Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Prvi nestabilni dan u 2007 12.1.2007  (Pročitano 2788 puta)

Van mreže Stefano

• Administrator
Prvi nestabilni dan u 2007 12.1.2007
« poslato: 13. Januar 2007. u 01:09 »
"Grmi kad mu vreme nije" ova izreka moze da se primeni upravo na danasnji dan.

Odmah da napomenem da cu postaviti fotke koje sam vec postavio u aktuelne vremenske prilike, jedino sto sam ih tokom veceri obradio u photoshopu kako bi dobile onaj efekat kakav nemaju kada su stock (tj.direktno iz aparata).
Tako da bi voleo da mi kazete, da li vam se vise svidja kada postavljam stock fotke, tj. bez ikakve obrade, ili ovakve u PS ili da ubuduce stavljam i jedne i druge

Kad sam se probudio bilo je Suncano uz 12 C, ali je bilo cumulusa na nebu. Nisam ni predpostavio da ce biti i oluje. Doduse u Beogradu, odnosno u delu grada gde ja zivim oluje nije bilo, ali je bilo u okolini Beograda.

U 14:51h dobijam SMS od Joe-a da je u Novom Sadu bilo oluje i da cumulonimbus ide ka Beogradu.

Oko 15.30h sam izasao ispred zgrade, da vidim kakvo je nebo ka severu i zapadu. Imalo je i sta da se vidi.

Nebo iznad mene je bilo ovakvo

Pratim situaciju na forumu.

Oko 16h ponovo izlazim, ali oluja se vec udaljila prema zapadu.
Kod nas sledi razvedravanje. Ali nebo je idalje poprilicno interesantno.

Pozivam i ostale clanove da dopune moj izvestaj o tome kakva je oluja bila kod njih.

Van mreže Freddy

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #1 poslato: 13. Januar 2007. u 01:54 »
Meni su fotke ovako lepše, jedino ova treća deluje možda malo nestvarno.
Ja i dalje bez foto aparata, a tolike sam pare dao na gluposti   :x
Stvarno šteta, pored mene ima dve osmospratnice sa ravnim krovom i odličnim pogledom. Kišna zavesa prema Zrenjaninu, koju sam danas spomenuo je bila neviđeno dobra, a tek oblak  :o

Što se oluje tiče, kod mene je bilo baš jakog vetra kad su naišli ti oblaci. Možda je palo i par kapi kiše, ali olujni vetar i jako čudni januarski Cu i Cb su bili milina za videti.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #2 poslato: 13. Januar 2007. u 13:58 »
I meni se više sviđaju fotke obrađene u photoshopu ali ne treba preterivati jer onda deluju nerealne, a u aktuelnim vremenskim prilikama više volim da vidim pravu aktuelnu situaciju nego obrađene slike. Ovako su super sem te treće što kaže Freddy.

Ja kada sam tog 12. januara ustao, bilo je oblačno ali se već razvedravalo sa severozapada. Pre nego što sam ustao bilo je kiše. Asfalti su bili mokri i bilo je dosta bara. Ubrzo se skoro potpuno razvedrilo i sijalo je sunce. Krenuo sam na fakultet. Dok sam došao do fakulteta već se naoblačilo opet. Uočio sam crne oblake zapadno od Novog Sada. Pogledao sam radar i video da se formirao cb zapadno od Novog Sada i da jača. Sačekao sam da prođe kako bih snimio radarsku animaciju.
Evo je:

Nakon toga sedim u kancelariji i ni ne obraćam situaciju na vreme jer sam video da je prošao taj cb i ništa se ne dešava. Kolega koji je radio pre podne kreće kući i javlja mi se. Nije prošao minut vraća se u kancelariju užurbano i kaže mi da je napolju nevreme. Odlazim za njim do terasice da vidim šta se dešava. Gomila studenata stoji ispred vrata i ne izlazi napolje. Napolju divlja vetar i sve je crno, a vidim u barama da su počele krupne kapi kiše. Vetar je imao toliku jačinu da se praktično vrata nisu mogal otvoriti. Vraćam se u kancelariju gledam kroz prozor jako se slabo vidi šta se dešava jer od olujnog vetra leti lišće na sve strane. Gore vidim da se radi o pravom cb. Uočavam mamatuse. Pogledam radar i vidim da je smešna mrlja u pitanju.

Vrlo brzo prolazi cb, smiruje se vetar ali i dalje duva povremeno jako. Kiše je palo samo par krupnih kapi. Ubrzo se razvedrava i biva sunčano do kraja dana. Od onog prvog cb-a koji je prošao zapadno vidim da je ojačao i da uslovljava grmljavinu, pa se registruju prve munje u Srbiji 12. januara čini mi se prerano.

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #3 poslato: 13. Januar 2007. u 15:54 »
Joe, jel bilo grmljavine u Novom Sadu?

Van mreže COJA

• **
  • Starost: 36
« Odgovor #4 poslato: 13. Januar 2007. u 16:02 »
Joe pa nisu to mali oblaci, to se samo tako čini....

Pa sjetise samo po ljeti, točkica bude jako mala (50dBza) i grmi, sjeva ko ludo. Kod mene su mamnatusi bili ujutro, nakon prolaska fronte. A onda je opet posljepodne bilo više oblaka, pa se stvorio Cb na istoku

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #5 poslato: 13. Januar 2007. u 17:15 »
Citat: "Stefano"
Joe, jel bilo grmljavine u Novom Sadu?

U Novom Sadu nije bilo grmljavine ili ako je bilo nisam je čuo, ali mislim da nije bilo uopšte grmljavine.

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #6 poslato: 14. Januar 2007. u 04:05 »
Evo jedne fotke koju sam juce nasao na netu od jucersanjeg dana, naravno uz dozvolu autora postavljam je na forum.
Znaci fotka je napravljena na idealnom mestu za fotkanje oluja.
Fotka by Luka, srpski forum na Skyscrapercity.com