22.07.2023.Došlo vreme da privodim kraju i ovu reportažu. Retko kada se desi da baš istim područjem dva dana za redom prođu jaka nevremena, pa je bilo za očekivati i po logici stvari, a i po modelima da sva glavna dešavanja u subotu odu sprat južnije.
Termin "superćelija" se toliko odomaćio i zloupotrebljavao u medijima ovih dana, da je i meni više postalo muka da pominjem taj izraz. Pogotovo me kao meteorologa nerviralo kad su se oluje od srede i petka nazivali superćelijskim iako, barem na teritoriji Srbije, to po svojoj prirodi nisu bile.
Ali na prave superćelije je došao red u subotu 22.07.2023. Bio je to pravi "supercell outbreak" kako ga zovu stormčejseri. Izbrojao sam oko 15 superćelija na teritoriji Srbije, od kojih su dve bile levo-skrećuće, ostale desno-skrećuće.
Najjače je, u skladu sa prognozama, pogođen deo duž Zapadne Morave i dalje ka Nišu, ali je bilo izuzetno jakih superćelija i severnije, pa je najjači odraz neočekivano zabeležen iznad Zaječara.
Što se tiče Beograda, zaista nisam očekivao da može neka da se formira i ovde i dobaci, prognostički materijal nije upućivao na to, već su modeli više gurali priču sa višećelijskim sistemom u večernjim satima nalik onom od prethodnog dana. Međutim, kad je popustila inverzija i krenuo razvoj negde na tromeđi Srbija-BiH-Hrvatska, u sklopu tog razvoja je uspela da se odvoji jedna manja superćelija kod Šapca. I u nekoj blagoj zapad-severozapad struji se uputila pravo ka Beogradu:
Imao sam dobar pogled na tu stranu pa sam ispratio celu evoluciju:
Tek tada počinje da se jasno vidi struktura i nije bilo sumnje da je u pitanju bila lepo definisana superćelija sa jasno odvojenim mezociklonom, svako jedna od lepših koje sam ikada dokumentovao:
I vizuelno, a i po radaru je bilo jasno da ide najjačim delom ka ovamo. Nije pokazivala ni znake slabljenja ni jačanja već neko vreme:
Najpre je krenuo slab pljusak uz grad čija je veličina dostizala zrno lešnika, ali nije bio ni previše gust niti je dugo trajao. Ubrzo zatim potop bez jačeg vetra, ali sve ukupno je jako kratko trajalo, možda malo više od 5 minuta. I palo je svega 8mm.
Evo i jedan video zapis:
Radarski snimak u trenutku dok je prelazilo iznad južnih delova Beograda, videla se rotacija:
Animacija prelaska preko Beograda:
Nakon prelaska superćelije, sondaža je pokazivala termički granične uslove, ali dinamički izuzetno povoljne za formiranje ovakvih oblaka:
Analizirajući radarske slike od juče, rekao bih da je ovo bila najsevernija, pa ujedno i najpitomija superćelija koja se formirala tokom dana i jedna od retkih koja nije davala krupan grad.
Kasnije uveče je stigao očekivani sistem sa zapada. Ovoga puta je u skladu sa očekivanjima jači deo uz HP superćeliju na krajnjem jugu sistema je prošao južnije od Beograda, dok je Beograd kao i veći deo Vojvodine dobio mirne pljuskove sa grmljavinom.
U Beogradu osim izuzetno jake grmljavine ništa spektakularno. Na kratko je bio jak pljusak i prilično dugotrajan umeren, pa natapača. Kod mene je dodalo još 10mm, dok je u centru palo nešto više - ukupno 20mm zajedno sa popodnevnom turom.
Radarske animacije:
U nedelju 23. jula su se razvoji premestili još za sprat južnije, pa je nekoliko jakih izolovanih superćelija prešlo preko krajnjeg juga i jugoistoka naše zemlje.
Sve u svemu, bila su ovo tri luda dana i ne pamtim toliko konvektivne akcije u celom regionu uz toliko jakih i rasprostranjenih oluja. Jednostvano, termički i dinamički parametri na širem području su se poklopili kako nisu već godinama unazad.
Još kad se tome doda superćelija u Vojvodini pre 10-ak dana i vrlo moguća nova jaka nevremena u utorak i sredu, biće ovo jedan jul za pamćenje u konvektivnom smislu.
Što se tiče Beograda, iz tri ture ukupno zlata vrednih 40-50mm na teritoriji celog grada i okoline. Nažalost, vetar je u prvom naletu u sredu napravio veliku štetu, ali sve će se to srediti. Mračnu senku na ove konvektivne događaje stavlja tragedija koja se dogodila za vreme oluje u Novom Sadu u petak.
Toliko od mene. S obzirom na naslov, ostavio sam prostora za dopune iz drugih delova zemlje, pa izvolite.