Malo mogućem zagrevanju PV-a i mogućem događaju SSW-a, sveži podaci 27.12.2021. Анализа и прогнозе арктичких осцилација и поларних вртлога:Резиме на једноставном језику
Док сам расправљао, осећам да се атмосфера приближила рачвању на путу за зиму. Први пут је свеукупно хладније решење док други пут значи свеукупно блажи остатак до зиме. Остајем у недоумици како ће се зима развијати у наредним недељама. Међутим, уверен сам да ће се растегнути поларни вртлог појавити почетком јануара и стога очекујем да ће се хладне температуре у западној Северној Америци проширити на исток током прве две недеље јануара. Иако модели пружају малу или нестабилну подршку за моја очекивања.
Утицаји
И даље сам збуњен због продуженог периода у коме стратосфера и тропосфера остају неповезане. У претходна три блога сам расправљао, барем за мене, о томе како зима еволуира одавде је стигла до рачвања на путу и могу да видим два различита пута са веома различитим исходима. Први пут је догађај спајања тропосфера-стратосфера-тропосфера (ТСТ) који се краткорочно карактерише релативно хладним периодом широм континената северне хемисфере (НХ), али прелази у продужени период јаког поларног вртлога (ПВ), позитиван АО/НАО и широко распрострањене релативно благе температуре широм НХ континената почевши највероватније средином јануара.
Други пут је где релативно хладан период широм НХ континената крајем децембра и почетком јануара поремети свеукупни благи догађај ТСТ спајања. Уместо тога, ми смо на самом почетку догађаја ТСТ спајања који фаворизује поремећенији ПВ и остатак зиме је генерално хладнији од првог пута. У овом другом путу или сценарију, предстојећи хладни период не би био континуиран, већ би такође прешао у блажи период средином и крајем јануара, али би се значајно ослабљени ПВ спојио на површину што би довело до потенцијално и продуженог хладног периода у касну зиму. . И за мене је фрустрирајуће барем то што још увек нисам сигуран у један сценарио над другим.Гледајући најновију графику геопотенцијалних аномалија висине поларних капа (ПЦХс) (погледајте слику 11 ), ПЦХ у стратосфери су били све топлији и могли би чак постати мало топлији у првој недељи јануара, што указује на поремећај опште благог ТСТ-а. догађај спајања. Ово би барем омогућило хладнију другу половину зиме за САД источно од Стеновитих планина, делове Европе, а можда чак и источну Азију (источна Азија може остати хладна без обзира).
Оно у шта сам више уверен ове недеље него претходне две недеље је да ће се догађај растегнутог поларног вртлога (ПВ) десити почетком јануара. ГФС предвиђања почињу да еволуирају у препознатљивију конфигурацију/образац повезан са растегнутим ПВ-ом. Видети Цохен ет ал. 2021 за композите стратосферске и тропосферске циркулације током продужених ПВ догађаја. У стратосфери, прогнозе динамичког модела доследно показују гребенасте/високе притиске између источног Сибира и Аљаске, јасно растегнути ПВ и снажан попречни поларни ток од Сибира до Канаде (видети слику 13 ). У тропосфери неки импресивно појачани гребени/високи притисак преко Аљаске и у Бофортово море заједно са низводним удубљењем/ниским притиском у источној Канади (види слику
. Али чак и са овом повољном циркулацијом за хладне температуре источно од Стеновитих планина, модели настављају да се придржавају хладноће у западним Сједињеним Државама и размишљају о томе да ли се хладноћа икада пресели у централне и источне САД. Мислим да сам био прилично доследан у изражавању својих очекивања да се хладноћа помера на исток. Нисам сигуран зашто модели и даље толико оклевају да помере хладни исток, али то би могло бити повезано са Ла Нињом/негативном пацифичком децедалном осцилацијом/Маден Јулиан осцилацијом која је застала у фази седам надјачавајући друге сигнале.
