Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: LP Supercell (Veliko nevreme u Valjevu sa gradom) 02. 08. 2015.  (Pročitano 1799 puta)

Van mreže Stefan Valjevo

• **
  • Starost: 37
LP Supercell (Veliko nevreme u Valjevu sa gradom) 02. 08. 2015.
« poslato: 03. Avgust 2015. u 23:13 »
Izvinjavam se mnogim članovima serbianmeteo foruma zbog mog kašnjenja sa slikama, jer ovih dana zaista imam puno obaveza. Pored  toga što volim meteorologiju, ja se inače bavim muzikom i sviram klavijature (inače imam nižu muzičku školu za klavir). Pošto sam očekivao zanimljivosti ovaj dan, odlučio sam da muzičku probu pomerim nešto ranije (umesto 19h na 14h) jer sam zanimljivosti očekivao najranije posle 17h. Medjutim preračunao sam se. Svirku imamo zakazanu ispred "Doma omladine u Valjevu" u četvrtak 6-og avgusta i moramo da se svakodnevno uvežbavamo narednih nekoliko dana. Već u toku prepodneva temperatura je prešla 30C, a do 14h je bila blizu 35C i strahovito je kuvalo. Pre nego što sam sišao u podrum, pogledao sam beogradski radar (nažalost nije radio kompozitni) i na njemu video da je negde oko Ljubovije počeo da se formira superćelijski oblak. Već je bilo kasno i nisam mogao da oteram kući ljude zbog oblaka bez obzira na moju veliku strast. :( ;D Pred moj silazak u podrum (gde inače vežbamo) pogledao sam prema zapadu i video strahovito razvijen nakovanj koji se već prilično približio Valjevu i bilo je pitanje trenutka kada će se sunce iza njega zakloniti. Sišao sam u podrum i počela je proba, da bi' negde posle sedme-osme pesme gitarista prekinuo gotovo odsviranu pesmu i zahtevao da stanemo videvši mog krajnje uznemirenog ćaleta koji je tražio nešto da pokrije auto. Pogledao sam kroz mali prozorčić iznad nas i video da tuče neverovatno krupan grad ludačkom snagom. :-[ :oboze: Prekinuo sam snimanje probe i istrčao do ulaznih vrata podruma, a potom do garaže. Za mnom i čitava moja ekipa.

Za početak radrske slike prilikom prolaska superćelije od oko 65-70dbz-a preko čitavog Valjeva.

Evo video zapisa:

Da malo reklamiram našu autorsku pesmu koja je prekinuta negde na 4:10. :D Potom smo svi istrčali.
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=snwiZZ-Etjk" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=snwiZZ-Etjk</a>

Grad je uletao duboko u garažu. :pop: :oboze:
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Eh4ZPAzOx0M" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Eh4ZPAzOx0M</a>

Evo i foto zapisa nevremena i njegovih posledica. :oboze: :oboze: :oboze:

Ledenica povredila mog ćaleta udarivši ga u ledja. Kaže da ga je jako bolelo.

Grad je uletao duboko u garažu čak 10-20-ak metara.

Posle nevremena.

Izvaljen osinjak iz oluka, a meni žao. ;D

Ostale slike.

Palo je 9mm vodenog taloga. Zanimljivo je to što grmljavina uopšte nije bila jaka, tek na momente je bila umerena. Većinom je bila slaba i jedva čujna. Potom je neverovatno ugrejalo i već za sat vremena je temperatura dostigla 27C uz nesnosnu sparinu, ali smo nastavili probu do gotovo 20h kada se ponovo žestoko smrklo sa jugozapada. Bio je to novi (ovaj put) višećelijski sistem. Nešto posle 20h je usledila još žešća provala oblaka ponovo uz grad, ali ovaj put nešto sitniji, otprilike veličine lešnika. Duvao je strašan vetar, možda čak i 100km na sat uz znatno jaču grmljavinu. Vatrogasna kola su jurcala celu noć kroz grad i ujile sirene. Verovatno zbog oborenog drveća i bandera. Palo je još 10mm vodenog taloga. ;D Pored ulubljenog krova ćalovog auta, stricu je grad slomio šoferšajbnu od njegovog BMW-a i u potpunosti izrešetao leksan kojim je pokrio stepeništa. Štetu na krovu još nismo procenjivali. Valjda nema nekih oštećenja? -) Šta reći? Sveti Ilija se očigledno mnogo naljutio na nas Valjevce. ;D
« Poslednja izmena: 03. Avgust 2015. u 23:57 Stefan Valjevo »

Van mreže gabesz20

• Počasni član
  • Starost: 39
Odg: LP Supercell (Veliko nevreme u Valjevu sa gradom) 02. 08. 2015.
« Odgovor #1 poslato: 03. Avgust 2015. u 23:16 »
Super fotke, bas je bilo gadno.
Samo bi zamolio drugi put, kada vidite da se priblizava supercelija, otidite slobodno negde na otvoreno, gde nema kuce, zgrada i ostalo, i probajte fotkati strukturu oblaka

Van mreže ssoney

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #2 poslato: 03. Avgust 2015. u 23:23 »
Kakve slike Stefane, dobra reportaza! Svaka cast  :super:

Van mreže Miki

• Starost: 28
« Odgovor #3 poslato: 04. Avgust 2015. u 02:35 »
Svaka čast Stefane na reportaži, dobro ste izvukli živu glavu uzimajući u obzir jačinu SP nepogode.  :o
Inače ovde gde si se iznenadio da je grmljavina bila slaba, čitao sam nešto o atmosferskoj akustici prilikom delovanja olujnih oblaka.
Naime kada ima krupnog grada, oblast najviše refleksije u Cb-u se nalazi visoko iznad zemlje za razliku od oblaka koji ne nosi grad - samim tim i munje kod gradonosnih mogu se čuti slabije od onih gde je niža baza. Ne znam da li je 100% tačno, pročitao sam sa meteo bloga, ptprince napisao.  :)