Hvala Kimi.
Preksinoć, kada sam sastavljao prognozu, bio sam u veoma nezgodnoj situaciji. GFS je vodio svoju "politiku", GEM isto, večernji EC nije još uvek bio izašao, WRF-ovi mi nisu bili na raspolaganju, jer nisu "pokrivali" termin... Imao sam veoma malo ("svežeg") prognostičkog materijala na raspolaganju. Iako se još uvek nije znalo pouzdano, nestrpljenje i delom tvrdoglavost da napišem prognozu je učinilo svoje. Trebalo je da sečekam još neko vreme, ispostaviće se da se, očekivano (zbog modela visoke rezolucije), već sutradan situacija poprilično "iskristalizovala". Ipak, to je bila prognoza, koja se samo delimično izmenila, a koju sam napisao najbolje što sam mogao u tom trenutku.
No, evo izgleda vremena za područje Srbije do kraja aprila po poslednjim dostupnim izlazima modela:
Danas nas, nakon vedrog i svežeg jutra, očekuje pretežno sunčano i toplo vreme. Vetar će biti slab i umeren, u Banatu i Bačkoj, kao i na planinama južne i zapadne Srbije, povremeno i pojačan, a na jugu Banata (naročito u okolini Vršca) i jak, južni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 23ºC do 26ºC.
Sutra (četvrtak) promenljivo oblačno sa sunčanim periodima i toplo. Na području Bačke, Srema i severa Banata biće uslova za kratkotrajnu kišu u prepodnevnim časovima i poneki izolovani i lokalni pljusak sa grmljavinom posle podne i uveče. Vetar slab i umeren, na području Banata i Bačke, kao i na višim planinama južne i zapadne Srbije povremeno i pojačan, a u okolini Vršca i sa jakim udarima, naročito ujutru i pre podne, južni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 24ºC do 28ºC.
U petak umereno do potpuno oblačno, toplo i vetrovito. Na istoku i jugoistoku više sunčanih perioda, naročito ujutru i pre podne. Veći deo dana (prema sadašnjim izgledima do nekih 14-15h) se zadržava uglavnom suvo uz manju mogućnost kratkotrajnih, izolovanih i lokalnih pljuskova na severozapadu. Vetar umeren i pojačan, u Vojvodini i na višim planinama južne i zapadne Srbije i jak, ponegde u ovim krajevima i sa olujnim udarima, južni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 23 do 28ºC. Kasnije popodne prvo na severozapadu Bačke, do kraja kraja dana i tokom večeri na severozapadu i zapadu zemlje, a tokom noći i na jugozapadu i u centralnim krajevima, jače naoblačenje i zahlađenje mestimično sa kišom i pljuskovima, a na području Vojvodine i Beograda i grmljavinama. Hladni front u vidu slabog i umerenog, u Vojvodini, a naročito na njenom severozapadu, pri prelasku kratkotrajno pojačanog i jakog, severozapadnog vetra u prizemnom sloju će "probiti" kad i u višim slojevima atosfere, te će se početak padavina poklopiti sa (slabljenjem i) okretanjem istog (vetra). U drugom delu noći na krajnjem severozapadu prestanak padavina.
Naoblačenje i zahlađenje sa kišom u subotu će nastaviti veoma sporo da se premešta ka jugoistoku, istovremeno slabeći, te će na krajnji jugoistok, ono stići tek krajem dana. U ovom delu zemlje se očekuje najmanja količina padavina (vrlo malo ili bi se zadržalo potpuno suvo). Konkretnijih padavina će biti samo tokom jutra i to u centralnim i jugozapdnim delovima zemlje. Istovremeno, već od ranog jutra sa severozapada se očekuje razvedravanje, tako da će veče u oblačnom vremenu dočekati samo stanovnici jugozapadnih, južnih, jugoistočnih i istočnih krajeva. Vetar slab i umeren, severozapadni, krajem dana i tokom večeri u slabljenju, osim na istoku. Najviša dnevna temperatura od 13ºC ponegde u centralnim i jugozapadnim krajevima do 21ºC na krajnjem jugu i jugoistoku.
U nedelju nakon svežeg jutra, tokom dana toplije. Iznad većeg dela će preovladavati pretežno sunčano, samo će na jugozapadu, jugu i istoku biti promenljivo oblačno, a na krajnjem jugoistoku i uz uslove za poneki kratkotrajni i lokalni pljusak sa grmljavinom. Vetar uglavnom slab, istočni i severoistočni. Najviša dnevna temperatura od 17ºC do 21ºC.