Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Šifarnici za opis vremena  (Pročitano 4222 puta)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Šifarnici za opis vremena
« poslato: 02. Jul 2009. u 13:28 »
Interesantno,sada i RHMZ osmotreni podaci su počeli da beleže grmljavinu bez padavina u opisu vremena,eto jedna novina od njih  :D :) ;)
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Kimi

• Moderator
Re: Šifarnici za opis vremena
« Odgovor #1 poslato: 02. Jul 2009. u 13:49 »
U pravu si Kimi... Bilo je i krajnje vreme da ovu kategoriju pojava uvedu u "opis vremena"...

Apsolutno se slažem  :) ;)!!!!

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #2 poslato: 02. Jul 2009. u 14:05 »
U pravu si Kimi... Bilo je i krajnje vreme da ovu kategoriju pojava uvedu u "opis vremena"...

Postoji jedinstvena šifra u SYNOPu koja opisuje samo grmljavinu. Imamo je u našoj SM bazi (kakvoj god da je), pod šifrom 17. To je grmljavina bez padavina.
Ne znam kakav šifarnik postoji za opis vremena u RHMZu, ali prilično je nabacan i vrlo malo odgovara SYNOPu. Naročito je gaf pojava opisa padavina 'Grmljavina sa gradom', što je ustvari (poredeći sa SYNOPima) tek jaka grmljavina sa padavinama (šifre 97 i 98). Za jaku grmljavinu sa gradom postoji posebna šifra (99), a nešto se ne sećam da ju je neka stanica skoro koristila, naročito ako je za to imala razloga. Jedino ako je neko greškom to šifrovao za opis vremena, što se dešava prilikom kucanja SYNOPa.

Edit: Sećanje je varljiva stvar, a baza podataka druga. Pregledajući SYNOPe iz proteklih godina, ova šifra (99) se javlja 3 do 10 puta godišnje, i to uglavnom u junu, ređe julu ili avgustu.
« Poslednja izmena: 02. Jul 2009. u 14:32 ptprince »
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #3 poslato: 02. Jul 2009. u 14:11 »
Postoji jedinstvena šifra u SYNOPu koja opisuje samo grmljavinu. Imamo je u našoj SM bazi (kakvoj god da je), pod šifrom 17. To je grmljavina bez padavina.
Ne znam kakav šifarnik postoji za opis vremena u RHMZu, ali prilično je nabacan i vrlo malo odgovara SYNOPu. Naročito je gaf pojava opisa padavina 'Grmljavina sa gradom', što je ustvari (poredeći sa SYNOPima) tek jaka grmljavina sa padavinama (šifre 97 i 98). Za jaku grmljavinu sa gradom postoji posebna šifra (99), a nešto se ne sećam da ju je neka stanica skoro koristila, naročito ako je za to imala razloga. Jedino ako je neko greškom to šifrovao za opis vremena, što se dešava prilikom kucanja SYNOPa.

Edit: Sećanje je varljiva stvar, a baza podataka druga. Pregledajući SYNOPe iz proteklih godina, ova šifra (99) se javlja 3 do 10 puta godišnje, i to uglavnom u junu, ređe julu ili avgustu.
Hvala ptprince na objašnjenju  :super: :super: !!!!

Van mreže TRSTENIK

• TRSTENIČKI BAROMETAR
« Odgovor #4 poslato: 02. Jul 2009. u 14:15 »
Ne znam kakav šifarnik postoji za opis vremena u RHMZu, ali prilično je nabacan i vrlo malo odgovara SYNOPu.

PtPrince, evo, ovo je šifrarnik RHMZ Srbije za "opis vremena" koji je važio do danas... Danas je dobio "stavku" više... I dobro je... Naš šifrarnik u Bazi za pojave je daleko precizniji - od 0 do 100 opisa, po međunarodnim standardima!
Evo šifrarnika RHMZ Srbije do juče:

Šifre OSMOTRENIH pojava (šifra;srpski;engleski)

1;Magla;Fog
2;Rosulja (sipeća kiša);Drizzle
3;Slaba kiša;Slight Rain
4;Umerena kiša;Moderate Rain
5;Jaka kiša;Heavy Rain
6;Ledena kiša;Freezing Rain
7;Susnežica;Sleet
8;Slab sneg;Slight Snow
9;Umeren sneg;Moderate Snow
10;Jak sneg;Heavy Snow
11;Pljusak kiše;Rainshover
12;Pljusak susnežice;Sleetshover
13;Pljusak snega;Snowshover
14;Pljusak grada;Hailshover
15;Grmljavina sa kišom;Thunder Rain
16;Grmljavina sa snegom;Thunder Snow
17;Grmljavina sa susnežicom i snegom;Thunder Sleet and Snow
18;Grmljavina sa gradom;Thunder Hail
19;Vedro;No Clouds
20;Pretežno vedro;Mostly
21;Delimično oblačno;Partly Cluody
22;Pretežno oblačno;Mostly Cluody
23;Oblačno;Cluody
- ili " " ;Nema podataka;No Data

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #5 poslato: 02. Jul 2009. u 14:22 »
Lepo si to iskopao. Šifarnik je... no comment! nema nikakvih principa za njegovo korišćenje, a ponegde se mogu primetiti i loše napisane engleske reči (shover). K'o Džoni Štulić... to bih čitao kao šover umesto šauer (izvinite za posrbljenu transkirpciju engleskog, od toga se lično ježim, ali ovde sam je nužno koristio samo da opišem šta mislim o tome). Ili cluody umesto cloudy... A tek prevod za vedro - no clouds. Zvanična terminologija jeste sky clear. Užas! Al' hajde sad, nisam ja u prilici da to menjam.
Inače, mene ustvari zanima poređenej ovog šifarnika sa realnim SYNOP šifarnikom. To je tajna koja se može otkriti samo 'hvatanjem' u letu i poređenjem izveštaja, a nešto su mi živci popustili, pa ne bih da se smaram time.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže TRSTENIK

• TRSTENIČKI BAROMETAR
« Odgovor #6 poslato: 02. Jul 2009. u 14:29 »
Lepo si to iskopao. Šifarnik je... no comment! nema nikakvih principa za njegovo korišćenje, a ponegde se mogu primetiti i loše napisane engleske reči (shover). K'o Džoni Štulić... to bih čitao kao šover umesto šauer (izvinite za posrbljenu transkirpciju engleskog, od toga se lično ježim, ali ovde sam je nužno koristio samo da opišem šta mislim o tome). Ili cluody umesto cloudy... A tek prevod za vedro - no clouds. Zvanična terminologija jeste sky clear. Užas! Al' hajde sad, nisam ja u prilici da to menjam.

Taj i takav engleski prevod je original iz RHMZ Srbije... Šta ja tu mogu... :?:
« Poslednja izmena: 02. Jul 2009. u 14:33 ptprince »

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #7 poslato: 02. Jul 2009. u 14:34 »
Tim gore.. a ni ja tu ne mogu ništa.

Van mreže TRSTENIK

• TRSTENIČKI BAROMETAR
« Odgovor #8 poslato: 03. Jul 2009. u 08:10 »
O lepo iznenadjenje, RHMZ Srbije u "opis vremena", od juče, osim "grmljavina" (bez padavina), uveo i obeležavanje pojave "sumaglica"... To su već "dva koraka napred"...

Ćuprija   18    999.1    NE    1    100    24    Sumaglica