Nakon ciklona Tamare i rekordnih količina padavina i katastrofalnih poplava, niko nije bio željan kiše. Srećom, nije je ni bilo punih nedjelju dana, gotovo nigdje u zemlji, taman dok se situacija malo stabilizovala.
Za ovaj vikend je došlo do nove destabilizacije vremena. Prvo je u subotu 24.5 bilo lijepih razvoja, uglavnom stacionarnih i sporopokretnih.
Počinje da se muti oko 17h i jedan pljusak prolazi kojih 100m istočnije od mene:
Novi Cb-ovi kasnije kreću da se razvijaju ka jugoistoku. Jedan je baš pozirao i bio fotogeničan:
Iako su oblaci bili gotovo stacionarni, ta linija je nekako počela da se primiče sa jugistoka i uslijedio je iznenadan dolazak shelf oblaka. Slike su skoro neupotrebljive, jer se uveliko smrkavalo:
Oblačnost se primakla dovoljno blizu da padne prvi munjolov ove godine:
U nedjelju nije bilo ničeg zanimljivog, ali zato je danas od ranog jutra mirisalo na nestabilnosti. Do 16h sam pratio oblačnost koja se kretala sa jugozapada, i kad je već prešlo preko Valjeva, odlučim da odem do Kalša da vidim ima li šta da se uslika.
Ta oblačnost je bila već u fazi raspada, ali novi cumulusi su bujali na sve strane:
Ubrzo se pojavila tamna cumulusna linijska oblačnost koja se kretala od zapada ka gradu:
Oblaci su rasli "na oči" i ubrzo je to bio razvijen cumulus tamne baze:
Počinjao je da duva vrlo jak zapadni vjetar i bilo je samo pitanje trenutka kad će oblak da se otvori:
Počinjala je grmljavina, a i sve više je djelovalo kao da će biti grada:
Tek tada se pojavljuju prvi odrazi na radaru:
Novi Beograd nestaje u kišnoj zavjesi:
Kreću krupne kapi, vrlo ubrzo i prva zrna grada, a nakon nekog vremena vrlo jak pljusak sa gradom, pravi downburst:
Jaka radarska refleksija, tačno iznad grada u 17h:
Ubrzo bujice na sve strane:
Trajalo je punih pola sata, od toga 15-ak minuta jakog pljuska sa gradom i jakim vjetrom i još 15-ak minuta laganog pljuska. Bilo je dosta grmljavine. Nemam pojma koliko je kiše moglo pasti za to vrijeme ali siguran sam da je negdje od 20 do 30mm, beogradske AMS su zabilježile uglavnom značajno manje.
Za kraj moj video:
I još jedan sa youtube-a: