognoza, već nešto što sam samo uzgred pomenuo u aktuelnim više kao zanimljivost i to nezvanično. Mislim, u ovom slučaju mi je djelovalo kao "hvatanje za svaku slamku":
Lijep dan uz prijatnu temperaturu, sunčane intervale i dosta cumulusa. T 20.8°C
Malo klimatološko-statističkog offtopica:
Koliko je ovaj jun ekstreman u negativnom smislu najbolje govori podatak da ukoliko ne bi više bilo značajnijih padavina do kraja mjeseca (za šta postoje sasvim realne šanse po aktuelnom prognostičkom materijalu), biće najsušniji u periodu od 1949. do danas.
U prve dvije dekade je palo 14.1mm, mjesečni prosjek (1980-2010) je 101mm. Ovo su 5 najsušnijih do sada (ne raspolažem podacima za ranije od 1949.)
1) 1972 - 15.4mm
2) 2012 - 16.0mm
3) 1961 - 16.7mm
4) 2000 - 19.1mm
5) 1950 - 28.5mm
U većem dijelu ostatka zemlje, situacija sa padavinama nije baš tako kritična, ali ima dijelova zemlje (npr. Pančevo, Kikinda, Subotica) gdje je situacija sa padavinama još gora. Naredna dekada će pokazati hoće li ovaj jun ući u istoriju.
Istina je da sam se i tu zaletio malo bio sa pominjanjem takve mogućnosti, prihvatiću sugestiju i ubuduće ću gledati da se ne ponovi.