U razgovoru sa beogradskim forumašima, ovu konvektivnu sezonu, tj. njenu prvu polovinu, sam po (ne)zanimljivosti poredio sa ne tako davnom sezonom 2015.
Ta sezona je prošla bez gotovo ijedne konkretnije oluje u Beogradu, ali se zato nekoliko puta namestilo da imam lep munjolov, pa sam te sezone uslikao mnogo lepih munja iako ozbiljnijih dešavanja nije bilo.
Za razliku od nje, prošla sezona je zaslužila prilično visoku ocenu, ali se tako zadesilo da nisam uslikao nijednu jedinu konkretniju munju. Od kad sam na Miljakovcu imam slabiji pogled iz stana nego dok sam živeo na Vračaru, pa mora dosta toga da se poklopi da bih imao uspešniji lov na munje.
I tako otvaram prvu reportažu ove sezone, simbolično na godišnjicu jakih nepogoda od pre 3 godine. Doduše, učestvovao sam već u reportažama koje su u maju napravili Škomi i Zec. Maj je još i bio zanimljiv u poređenju sa ovim junom, koji osim jedne lepe kiše ama baš ništa nije doneo u Beogradu.
Pred ovaj talas nestabilnosti, videla su se tri zanimjiva dana. Sreda 21. jun i petak 23. jun su imali severozapadna visinska strujanja i to je izgledalo kao idealna prilika da se uslika nešto sa Kališa. Sreda je ispunila očekivanja, ali uslovi za fotkanje nisu bili baš najbolji jer su pljuskovi i vetar krenuli mnogo ispred konkretnije akcije. Veći deo grada je dobio pljuskove, ali ništa spektakularno.
Petak je bio veliko razočaranje. Linijski sistem koji se kretao u severozapadnoj struji od Mađarske se oko Novog Sada podelio na dva dela i sve je zaobišlo Beograd u širokom luku. Nedelja je bila poslednja šansa.
Modeli su neko vreme davali jako dobre šanse za najozbiljnije nevreme u sezoni i to u jugozapadnoj struji, ali onda je dan ranije sve pomerano zapadnije i bilo je jasno da tu od ozbiljne akcije nema ništa, osim eventualnih pljuskova sa grmljavinom u toku noći.
Tako je i bilo, jaka nevremena iz Hrvatske su se premeštala do Bačke i tu je oblačnost slabila, južnije su se povremeno spuštali kraci oblačnosti, ali i to su bile uglavnom izolovane ćelije, koje su kratko trajale. Iskustvo govori da sam najbolje munje lovio baš imao u takvim situacijama. Fotogenične munje i jake oluje nikad nisu išle zajedno, pre svega zbog uzlazne struje i niskih baza koje dobace mnogo ispred nepogode, pa sakriju CG munje.
Odužih sa pričom
Prvi konkretniji odraz se pojavljuje jugozapadno od a oko ponoći:
Pogled iz stana mi nije baš savršen, zgrade smetaju, pa su se munje teško provlačile. Prve uleću:
Obasjavale su lepe formacije, nešto kao pokušaj šelfa:
Onda konačno kreću konkretnije:
Formacije:
I taman kad sam pomislio - to bi bilo to, nije loše za posle toliko vremena, kreću one najbliže, tu u krugu od kilometar-dva.
Zvezda večeri, svakako jedna od boljih koje sam ikad uslikao
:
Ovo veče je dobro došlo da isprobam i kameru novog telefona, da vidim može li poslužiti za ovu svrhu, i rezultati nisu bili baš zadovoljavajući.
Ipak, video zapisi telefonom su sasvim ok. Evo dva:
Radarska animacija prelaska oblačnosti preko Beograda:
Munje:
14 - 00UTC:
I pored mnogo grmljavine, sve je prošlo bez ozbiljnijih padavina. Na teritoriji grada je palo 1-10mm ukupno, kod mene na Miljakovcu neki prosek, možda 5-6mm (AMS Banjica 5mm).
Toliko od mene, nadam se zanimljivijem nastavku sezone, iako period sa najvećim potencijalom polako prolazi. Ne bih se bunio za reprizu 2014.