Nisam toliko stručan sa softverima ovoga tipa, pa me zanimalo da li iko od vas zna kako je moguće kreirati/generisati mape sa izolinijama/konturama, tj. da li postoji onlajn, amaterski ili profi softver toga tipa.
E sad, da budem precizniji na šta mislim. U prethodnih pola godine ili više se na sajtu RHMZ-a ažuriraju podaci sa padavinskih i klimatoloških stanica sa ukupnim padavinama za prethodna 24h. Tako smo dobili prilično gustu mrežu stanica iz koje se može doći do sasvim reprezentativne prostorne raspodele padavina. Ono što sam ja zamislio je ukoliko postoji mogućnost da se samo na podlozi karte tipa google maps unesu koordinate svake od stanica, zatim vrednost promenljive (u ovom slučaju količina padavina) i da se na osnovu unešenih vrednosti automatski generišu izolinije i prostor izmežu njih oboji tako da se na kraju dobije nešto ovog tipa:
Ono što bi bilo idealno je kad bi mogao da se zadrži neki "template" sa lokacijama stanicama, da ne moraju da se unose svaki put iznova, već da se jednostavnim unosom promenljive svaki put iznova generiše karta. Krajnji cilj svega ovoga je, ne samo da dobijemo preglednu i reprezentativnu kartu prostorne raspodele osmotrenih padavina, već i da one posluže kao svojevrsna verifikacija modela. Da analiziramo poslednje izlaze modela i na kraju ih na neki način i ocenjujemo videvši koji je model najbolje "skinuo" situaciju, npr. od ovog poslednjeg cikona.
Ja sam ovih dana dosta guglao ne bih li našao nešto ovoga tipa, ali na kraju ništa nije bilo ono što sam zapravo tražio. Koliko me sećanje služi Dejo je nekada ranije na forumu postavljao karte ovoga tipa? Ima li neko ideju, predlog?