Obzirom da će na forumu, ako bude prostora za to, ubuduće biti reči, izveštaja i komentara na temu radio i naponskog snimanja atmosfere, našao sam potrebnim da objasnim ukratko nešto o tome, kako bi se ostali mogli upoznati sa temom. Ostalo dolazi vežbom, uključivanjem u merenja na drugim lokacijama i pažljivim analizama izmerenog.
Spektralni analizator, kao i osciloskop su već spremni, a u fazi sam izrade prijemnika za praćenje uticaja elektrostatike u atmosferi. Trenutno gradim jedan, od nekoliko prijemnika koje ću koristiti, a vezani su za: radio osmatranje, megnetsko osmatranje, elektrostatičko i naponsko (u voltima po metru).
Nadam se da ću vrlo brzo završiti uređaje, a čim prve slike spektra budu snimljene, videće se na forumu, možda i kao redovan izveštaj.
Naročito interesantno, gledano sa naučno istraživačkog nivoa, jeste što se te analize mogu porediti sa drugim nalazima o temperaturi, pritisku, pravcu i snazi vetra, njegovoj temperaturi itd. I time izneti novi zaključci o predvidivosti/nepredvidivosti (što više parametara, tim bolje). Primer je ono što stavljate na forum kao „iznenadne oluje“ ili „neočekivane“ pojave.
Obzirom da sam video da je na forumu bilo govora i o Tesli, mislim da nije loše napraviti jedan mali osvrt na njega u narednom periodu, kao na čoveka koji zaslužuje ime prvog radio astronoma, kao i analizatora atmosferskih uticaja, otkrića Šumanove rezonanse, kao i stacionarnog talasa na zemlji, koji je ponovljen u mojoj laboratoriji pre nekoliko godina, kao i dokaz da je njegov bežični prenos realnost.
Takođe, vezano za istraživanje je i interesantna činjenica o kojoj sam govorio na jednom predavanju, a vezana je za zanimljivu povezanost frekvencija zemlje (osnovne oko 8Hz), sa frekvencijama ljudskog mozga (od 0,5Hz do 60Hz).
---PRIRODNI RADIO IZVORI---
Šta možemo čuti u etru??
Radio šumovi su bilo koji izvori energije u atmosferi. Ovakve pojave su nešto što je vladalo ovom planetom daleko pre no što smo mi zavladali njome. Navešću neke primere onoga što ćemo slušati u budućnosti, a što je već kategorizovano u meteorologiji:
-(Sferics)-uglavnom sveprisutno pucketanje , praskanje i pucnjevi munja po čitavom svetu, koji se mogu čuti na zvučniku našeg radija. Mogu se čuti bilo kada i bilo gde, na frekvencijama od 1Hz do preko 100MHz. Jednostavno podesimo naš klasični AM radio prijemnik na mesto gde nema veštačkih radio stanica. Za razliku od njih, sledeći sferici zahtevaju posebnu pažnju.
-(Tweeks)-modifikovan oblik sferika nastao munjom u prirodi, gde elektromagnetski impuls prolazi kroz proces disperzije a njegova frekventna komponenta postaje „razlivena“ u vremenu. Obično zvuči kao cvrkut . Disperzija rezultuje interakcijom energetskog talasa i magnetnog polja zemlje i jonosfere. Može se čuti na frekvencijama od 100Hz do 30kHz pomoću jednostavnih prijemnika izrađenih u samogradnji, pod uslovom da su postavljeni van urbanih mesta.
-(Whistlers)-sferik koji je rasut u vremenu do tačke kada njegov ton opada do tačke nečujnosti. Oni su manje osetni i mogu biti otkriveni najčešće munjom koja polazi sa zemlje na oblak. Upravo su zbog toga jako interesantni. Njihov eho kreće se napred nazad između severne i južne hemisfere zemlje, između magnetski spregnutih tačaka, povremeno proizvodeći bučnu harmoniju tonova. Prijemne tehnike su iste kao kod prethodno pomenutih.
-(Chorus)-Sferik, normalno povezan sa svitanjem aurore (da, može se osetiti i ovde kod nas
), tokom magnetskih oluja. Chorus zvuči kao prigušeni glasovi, ili kao udaljeno pevanje ptica, zavijanje životinja, udaranje talasa o obalu itd. Prijemne tehnike takođe iste.
Talasi zemljotresa – Vrsta sferika, koji se dešava na mnogo nižim frekvencijama od njega. Stekao je ugled kao rano upozorenje za nastanak zemljotresa. Aparatura, koja se može izraditi u kućnoj radinosti, uljučuje računar za snimanje frekvencija opsega 0,001Hz do 10Hz, daleko ispod mogućnosti detektovanja ljudskog sluha (infrazvuk).
Šumanova rezonansa-Rezonantna šupljina nalazi se između jonosfere i zemlje. Mnogi od pomenutih talasa mogu pobuditi ovu šupljinu koja će vibrirati na oko 8Hz. Uređaj za praćenje se takođe može lako izraditi.
Ostali planetarni izvori-Zemlja naravno nije jedina koja se ponaša kao ogroman radio izvor. Venera je u tome veoma slična zemlji, a ogromne planete gasa, kao što su Jupiter, Saturn, Uran i Neptun, su česti predajnici visokofrekventne struje. Jupiterove oluje se mogu dosta često čuti na zemlji, koristeći hobi opremu za detekciju (ovo sam radio čak sa CB radio-stanicama na 27MHz), koristeći prijenike od 10-40MHz. Postoji čaki međunarodno određena „zona tišine“ na frekvenciji od 25.55MHz do 25.67MHz, koja je samim time pogodna za osluškivanje prirodnih radio izvora u atmosferi.
Ostali fenomeni su značajni za radio astronomiju koja se bavi detekcijom, sunca, kvazara, pulsara, galaksija i ostalog, što nama neće biti interesantno ubuduće.