Autor Tema: Jun 2024 - konvektivna dešavanja u Beogradu  (Pročitano 2064 puta)

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 23.009
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Jun 2024 - konvektivna dešavanja u Beogradu
« poslato: 16. Jun 2024. u 15:02 »
Prošlo je skoro godinu dana od kad je objavljena poslednja reportaža na forumu. Ovaj deo foruma polako zamire, pa sam rešio da prekinem taj post. Možda nijedan pojedinačni događaj po materijalu koji sam dokumentovao ne zaslužuje samostalnu reportažu, ali ovako kad se nakupi, ima i više nego dovoljno materijala.

Reportaža će biti uglavnim biti posvećena dva glavna događaja 2. i 11. juna uz rekapitulaciju zanimljivih dana u međuvremenu.

Početak proleća je obeležio veoma toplo i suvo vreme, a prvo konvektivno dešavanje se u mom kraju dogodilo 25. aprila kada je zabeležen pljusak sa grmljavinom.
Maj je prošao u drugačijem ritmu, bio je prilično kišovit mesec, a počeo je sa nesvakidašnjim potopom kada je u 2 dana palo gotovo 100mm kiše. Ipak, dosta košave i prohladno vreme uslovili su da u konvektivnom smislu ne bude naročito zanimljiv mesec, pa je u celom mesecu kod mene zabeležen jedan jedini pljusak sa grmljavinom i to 21. maja uveče nakon olujne košave.

Jun je počeo u drugačijem ritmu i u konvektivnom smislu barem u svojoj prvoj polovini opravdao epitet statistički najnestabilnijeg meseca u godini.

Već 1. juna je pomalo neplanirano jedan razvoj prešao preko severnih delova grada, a kod mene se u par navrata začula grmljavina:







Ipak, po prognozama je delovalo da je to samo uvod u ono što sledi u naredna dva dana.
Delovalo je da je 3. jun dan koji donosi glavna dešavanja, ali i 2. jun je imao potencijala.

2. jun je prilično iznenadio na kraju. Zbog isfenirane atmosfere, tokom dana nije bilo ni kumulusa ni bilo kakvih naznaka da se išta sprema. Tek u večernjim satima sondaža od 18Z je otkrila lep profil temperature i vlage uz dosta smicanja, a uz kasniji porast tačke rose na oko 15°C, MLCAPE je dostizao prognozirane vrednosti od ~1000J/kg.



Na talasu koji se iz Bosne kretao ka nama se formirala relativno slaba masa konvektivne i slojaste oblačnosti, a sa ulaskom u Srbiju u nestabilnijoj vazdušnoj masi od Valjeva pa nadalje se na južnom kraku formirala superćelija u pravom smislu te reči. Lepo se videlo na animaciji kako je taj deo "zavrnuo u desno" i otišao pogađajte gde - pa pravo na Beograd.



Formacije su bile spektakularne i nisam mogao prežaliti što ovakva oluja nije prešla preko dana jer bi ovo bila jedna od mojih najefektivnijih reportaža. Ovako su munje povremeno obasjavale prelepe formacije i vrlo izražen wall-cloud:



















Usledio je jak pljusak sa učestalom grmljavinom i olujnim udarima vetra, na momente pravi downburst. Evo jedan gif:



Evo i jedan nešto duži kompozitni video:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=wd_mjSsW1cE" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=wd_mjSsW1cE</a>

Kod mene je za 10-ak minuta AMS zabeležila 18mm uz maksimalni intenzitet od blizu 100mm/h. Štete u mom kraju od ovog nevremena nije bilo, ali neki dan kasnije dok sam šetao po šumi kod Sremčice (malo južnije od mene) video sam dosta oborenog drveća i grana. Po radaru bi trebalo da je tuda prešao najjači deo oblačnosti.



Mislili smo da je sve što se dešavalo 2. juna uveče bio samo uvod u konvektivno još aktivniji 3. jun kada je ESTOFEX veliki deo Srbije stavio u level 3.
Međutim, taj dan nije išao po prognoziranom planu. Slojasta oblačnost uz dobre padavine se zadržala duže nego što se moglo očekivati. Kod mene na Miljakovcu je palo 8mm.

Jako nevreme je toga dana uspelo da se formira na severu Bosne i ogromna superćelija je prešla preko juga Bačke. Olujni front od te oluje je pokušao nešto da inicira i u ovom delu, ali videlo se da fali energije i ništa konkretno nije uspelo da se formira:



Pogled na ukupne munje 2. i 3. juna:



Poslednji nestabilan dan u tom talasu je bila sreda 5. jun, ali taj dan Beogradu nije ništa zanimljivo doneo osim udaljenih pozerskih Cb-ova.



