Veliki pozdrav iz Opatije!
U prepodnevnim časovima na autoputu Beograd-Zagreb je bilo tmurno i maglovito, a u Hrvatskoj je povremeno bilo provejavanja snega, no bez zadržavanja na tlu. Većinom je pored puta bilo malog ili makar simboličnog snežnog pokrivača, dok recimo kod Zagreba snega nije bilo ni u tragovima.
Znao sam da će druga deonica, autoput Zagreb-Rijeka, biti neuporedivo uzbudljivija i sa nestrpljenjem sam iščekivao sredinu dana i prolazak kroz Gorski kotar, ali me je ambijent dosta iznenadio. I pre Karlovca je padao konkretniji sneg, no nije se zadržavao zbog pozitivne temperature, ali je sa daljim porastom nadmorske visine ambijent postajao sve lepši. Temperatura je bila u “stabilnom minusu”, sneg se mestimično zadržavao po autoputu, dok je na mahove bilo umerenog snega i guste magle.
Posle Vrbovskog, kod Ravne gore i Lokva, zimski pejzaž kao iz bajke. Raj za snegoljpce. Bilo je 30-40cm snežnog pokrivača pored puta, drveće “ukrašeno” debelim slojem snega, slana i inje svugde i pre svega prelepa, netaknuta priroda ovog područja.
Na samom kraju ovog idiličnog dela, pred ulazak u još jedan tunel, kada je put počeo da se “spušta”, a na prvom mestu gde je postojala mogućnost za zaustavljanje, kod Benkovca Fužinskog, izmerio sam 22-25cm snega, što se uklapa u moju raniju procenu. Bio je dosta debeo sloj leda pri tlu, dok je novog snega bilo 10-ak cm.
Posle tunela i ukupno samo nekoliko kilometara vožnje potpuno drugačiji ambijent uz pogled na delimično osunčano more sa jedne strane i brsko-planinske predele u magli i pod niskom oblačnošću sa suprotne.
Ubrzo se ukazao prelep pogled na Riječki zaliv.
U Opatiji je u popodnevnim časovima bilo veoma prijatno vreme za šetnju, uz sunčane periode. Miris mora koji se širio obalom, galebovi i prelep pogled ka Cresu, te na ostrvu najvišem vrhu Gorice prekrivenim snegom, kao i samoj Rijeci, ostavili su na mene snažan utisak.
Inače, u višim delovima Opatije je jutros (sada već juče ujutru) bilo kratkotrajnog snega po onome što su mi rekli ljudi kroz razgovor.
Statua Devojka sa galebom, kao simbol Opatije i celog Kvarnera, neizostavna je kada je fotografisanje u pitanju.
Pred sam kraj dana došlo je do potpunog naoblačenja, a more se malo uzburkalo. U večernjim časovima je povremeno bilo slabe kiše, a poslednjih sati konstantno pada kiša sa tendencijom pojačanja intenziteta uz bitno smanjenu vidljivost. Već neko vreme je umeren intenzitet padavina, a na udare ima umerenog južnog vetra.
Sutra (tj. već danas) me čeka sumoran dan uz dosta kiše i vetra na daljem putu.