I dodje letu kraj ili prevedeno na
en:sumerkilller. Do 2012-e godine je taj termin bio popularan i na našem forumu, verovatno iz zezanja. Od 22-og avgusta nisam čuo da je zagrmelo, samo je u Bratuncu prema jugu 1-og septembra sevalo. Pola septembra je bilo iznad proseka toplo osim period od 5-og do 11-og. Od 11-og do 18-og je bilo sunčano, toplo i suvo. Sve nestabilnosti u zadnjem periodu su potpunosti promašile Valjevo i tako da nije ni kap kapnula niti svetlica iz daleka sevnula. Malo je falilo 13-og uveče, ali ama baš ništa. Priče o olujama u petak i subotu su bile jalove i sve se pomerilo na nedelju
18. septembar.
Dan je bio sunčan, veoma topao i sparan. Oko 17h počinje da se navlači konvektivni sistem sa jugozapada i zapada.
Pored visoke oblačnosti ipak definisan nakovanj na severu je potvrdio nestabilnost atmosfere iznad naše zemlje.
Oko 18h se već opasnije približio konvektivni sistem uz sve jaču grmljavinu i opasnije munje, što je ptice navelo na beg.
Usledio je snažan pljusak uz jaku grmljavinu i žestoke munje. U prvih pola sata je padala veoma jakim intenzitetom, potom je intenzitet opadao u naredna dva sata. U Valjevu je palo najviše kiše u Srbiji 17mm vodenog taloga. Potom je usledilo zatišje pred buru u figurativnom smislu, jer je oko 2h usledilo snažno olujno nevreme i još 20mm vodenog taloga uz strahovito jaku grmljavinu, munje i vetar koji su besneli do 3h, a kiša je nastavila jakim i umerenim intenzitetom da pada do svitanja. Sve u svemu, veoma zanimljiv kraj ovog leta uz dve oluje, grmljavinu i munje. Ukupno je za 12h palo 37mm vodenog taloga. Prošle godine je takodje kraj leta bio uz pljuskove, grmljavinu i ekstra munje 24-og septembra, ali ove godine je završnica leta bila još bolja.
Ja sam prezadovoljan, jer sam ubedjen da ove godine, osim danas, neće biti više konkretnijih nestabilnosti jer sledi dugoročno veći pad i jutarnjih i dnevnih temperature koje neće prelaziti mnogo iznad maksimalnih 20C.
Leto 2016 do vidjenja.
Evo i dva video zapisa munja: