Nakon dužeg vremena, juče je bilo ozbiljnije akcije u većem delu Srbije. Naročito interesantno je bilo na području Vojvodine, uključujući i Beograd sa okolinom, i rekao bih da je u ovoj oblasti to bila najozbiljnija konvekcija još od 2016. godine. Ujedno, to je bila i prva ozbiljnija konvekcija ove sezone, sve do sada se svodilo na izolovane sporadične pljuskove sa grmljavinom.
Nije ovo bilo iznenađenje. Kako se ovaj dan primicao, modeli su jedan po jedan počeli da uvode konvektivne "bombe", koje bi se uz jako smicanje premeštale od južne i jugozapadne Srbije preko centralnih do severnih delova. Tradicionalno u ovakvim situacijama je najbolji posao odradio GFS, dok je podbacio EC koji je tek u poslednjem izlazu pred dešavanja uveo jače razvoje.
Sondažu od 12Z iznad Beograda neću kačiti, jer nije reprezentativna (preniske prizmene tačke rose, a i atmosfera se tek kasnije popodne destabilizovala), pa evo prognostičke GFS-ove za 15UTC u Beogradu:
I pored ograničenog CAPE-a, vidimo vrlo izraženo smicanje i skretanje vetra u pravcu kazaljke na satu sa visinom, od jugoistočnog u prizemlju do jugozapadnog na većim visinama. U najnižim slojevima atmosfere ipak nije bilo jačeg vetra koji bi feniranjem omeo razvoje.
Modeli su davali kasnu aktivaciju i bili su u pravu. Dugo se čekalo na prve razvoje, ali kad je jednom krenulo u kasnim popodnevnim satima, došlo je do prave eksplozije. Tek oko 17h prvi razvoji i grmljavina, dok je oko 18h to već ozbiljnije izgledalo. Praktično uporedo su krenuli razvoji duž zone konvergencije od jugozapadne Srbije, do ove izolovane superćelije u Banatu:
izvor - RHMZIznad Beograda u tim trenucima razvoj kumulusa, a već se i u bazi tih kumulusa videla rotirajuća struktura koja je nagoveštavala potencijal za formiranje superćelijskih oblaka:
Sve sam se nadao da će akcija makar malo poraniti jer sam u to doba morao prema poslu, ali želje mi se nisu ostvarile.
I usput je bilo zanimljivih stvari za fotkanje, koliko sam uspeo u vožnji:
Superćelija u nastanku ka severu:
Ubrzo kreće žurka i u okolini Beograda. Pred početak smene sam uhvatio 10-15 minuta da odem do terase i vidim šta se dešava.
Radarski snimci u tim trenucima:
Moglo se videti na radaru (pogotovo na drugoj slici) da je u pitanju školski primer HP superćelije koja se kretala udesno u odnosu na preovlađujuće visinsko strujanje. I tih desetak minuta su bili dovoljni da zabeležim fotke kakve odavno nisam uhvatio. Pogled nije bio baš savršen na tu stranu, jedna antena je konstantno smetala. A i doba dana je već bilo kad je svakako krenulo da se smrkava, pa je falilo svetlosti za kvalitetnije fotke. Ali ipak je ostalo ovekovečeno:
Superćelija je bila ogromna i nije mogla da stane cela u kadar, pa evo i jedan kraći video:
Jako brzo se kretalo uz vidljivo vrtloženje u bazi oblaka:
Smrklo se skroz, kišne zavese jako blizu, kreće i olujan vetar i jaka grmljavina:
Usledio je silovit downburst uz poneko zrnce grada i udare vetra koji su dostizali i 22m/s. U toj turi je za kratko vreme na aerodromu palo 12mm. U gradu je bilo i krupnijeg grada. Nažalost, nisam uspeo više ništa da usnimim ili fotografišem, jer sam već tada bio u gužvi sa poslom.
Videlo se da to nije bilo sve što je mislilo i da su nove ćelije sa juga tek pristizale. Sve se to lepo vidi na animaciji koju je Bart napravio:
Vidi se lepo da je sve počelo uz pojedinačne izolovane superćelije i višečelijski sistem na jugozapadu, da bi se kasnije uveče sve spojilo u jedan ogromni mezoskalni konvektivni sistem (MCS).
U Beogradu naredna tura prošla bez olujnog vetra i grada uz obilne pljuskove i jako puno grmljavine. Nakon toga je bilo još natapače uz povremenu grmljavinu. Pala je obilnija kiša koja ovog puta nije bila potrebna naročito. Količina padavina na području grada prilično ujednačena, uglavnom 25-30mm. Na Vračaru zvanično 25mm, na aerodromu 29mm.
Reportaži prilažem još i ukupne munje sa animacijom koje je napravio Škomi:
Sve u svemu, jedan konvektivni događaj za pamćenje. Kako to vole da kažu po fb stranicama, pravi "supercell outbreak".
Pristizalo je juče i dosta materijala, kako na forumu, tako i na stranicama Severe Weather Europe i ostalim slične tematike. Naleteo sam na mnoge odlične fotografije superćelija po Banatu. S obzirom da sam u naslovu teme ostavio prostora za celu Srbiju, ne bi bilo loše da dopunimo reportažu sa što više materijala od jučerašnjeg dana, da ostane ovde ovekovečeno.
Nažalost, ovakva dešavanja nisu mogla da prođu bez štete od grada i olujnog vetra. Ali to je priroda i protiv nje ne možemo. Ostaje da se nadamo da šteta nije velika i da će biti brzo sanirana.