U Beogradu je danas sparno vreme ili makar meni tako deluje.
Temp. je došla do 30C uz tačku rose oko 17C, dakle nije baš prevelika vlaga ali ...
Ovaj avgust je imao 24 dana sa Tmax>=30.0C (ako sam pogrešio u "brojanju" neka neko koriguje), neću da napišem "tropski dani" iako se to svakako koristi u meteorologiji ali bar meni sama temperatura nije "dovoljan uslov" da bih nešto nazvao tropskim danom ali to nije bitno. Nije bilo vrelih dana sa Tmax preko 35.0C ali je bilo dosta "teških" tj. sparnih dana kada je i 31-32C delovalo neprijatno.
Ovog leta tj. u poslednja 3 meseca prema zvaničnim merenjima za stanicu "Vračar" (iako sama lokacija tj. merno mesto "pripada" opštini Savski Venac jer se nalazi sa "parne" strane Bul. Oslobođenja) ukupna količina padavina je 220mm što je samo malo iznad proseka koji je oko 210mm ali količina padavina u različitim delovima šireg područja Beograda je neujednačena i lokalno je bilo i dosta više padavina.
U svakom slučaju leto u Beogradu je imalo normalnu količinu padavina (određen, ne mali, procenat se "prikupio" nakon nekoliko jakih lokalnih pljuskova ali i to je normalno) ali moj utisak je da leto nije bilo "sasvim normalno"
ali neću da to analiziram -generalno ponovo se pokazalo da nema pouzdane dugoročne prognoze i kada se sada pročitaju razne najave (i "zvanične" i one koje mi pišemo na forumu -doduše ja sam se ulenjio pa sam vrlo malo pisao ali i da jesam sigurno ne bih imao dobru dugoročnu prognozu) može da se vidi koliko puno promašaja je bilo i za prognozu za par dana unapred a kamoli za mesec dana i slično.
* Korekcija: nije bilo 25 nego 24 dana sa Tmax>=30.0C, hvala na sugestiji članu koji je to odmah primetio.