Као што сам поменуо прошле недеље често након продуженог ПВ догађаја, ПВ може брзо да ојача. Мислим да би релевантан пример за ову зиму била зима 2019/20. Продужени ПВ догађај у децембру прешао је у рекордно јак ПВ у јануару и фебруару. Тренутно, не видим понављање. Овог датума 2019. ГФС је већ предвиђао ниске геопотенцијалне висине у централном Арктику и драматично загревање у целој северној Евроазији осим у источном Сибиру. Иако је хемисферни образац мање него оптималан за ометање ПВ-а, мислим да ће релативно ниске температуре широм северне Азије вероватно опстати и да ће вршити неку врсту обртног момента на ПВ. Да ли ће бити довољно да смислено поремети ПВ, да будем искрен не знам.Укратко, још увек постоји много неизвесности како се временски образац развија широм северне хемисфере после недељу дана. Највише сам уверен у растегнути ПВ који би требало да повуче хладни ваздух западне Северне Америке источно од Стеновитих планина барем у регион Великих језера, али динамички модели не подржавају ову идеју. Не мислим да растегнути ПВ подржава ниске температуре у Европи, али изгледа да би хладан ваздух у западној Азији могао бити доступан за одлазак у источну Европу. Тропосферски одговор на растегнути ПВ је обично две недеље или мање, а температуре би постале блаже касније у јануару, без обзира на то. Касније у јануару или у фебруару могло би доћи до још једног растегнутог ПВ-а, значајнијег ПВ поремећаја у вези са изненадним загревањем у стратосфери (ССВ) или јачим ПВ од нормалног. Било који од два ПВ поремећаја би фаворизовао свеукупни хладнији образац са хладноћом фокусираном у Северној Америци за растегнути ПВ, али широм северне Евроазије за ССВ. Снажан ПВ би фаворизовао општи блажи образац.
Живи од ПВ, умри од ПВ. Волео бих да имам нешто дубље да кажем, али ово остаје тако изазовна зима за разумевање и предвиђање. Изненађен сам како ЕПС већ неколико недеља доследно предвиђа јак до веома јак ПВ. Признајем да је овај сценарио вероватан са растегнутим ПВ усмеравањем који одбија било какву енергију уздизања даље од ПВ-а омогућавајући му да ојача. Као што сам раније поменуо, очекујем да ће релативно ниске температуре у Азији смањити вероватноћу овог сценарија. Само ћу завршити да је то не само изазовна прогноза за мене, већ и за динамичке моделе и надам се да ће, ако ништа друго, то бити одлично искуство учења.Ажурирање средом
Нема много промена од понедељка и даље смо уверени да смо на почетку растегнутог поларног вртлога, иако има нека битна одступања од идеализованог случаја који произилази из сложених догађаја многих догађаја. Развијамо нову дијагностику за дневну производњу коју сам користио за рад у припреми који показује вртложне (разлику од зонске средње) геопотенцијалне висине и флукс таласне активности (ВАФ) у зонском и вертикалном правцу. Није баш спреман од ударног термина и треба га модификовати, али данашња радња јасно показује ВАФ навише изнад Азије, одбија се од поларног вртлога и окреће се надоле преко Северне Америке, што је препознатљиво ширење енергије растегнутог ПВ-а или „рефлективног“ догађаји. Дугорочан
30–дан
Најновија графика аномалија геопотенцијалне висине поларне капе (ПЦХ) тренутно показује хладне/негативне ПЦХ у целој стратосфери и топле/позитивне ПЦХ у тропосфери ( Слика 11 ). Највећа негативна одступања су тренутно и предвиђа се да ће ослабити до неутралног у горњој стратосфери ( Слика 11 ). Тренутно су стратосфера и тропосфера одвојене и чекају да се спајање настави, мада за мене остаје отворено питање како тачно. Нормални до изнад нормалних ПЦХ предвиђени ове недеље у доњој тропосфери су у складу са предвиђеним негативним површинским АО ове недеље и негативним до неутралним АО следеће недеље ( Слика 1 ).
Предвиђа се да ће вертикални ток таласне активности (ВАФз) из тропосфере у стратосферу или транспорт топлоте ка полу у стратосфери остати нешто активнији до средине јануара ( Слика 1 2 ). Пораст ВАФз је у складу са недавним и предвиђеним Уралом и источно од Урала ове и следеће недеље ( Слика 1 2 ). Међутим, позитивне ВАФз аномалије су релативно слабе, а јак поларни вртлог би требало да остане нормалан до јак до средине јануара, као што сугеришу скоро нормални до релативно хладни стратосферски ПЦХ. Иако и даље верујем да ће се растегнути поларни вртлог догодити почетком јануара, тако да је нешто за гледати.У краткорочном периоду предвиђа се да ће активни ВАФз бити мали, што омогућава ПВ да остане релативно јак са ПВ центрираним у близини Гренланда друге недеље јануара ( Слика 13 ) са упорним позитивним стратосферским АО у наредне две недеље ( Слика 11 ). Међутим, јачање поларног стратосферског гребена у близини Дателине са додатним загревањем које се љуља ка истоку од Евроазије сугерише растегнути ПВ ( Слика 13 ). У ствари, снажан попречни поларни ток од Сибира до Канаде изгледа више канонски растегнути ПВ.