Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: 19.04.2007. Gradište, Shelf cloud  (Pročitano 4158 puta)

Van mreže COJA

• **
  • Starost: 37
19.04.2007. Gradište, Shelf cloud
« poslato: 19. April 2008. u 12:31 »
Prvi ovosezonski, prošle godine ovakav oblak je  bio u 2 dekadi 5 mjeseca.

Lets Go !!!

Udaljnin početak pravljenja shelfa tj. cb arcus:

...

...

...

jaka grmljavina:

glavnina odlazi sjevernije:

...

kovitlanje u oblaku, nema funela:

...

dan se naskratko pretvorio u noč, palo par krupnih kapi uz grmljavinu:

i odlazak na istok, zadnji kraj se stalno obnavlja i ovaj cu cong je ubrzo prerastao u cb:

radar amnimacija:_

...

jako nevrijeme je protutnjalo par kilometara sjevernije, odnosno sad po radaru istočnije

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Odg: 19.04.2007. Gradište, Shelf cloud
« Odgovor #1 poslato: 19. April 2008. u 12:35 »
Odlično ! :o

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže pavlovic

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #2 poslato: 19. April 2008. u 13:04 »
Dobra oluja!

Van mreže jocozr

• Starost: 30
« Odgovor #3 poslato: 19. April 2008. u 13:32 »
i ovde u zr-u je bilo slicno.....bas je dobra o0luja u slavoniji lepe fotke

Van mreže COJA

• **
« Odgovor #4 poslato: 19. April 2008. u 16:45 »
Citat: damir1982
OLUJNO NEVRIJEME U VINKOVCIMA

"Negdje oko 10:30 sati zatvorilo se nebo. Oblaci su bili ljubičasti i crni i zaista su izgledali strašno. Uskoro je počela padati kiša i puhao je snažan vjetar. Nije dugo trajalo i kad se nevrijeme malo smirilo izašao sam van. Na cesti je bila prava strava", rekao je čitatelj 24 Sata Ivo Marković koji je fotografije snimio u subotu u Vinkovcima. "Drvo je palo na parkirani Fiat koji je na sreću bio prazan. Vidio sam da je vjetar na benzinskoj crpki INE potrgao neke znakove te da se srušila drvena hala u blizini jedne tvrtke", rekao je Marković. U PU vukovarsko-srijemskoj izvijestili su da je nevrijeme počelo u 10:30 i da je trajalo do 10:50 sati. Ljudi su policiji prijavili da su vidjeli pijavicu. Prema prvim podacima oštećeni su objekti dva poduzeća, jedan automobil i benzinska crpka INE. Jedno stablo srušilo se i u parku. Ozlijeđenih na sreću nije bilo. (24 Sata)

Tekst, slike i video

Ajme ako je to istina pojest ću se...

Ovo mi je bilo vrlo zanimljivo, taj dio je otišao prema Vinkovcima, šteta što nisam imao povoljniji pogled prema tamo;

Foto: I. Marković: Vinkovci (  12 km sjeverno od mene )

...

...

...

Van mreže COJA

• **
« Odgovor #5 poslato: 19. April 2008. u 16:45 »
izvor: 24 h

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #6 poslato: 20. April 2008. u 21:57 »
Pijavica!!  :-[ Auuu dobro smo mi i prošli na Fruškoj Gori. Sada videh po radaru da nas nije moglo izbeći nevreme.  :-\

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #7 poslato: 20. April 2008. u 22:36 »
Sada videh po radaru da nas nije moglo izbeći nevreme.  :-\

Kao što vidiš, vi ste i dobro prošli. Mogao vas je vrlo lako oduvati tornado.  :twisted:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Nele

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #8 poslato: 20. April 2008. u 22:50 »
Da, nas je samo "zakačilo". To se videlo jasno, ali... moglo je da ne bude ni tako što se mene tiče. No, "Stražilovac" je opasna stvar... :)  :)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #9 poslato: 21. April 2008. u 10:08 »
Ja sam uvek skeptik kada su u pitanju ekstremne pojave, jer ljudi umeju da preteruju. Ali ovo što si okačio COJA jeste bilo izuzetno. Još kad bi znali da ono što si zaokružio na prvoj fotki ono što se navodi da jeste, onda nesumnjivo imamo prvu pijavicu ove godine. Koji bi to vetar iščupao stablo tako kao travku, i to sa sve korenom? Dinamika je bila tu, termika takođe, pa nemam mnogo argumenata da sumnjam u ove navode.
Nele, nas je Stražilovac izvukao :lmao: da ne dobijemo merljive padavine od tog prodora, već samo od jutarnjeg pljuska.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže COJA

• **
« Odgovor #10 poslato: 24. April 2008. u 12:07 »
Ja sam uvek skeptik kada su u pitanju ekstremne pojave, jer ljudi umeju da preteruju. 

i ja isto po tom pitanju. Šteta što nisam bio u povoljnijoj siruaciji za slikanje pa bi se vidjelo da li je bilo kontakta sa zemljom tamo gdje sam zaokružio. Oblak je izgledao dosta jak pa vjerujem da je mogla nastati pijavica u Vk.

No kako je bilo u Stražilovacu *? Imate koju sliku

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #11 poslato: 24. April 2008. u 12:36 »
COJA, Stražilovac je urbana legenda. Na žurci, uveče, kad smo se svi okupili na terasi, jedan od naših dobrih domaćina nam se pridružio na koji minut. Glasno smo primetili da duva vetar, po mojoj proceni srednjom brzinom 3-4, a na udare i do 8 m/s (ostali su se, čini mi se, sližili sa tom procenom). Imao sam kod sebe i ručni anemometar (za jedriličare), pa sam nešto kao merio (a nešto i moj sin, koji je s vremena na vreme duvao u vetrulju i silno se zabavljao), ali nisam mogao da izmerim više. Glasnu primedbu je čuo naš domaćin, i komentarisao je da je to uobičajeno na području doma. Kaže da oni taj vetar (u šali) zovu 'stražilovac'.
Istina, to poslepodne smo imali dva Cb-a. Jedan je otišao severnije, ka Novom Sadu, dajući nam stvarno tek nekoliko kapi kiše. Drugi Cb, oko 18h (sat kasnije), čak je pokvasio teren. Oba puta je malo dunulo od oblaka, a sticajem okolnosti to je isto bio taj zapadni vetar. I u priči smo sve nekako spojili u priču o 'stražilovcu' koji noću produžava rukave (svima osim meni, ja sam 'junački' izdržao do ponoći u kratkm rukavima) i tako ometa slobodno druženje na terasi.
Sliku? Pa ima u onim reportažama koje si sigurno već gledao i gledao... Sve sa terase!
Da ne bude baš offtopic, ono što si zaokružio mislim da jednako može biti i funnel, ali i praecipitatio. Zamišljaćemo ostalo, pa kako ko voli.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...