Toliko za sada, sledi druga epizoda.
« Poslednja izmena: 16. Jun 2024. u 17:08 Milosh »


padavine u avgustu 2024:
AMS Miljakovac 1.3mm
prosek (Vračar) - 55.1mm

padavine u septembru 2024:
AMS Miljakovac - 102.6mm
prosek (Vračar) - 58.6mm

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 23.009
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Jun 2024 - konvektivna dešavanja u Beogradu
« Odgovor #1 poslato: 16. Jun 2024. u 18:00 »
Idemo dalje. Usledilo je jedva 4 vezana stabilna dana, da bi od 10. do 13. juna usledio period koji se na nivou zemlje može smatrati vrhuncem dosadašnjeg dela konvektivne sezone. Imali smo situaciju da su se preklopili ozbiljni dinamički i termički parametri, pa je veliki broj superćelija prešao tih dana preko Srbije. Zanimljivo je da višećelijskih linijskih ili bow echo sistema gotovo da nije ni bilo iako je sinoptički situacija podsećala na jul prošle godine kad su takvi sistemi dominirali.

Sve je počelo u ponedeljak 10. juna kog su obeležili neverovatni parametri kakvi se retko viđaju. Beogradska sondaža od 12Z je bila nešto što se retko viđa:



Međutim sredinom dana je probio fenski jugozapadni vetar i značajno stabilizovao atmosferu pre nego što je nešto konkretnije uspelo da se formira, pa je po Vojvodini bilo samo izolovanih pljuskova sa grmljavinom, a pravi konvektivni sistem se formirao u Rumuniji, odmah sa druge strane granice.

Uveče sa ponovnim probijanjem severozapadnog vetra se zona konvergencije pomerila južnije, pa je bilo lepih razvoja po Bačkoj i Sremu. Beograd je ostao južnije od svih tih dešavanja, pa smo mogli samo da vidimo udaljene razvoje dok se još nije smrklo:



Najbliža ćelija je prošla preko Padinske skele i Škomi je imao dobar pogled na taj oblak sa zanimljivom bazom, pa se nadam da će dopuniti reportažu kad stigne.

11. juna ujutru, Beograd je osvanuo tu dokle je dobacila nestabilnija vazdušna masa prethodnu noć, pa su se uz sunce jako brzo formirali razvijeniji kumulusi:



Već pre 11h i prvi Cb zapadnije:





Oblačnost se širila ka Beogradu i bilo je sve više uzlazne struje ka zapadu, pojavile su se tamne baze:









Izostale su atraktivne formacije, ali su se pojavile guste kišne zavese i grmljavina je bila sve učestalija:







I pored izostanka formacija, po kišnim zavesama se videlo da ovo neće biti običan pljusak sa grmljavinom već da se sprema pravi potop:





Uz strahovit downburst, bilo je i solidno krupnog grada veličine graška:





<a href="http://www.youtube.com/watch?v=G_lqxDAqAJQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=G_lqxDAqAJQ</a>

Oblak nije bio velikih dimenzija, ali je najjačim delom prešao preko ovog dela Beograda:





Na animaciji se moglo videti da je oblačnost preko Beograda bila u fazi transformacije iz višećelijske u superćelijsku. Kod mene po formacijama ne bih rekao da je još uvek bila superćelijska, mada je radarski delovalo. Istočnije od Beograda je to bez sumnje bila superćelija, naročito od Smedereva ka Kovinu i Kostolcu:



Kod mene je za manje od 10-ak minuta AMS zabeležila 14mm. Međutim i to je podatak koji treba uzeti sa rezervom jer se pod naletima olujnog vetra i jake kiše i grada stanica bila blago nakrivila (nije stajala uspravno kako treba), tako da nije isključeno da je tu u konačnom zbiru bio i koji mm više. Ipak i 14mm za tako kratko vreme predstavljaju ozbiljnu količinu kiše, pa je po kraju bilo mnogo bujica, dosta šljunka i blata na sve strane.

Oluja je prošla oko podneva i stabilizovala atmosferu za nastavak dana, pa je kasnije popodne jača superćelija prošla dosta južnije dolinom Zapadne Morave.

Ukupne munje u ponedeljak (crvene i narandžaste) i utorak (žute i bele):



Po prognozama je izgledalo i da je ovaj utorak bio samo uvod u sredu i četvrtak kada su parametri bili još luđi.
Međutim, sreda je na kraju prilično podbacila u odnosu na očekivanja u većem delu zemlje, pa je uglavnom bilo slojastih padavina, kod mene na Miljakovcu 7mm lagane natapače bez konvekcije u blizini.

Četvrtak 13. jun je, naprotiv, nadmašio očekivanja pa smo u centralnoj i istočnoj Srbiji imali ono što se u Americi zove "supercell outbreak" u pravom smislu te reči. Više jakih superćelija je prošlo Srbijom, a najjače su pratile Dunav oko Đerdapa i jedna na jugu Šumadije koja je najjačim intenzitetom prešla preko Kragujevca.



