Vala se ispadalo za sve pare kod tebe u ovom mesecu. I Vračar je dodao još 9mm sinoć, tako da je zvanična količina padavina ovog avgusta u Beogradu (87.7mm) gotovo identična kao u avgustu prošle godine (89.7mm).
Po pitanju te neke mikro-raspodele na nivou Beograda, mene je ovaj mesec izuzetno podsetio na recimo septembar prošle godine kada su u svim konvektivnim situacijama potopi prelazili preko severnih delova grada, centar grada rubno kačili, a južne delove grada obilazili.
Tako je kod Škomija ovog avgusta palo 123mm, malo južnije na Vračaru 88mm, dok je kod mene (ako sam dobro beležio i presabrao pomoću kišomera) palo ukupno 68mm (više od polovine te sume samo 5. avgusta), a još malo južnije u Pinosavi prema relativno pouzdanoj AMS 40mm (gotovo sve 5. avgusta). Ogromne razlike, nekako karakteristične za drugu polovinu leta. Znamo da to obično "dođe na naplatu" zimi kod onih snegova na graničnim temperaturama.
Kad smo već kod sabiranja padavina, i ovo leto i ova godina u Beogradu jako blizu višegodišnjih proseka, a zanimljivo je istaći da nijedan mesec od početka godine nije imao neko preveliko ni pozitivno ni negativno odstupanje u odnosu na prosek što se prilično retko dešava. Naravno, ovo pričam za Beograd, za veliku većinu gradova ne važi.