Kao što se može videti i po animacijama, Beograd je ostao tik severnije od glavne oblasti dešavanja u ohlađenoj vazdušnoj masi, gotovo bez sunca tokom celog dana. Od ostataka tih južnijih razvoja bilo je pljuskova sa grmljavinom i natapače u više navrata, pa je u mom kraju uspelo da se skupi i više nego lepih 12mm (ukupno 33mm u tri dana (14+7+12), a zanimljivo je da je u centru bilo značajno manje - 17mm (6+6+5) ). Može se reći da je od razvoja ovog juna u Beogradu sa okolinom Miljakovac izvukao neki maksimum.

Ništa tu atraktivno nije bilo da se uslika iz Beograda u četvrtak, uglavnom tmina i sivilo pored jake grmljavine:



Ukupne munje u sredu (crvene i narandžaste) i četvrtak (žute i bele):



Petak je doneo stabilizaciju vremena koja će po svemu sudeći potrajati (pod uslovom da večeras nešto ne iznenadi). Videćemo da li je ovo bilo sve što je ovaj jun imao da nam priredi ili će biti još akcije u poslednjoj nedelji meseca.

PS. Uvek su svi dobrodošli da dopune reportažu svojim fotkama, videima, izveštajima, analizama...
« Poslednja izmena: 16. Jun 2024. u 18:11 Milosh »


padavine u avgustu 2024:
AMS Miljakovac 1.3mm
prosek (Vračar) - 55.1mm

padavine u septembru 2024:
AMS Miljakovac - 102.6mm
prosek (Vračar) - 58.6mm

Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.525
  • Lokacija: Novi Beograd
Odg: Jun 2024 - konvektivna dešavanja u Beogradu
« Odgovor #2 poslato: 17. Jun 2024. u 18:11 »
Odlična reportaža! Fotke i opis vrhunski, nemam šta da dodam. ;)

Jedan deo konvektivnih dana nisam bio u Srbiji pa nisam sve ispratio, ali ubaciću ovde moje postove sa aktuelnih od 4., 10., i 11. juna:

Ovo je danas skroz solidno izgledalo. Oblak je bio fotogeničan, e sad što nije prešao preko BG-a jbg :grin: bitno da je bio atraktivan posle onog oktobarskog sivila u prvom delu dana.





Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Evo ga ;) (fotkao oko 16h)





Opasno je izgledao iz daljine.









Jutro obećava ;)



Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Ozbiljna pljuščina na Novom Beogradu. Rekao bih da je bilo grada u okolini jer je takav bio zvuk, ali kod mene ga nije bilo.





Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 23.009
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Jun 2024 - konvektivna dešavanja u Beogradu
« Odgovor #3 poslato: 17. Jun 2024. u 22:28 »
Hvala na dopuni Stef, super su fotke!  :tu:


padavine u avgustu 2024:
AMS Miljakovac 1.3mm
prosek (Vračar) - 55.1mm

padavine u septembru 2024:
AMS Miljakovac - 102.6mm
prosek (Vračar) - 58.6mm

Van mreže skomimaster

  • ***
  • Poruke: 3.153
  • Starost: 31
  • Lokacija: Beograd-Borča (72m n.v.)
    • AMS Beograd - Borča
Odg: Jun 2024 - konvektivna dešavanja u Beogradu
« Odgovor #4 poslato: 05. Jul 2024. u 11:26 »
 ^^ Miloše, sjajna reportaža!  :laie: Odlično sumirani dani, korisni podaci i prelepe fotke! Stefano, odlična dopuna reportaže, vrh fotke! Definitivno vrlo dinamična prva polovina juna, nakon konvektivne uspavanke u maju.

Dnevni razvoji 1. juna su za dlaku omašili moj kraj, na rubu pljuskova nacedilo je 1.5mm, kod Pauna malo severnije palo je skoro 7mm.

Superćelija 2. juna uveče donela je spektakularne formacije, jak pljusak i jak vetar, dosta električne aktivnosti, nekoliko gromova je puklo u blizini pa je nestalo struje. Par fotki:











Pozerski kumulonimbus u okolini Smederevske Palanke 5. juna, uz vedro nebo u okolini spektakularno je izgledao, Avala je naspram Cb-a delovala kao mrvica:













A evo i zanimljive ćelije koja je prošla malo severnije preko Padinske Skele 10. juna uveče:













Vrlo dinamičan jun na nivou zemlje, a definitivno i na području Beograda, ali Borču nije htela (ili je poštedela) konvekcija ovog juna, sve je prolazilo okolo, kačilo rubom ili u fazi raspada, osim superćelije na početku meseca. Ipak, daleko od toga da je bilo suše, kod mene je u junu palo 60mm, a kod Pauna 62mm.